Lente Winter

Dank voor jullie fijne reacties via facebook en email. Ik waardeer dit enorm en mocht je vragen hebben over ons leven, ons werk of over Zweden, stel ze gerust en ik zal ze proberen te beantwoorden.

We nemen jullie weer graag mee in ons prive- en werkleven in Midden Zweden. In de Winter en Lente Winter maanden lukt het mij, vanwege de drukte niet om twee blogs per maand te schrijven. Meestal wordt het dan één lange blog met veel foto’s. Zo ook deze keer!

Lente Winter

Twee seizoenen, normaal gesproken in omgekeerde volgorde. Maar hier wordt de Lente Winter het 5e seizoen genoemd waarbij we heel veel zonuren hebben maar ook nog de magische witte sneeuw. Een super fijne periode.

De term Lente Winter wordt vooral gebruikt in gebieden met besneeuwde oppervlakken, plusgraden overdag, mingraden ’s nachts, en zonlicht dat als sterker wordt ervaren wanneer het tegen de sneeuw wordt weerkaatst. Het woord Lente Winter komt waarschijnlijk uit Finland waar lente zomer, herfst zomer en herfst winter worden gebruikt voor de overgangsseizoenen, naast lente winter.

Onze deelnemers aan de Hunge Winter Experience hebben genoten van het Lente Winter weer met ’s hier nachts soms nog -18 graden en overdag de unieke activiteiten in de volle zon.

Gezonde sneeuw gekte

In mijn laatste blog ‘Gezonde sneeuw gekte’ konden jullie lezen hoe uitnodigend de sneeuw is om eens lekker gek te doen, om je weer even helemaal kind te voelen. Nou daar kregen wij, maar vooral Willem geen genoeg van. Liggen in de sneeuw is echt heerlijk, bijna (of helemaal) therapeutisch. Als je dan tijdens een wandeling even een plasje moet doen, en gewend bent om een boompje op te zoeken, dan is dat nog een hele klus in de diepe sneeuw. En een belangrijke waarschuwing van Willem: Don’t eat the yellow snow.

Voorbereidingen

Nadat de Retraite Actief Reizen groep was vertrokken mochten we alles weer opruimen en spik en span maken. Daarna tijd om onze balans te zoeken in rust en er zelf af en toe even op uit te gaan in de prachtige Lente Winter. Als we willen kunnen we altijd wel een klusje vinden in en om de accommodatie. Zo heeft Willem in alle appartementen nieuwe drempels geplaatst en heb ik al wat cake’s gebakken voor de volgende groep. We zijn ook nog even gezellig op bezoek geweest bij een aantal vrienden in de omgeving, want daar hebben we straks even geen tijd voor.

Van onze buurman kregen we een foto van beversporen in de sneeuw, vlak bij het meer voor ons hotel. Wij hebben daar nog nooit een bever gezien. Best bijzonder. Ik hoop niet dat hij daar alle bomen gaat omknagen. Dat zal toch wat zijn.

Lente Winter in de omgeving

Onze gasten hebben hun foto’s gedeeld in een whapp-groep en toestemming gegeven om deze te mogen gebruiken. Het weer van de afgelopen weken nodigde echt uit om te blijven fotograferen. Sommigen waren al vroeg uit de veren en hebben de serene natuur kunnen vastleggen in prachtige beelden. Deze wil ik graag met jullie delen.

Op pad met de sneeuwscooter

Wat maakt onze sneeuwscootertochten zo speciaal? We moesten rond oud-en-nieuw uitwijken naar een ski-gebied in de omgeving (1,5 uur rijden van Hunge) om daar een georganiseerde sneeuwscootertocht te maken i.v.m. de kleine hoeveelheid sneeuw in Hunge (bleek dat in het skigebied net zo weinig sneeuw lag). De uitleg was kort en krachtig, de route was rechttoe rechtaan met weinig variatie in de omgeving, fika was goed maar de begeleiding liet zeker veel te wensen over.

De sneeuwscootertocht die wij aanbieden start ten eerste al voor de deur van de accommodatie of bij de buurman. Daar volgt een uitgebreide uitleg door de ervaren en gepassioneerde gids. Ieder krijgt de tijd en ruimte om zich rustig voor te bereiden en vragen te stellen.

De gids helpt iedereen bij de start en rijdt voorop langs onze accommodatie naar het meer. Daar nog even een check of alles in orde is en dan begint de route over het 10 km lange meer. Tussendoor even een stop, waarbij iedereen zijn sneeuwscooter naast de ander tot stilstand brengt en er worden nog wat mooie kiekjes gemaakt. Afhankelijk van het weer en de kwaliteit van het ijs/de sneeuw wordt de route bepaald. Vaak kronkelend langs de oever, over een groot bospad tot we bij een grillhut aan het meer komen voor een super fika. Iedereen kan zijn eigen ‘kollbulle’, een zweedse pannenkoek met spek, bakken. Een heerlijk gerecht met lingonsylt (cranberrycompote). We vervolgen onze route over een brede weg door het bos om uiteindelijk het smalle bospad te nemen. Dat is een magisch gedeelte met meestal sneeuw op de gebogen dennentakken, waar je soms letterlijk voor moet bukken. Een kronkelend pad met aanzienlijke hoogteverschillen maakt dit deel van de route spektaculair en bijzonder gaaf. Onderweg wordt er steeds even gestopt en gecheckt of alles in orde is.

Onze gasten zijn super tevreden over de begeleiding van de vriendelijke, gespassioneerde gids en de route die ze hebben gemaakt. Er is geen tijdsdruk, alles is geheel inspannend ontspannen.

Schattige husky’s

Wanneer we aan sledehonden denken, denken we meestal aan husky’s. Een sledehond is een hond die zijn oorsprong vindt in de koudere streken van het noordelijk halfrond, waar deze werd gebruikt als lastdier en tegenwoordig nog steeds als sledehond. De oorspronkelijke sledehond, ook wel poolhond genoemd, wordt onderverdeeld in verschillende rassen en behoort tot de oertypen: Alaska-malamute, Siberische husky  Samojeed, Canadese eskimohondGroenlandse hond

Wanneer ze in de kennels verblijven zijn het rustige dieren maar zodra de sleeën tevoorschijn komen dan beginnen ze te blaffen, janken en willen ze maar één ding: rennen. Hun enthousiasme vraagt van de begeleiders geduld en heel wat energie om ze op de juiste plek in de teugels te krijgen. Er heerst een rangorde en bepaalde honden kunnen beslist niet naast elkaar lopen. De start is altijd spannend. De honden staan letterlijk op springen en zodra de rem eraf gaat is het geen houden aan. Gelukkig zitten de gasten goed ingepakt op de slee en kunnen ze alles aan de berijder overlaten en volop genieten. De rust, de stilte en dan die prachtige honden maken deze activiteit voor velen als favoriet. Het is ook mogelijk om zelf een hondenspan te besturen wat het nog unieker maakt.

In de Lente Winter maanden, wanneer de zon al behoorlijk krachtig en aanwezig kan zijn, is het voor de honden soms een hele uitdaging. Ze krijgen het door hun inspanning, al snel warm en moeten regelmatig even afkoelen door sneeuw te happen  en door de sneeuw te rollen. Bij lange ritten wordt een pauze moment met fika eveneens benut om de honden even te laten rusten en afkoelen.

Wij werken samen met een sledehondenbedrijf op zo’n 70 kilometer van onze accommodatie. Samen met onze gasten rijden we dan een prachtige route door de besneeuwde bossen. Met kleine groepen gaan we eveneens, indien mogelijk, over de iceroad. Ook dit is altijd een spannende aangelegenheid.

Wandelen op tennisrackets

Ja hoe leg je uit wat sneeuwschoenen zijn. Dan denken de meeste Nederlanders volgens mij aan snowboots. Meestal leg ik uit dat je onder je snowboots een soort van tennisrackets bindt. Ze verbreden je voetafdruk waardoor je makkelijker in verse, diepe sneeuw kunt lopen. Het vraagt wat balans omdat je niet precies weet wat er onder de sneeuw ligt. Misschien een boomstronk, een steen of een kuil. Daarom is het handig om twee wandelstokken mee te nemen voor je balans en afzet bij het beklimmen van een heuvel. Het is voor alle leeftijden heerlijk en gezellig om te doen. In de Lente Winter hoef je beslist geen extra laagje kleding aan, want je wordt heerlijk warm van al die  inspanningen.

Winter water dip

Ook in de laatste groep was er een fanatieke waterdipster. Ze zag het al helemaal zitten: dippen in het koude water in Jämtland. Aangezien ik zo’n avontuur ook wel uitdagend vind en dit niet alleen zal doen, maakte ik van de gelegenheid gebruik om mee te dippen. Zoals in mijn vorige blog te lezen is, is het maken van een gat in het ijs hier een hele klus, dus zijn we naar een stroompje gegaan. Althans de dag ervoor eerst op onderzoek uitgegaan voor een goede plek. Dat was nog een hele uitdaging omdat we diep in de sneeuw wegzakten.

En toen was het zo ver. Met badkleiding, badjas, joggingbroek en snowboots aan, over de vangrail gestapt en meteen diep weggezakt in de sneeuw. Het viel nog niet mee om de korte afstand naar de waterrand te lopen. Schapenvachten op de sneeuw gelegd om op te staan, waterschoenen aan en daar gingen we. De ondergrond bestond voornamelijk uit grote keien. Zodra ik voldoende ruimte had om te gaan liggen in het koude water, besloot ik niet verder te gaan lopen. Plons erin, even blijven liggen en toen meteen er weer uit. Onze ervaren gast durfde het wel om verder het water in te lopen en zich helemaal onder te dompelen. Maar ik vond dit al helemaal genoeg. Eenmaal aan wal had ik het beslist niet koud. Snel handdoek om, badjas aan en in de snowboots.

Met de auto terug naar het hotel en daar konden we het niet laten om ook nog even een sneeuwduik te maken in onze badkleding. Zo eenvoudig, maar zo lekker. We gloeiden nog lang na van deze fantastisch, koude inspanning.

Hengeltje dippen

Wat een gedip! Velen die nog nooit hebben gevist, hebben meestal hun twijfels over ijsvissen. Wat is daar nu aan? Je zit maar te zitten!

De lente is de beste tijd om te vissen, wanneer de zon warm is, de sneeuw de stralen weerkaatst en de vissen actiever zijn. Deze tijd van het jaar wordt ook aangeraden om zonnebrandcrème te gebruiken, omdat de zon vaak sterker is dan je denkt.

Vanuit Hus Hotell Hunge loop je over het grote meer naar een prachtige plek met grillhut en grillplaats. Als de Lente Winter zon schijnt, verwarmt hij de hut en ons! Je zou het ook zonnebaden, op een schapenvachtje, in de sneeuw kunnen noemen.  Met een mini hengeltje boven een zelfgeboord gat, mijmerend, genietend in stilte. Tussendoor even een warme kop chocolademelk drinken, een hamburgertje of worstje grillen en weer de stilte opzoeken. Voor velen is dit achteraf toch een zeer bijzondere ervaring!

Heerlijk bijkomen op het terras

De eerste foto hieronder is een mooi voorbeeld van de Lente Winter op het terras. Dekentje, kopje koffie of thee, zittend in het zonnetje en gezellig kletsen over de bijzonder activiteiten. Zo heeft de laatste groep een kleine glimp van het noorderlicht mogen zien. Samen hebben weer een magische fakkelwandeling in de omgeving gemaakt.

Nu de ene groep net is vertrokken, en wij ons in 3 dagen kunnen voorbereiden op de volgende groep, genieten we af en toe ook even heerlijke in het zonnetje. Morgenavond ontvangen we 15 gasten van  Retraite Actief Reizen uit Nederland. Het is dan even 6 dagen hard werken maar we krijgen er ook heel veel energie van en zien er erg naar uit.

Tot slot

Graag wil ik hieronder nog een review van onze Lente Winter gasten met jullie delen.

Ben jij ook enthousiast geworden en wil jij er nog even tussenuit in maart?
Het kan nu nog in deze unieke lente-winter!!
Denk jij: de winter is voorbij en ik zie uit naar de zomer?
Denk jij nu, ‘ hej deze blog zou interessant zijn voor iemand die ik ken’ ,  stuur ‘m gerust door!

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…