Even in Nederland

We zijn acht dagen in Nederland geweest en hebben het vlakke landje weer mogen bewonderen met prachtig vakantieweer. Familie, vrienden bezocht en de afstudeerpresentatie van Aron en Jonas mogen bijwonen. Velen waren benieuwd of we heimwee hebben of hebben gehad en vroegen of we nog steeds achter onze emigratie staan. Ons antwoord was duidelijk en steevast: Geen spijt! Zeker niet! We nemen jullie even mee naar Nederland.

Op naar Nederland

Zodra we wisten wanneer Aron zijn afstudeerpresentatie zou gaan houden hebben we de periode geblokt op onze HusHotellHunge website. Een belangrijke reden om het Hotell even te sluiten. We zijn van Hunge naar Stockholm gereden, een kleine 500 km. Kort voor vertrek nog wat gedoe gehad met onze koffers en bleek ineens dat we in plaats van 2 uur, 3 uur vooraf aanwezig moesten zijn op Arlanda AirPort en onderweg in de auto werd dat zelfs 4 uur. Het lukte ons om ruim drie uur van te voren aanwezig te zijn. Het was druk op Arlanda AirPort. In Zweden hebben de kinderen tien weken zomervakantie en deze was net begonnen. Vliegtuig had ook nog een uur vertraging, dus ruim vier uur zitten wachten op een druk vliegveld. Moet zeggen dat me dat heel erg tegen viel. Om kwart voor tien landden we op Nederlandse bodem en werden begroet door Noah, die speciaal hiervoor even uit Amsterdam was gekomen. Voor hem zo’n twintig minuten met de trein. Samen wat gedronken op een erg rustig Schiphol. Huurauto opgehaald en in het pikdonker naar Zuidwolde gereden. Daar stond een camper met alles erop en erin voor ons klaar. Dus we konden zo het bed in duiken. Erg fijn om weer even in Nederland te zijn en vooral om onze jongens te knuffelen, te spreken en samen leuke dingen te doen.

 Afstudeerpresentatie

Onze zoon Aron studeerde af als bouwkunde student bij Windesheim en wij mochten bij de afstudeerpresentatie zijn. Met gezonde spanning en veel enthousiasme presenteerde hij, samen met Jonas hun super mooie ontwerp. Er werden kritische vragen gesteld door een team van deskundigen en na beraad en lovende woorden kregen ze maar liefs een 9,5 wat door de docenten nog niet eerder is gegeven. Iedereen natuurlijk super trots. Ik ook hoor! Beide jongens waren zeer verrast en blij met deze beoordeling. Niet alles ging van een leiendakje en met toch wel veel stress en inspanning mag dit restultaat er zijn. Op onderstaande links meer info over hun project en publiciteit. Afstudeerproject Aron en Jonas . Proto Zwolle presentatie afgestudeerden . Samen met opa Koen en Noah zijn we in Zwolle lekker gaan lunchen in het zonnetje. Heerlijk genieten en een mooie herinnering gemaakt. Nu even rust voor beide jongens. Werken en nadenken over vervolg: werken of doorstuderen aan de academie voor bouwkunst of de universiteit. Sterkte mannen met de keuze die jullie gaan maken en ga vooral even genieten!!

Volle agenda

Nou helemaal vol niet maar inderdaad diverse afspraken en inkopen gedaan. Omdat we in een mooie camper bivakeerden, in een boomgaard bij mijn broer Hans en schoonzus Grietje, voelde het ook als vakantie en ontspanning. We zijn daar niets te kort gekomen. Spullen voor ontbijt stond vrijdagochtend klaar! We konden hier bijna elke ochtend van ontbijten. Ik zal niet onze weekplanning beschrijven maar met enkele woorden een indruk geven: kleren gekocht, Noah’s verjaardag gevierd, jongens bleven logeren, dienst bezocht in Beth-El Hoogeveen, BBQ met hele familie, naar onze oude vertrouwde kapster geweest, ouders bezocht, veel aarbeien geplukt en jam van gemaakt voor Hans en Grietje, vrienden op bezoek gehad, met mijn moeder wezen shoppen. We werden elke dag bij iemand van de familie uitgenodigd om te komen eten. Betekent dus dat we niet één keer zelf hebben gekookt. Dank jullie wel allemaal! Nog even de inmiddels in Hunge bekende stroopwafels en zelfmaak tompoezen ingekocht. Ja we kunnen misschien wel stroopwafels gaan verkopen in Zweden.

Afscheid nemen

Inmiddels al weer vele malen afscheid genomen. Dat is het dubbele van dit bezoek. Ontmoeten met blijdschap en soms na een uurtje alweer afscheid met moeite en soms verdriet. Erg ongemakkelijk moet ik zeggen. Vooral van onze meest dierbaren en natuurlijk van onze jongens.

En dan donderdagavond, de laaste avond in Nederland. We wilden vroeg naar bed maar ja…. er kwamen zo’n tien tot 15 prachtige grote luchtballonnen voorbij. Ze waren gestart in Hardenberg, allemaal tegelijk en landen vlak bij de camper. Een bijzonder ervaring wat veel kijkers trok. Het werd dus toch nog laat toen we uiteindelijk het bed indoken.

Terug naar Zweden

Vrijdag om half zeven opgestaan, ontbeten en opweg naar Schiphol. We waren 3 uur voor de vlucht aanwezig. Huurauto ingeleverd, wat heel soepeltjes verliep. Drukte op Schiphol zoals in de media zichtbaar was? Ja het was druk maar ze hadden het onder controle. We moesten al slingerend vele meters afleggen voordat we door de douanecontrole waren. Beter dan op Arlanda Stockholm waar we lange tijd moesten zitten wachten. Een klein uurtje wachten, koffie drinken en we konden boarden. Goede vlucht gehad. Toen we op onze koffers stonden te wachten bleek dat in ons vliegtuig ook een aantal bekende Nederlanders zaten : Henri van Loon (van de luizenmoeder), Ruben van der Meer, Tineke Schouten, Esmee van der Kampen. En… twee personen van het programma ‘Het roer om’. Een van de twee zat naast Willem. De laatste tien minuten van de vlucht kwamen we ingesprek met hem . Grappig!

Terug in Zweden

Ja weer thuis, want zo voelt het echt! Prachtige route van Stockholm naar Hunge gereden. Echt een aanrader om via Ljusdal, wegnummer 83 te gaan rijden. In Hunge aangekomen zagen we wederom de prachtige gele bloemen in ons gras, rondom het hotel. Nu geen paardebloemen meer maar boterbloemen. Gazon moest gemaaid worden maar de twee stukken voor de hoofdingang heb ik mooi geel gelaten. Kunnen we nog even van genieten. Onderweg weer de bekende lupines gezien. Prachtige kleuren en grote hoeveelheden bijelkaar langs de weg. Volgend jaar wil ik er wat in onze tuin hebben. Weet dat het soort onkruid is, maar toch… Zondag weer naar de kerk geweest. Ik ben op de fiets gegaan en Willem in de auto, hij voelde zich niet helemaal lekker. En… een dienst in de buitenlucht. Erg bijzonder en mooi. Wederom een nieuw jong gezin ontmoet. Hij komt uit Polen en zij uit Zwitserland. Onze kerk, nu ongeveer 25 leden, is echt een internationale kerk aan het worden: Duitser, Zwitser, Pool, Nieuw Zeelander, Afrikanen (weet even niet uit welk land), Nederlanders en natuurlijk Zweden. Super toch!

Oud collega op bezoek

We zaten op onze veranda bij de hoofdingang en opeens een salamander die over het asfalt liep. Hé een salamander in Zweden? Dat had ik niet verwacht. Een paar uur later riep Willem mij en ja hoor was er één via de achteringang naar binnen gelopen. Zonder zich te verroeren kon ik hem makkelijk in een potje doen en buiten bevrijden. Zo zie je maar…. we ontdekken elke dag wel wat nieuws. Een oud collega van Willem, ze hebben elkaar ongeveer 15 jaar niet meer gezien, kwam langs met de camper. Gezellig bijgekletst, picknickmand gevuld en op naar de voor ons inmiddels bekende grillplaats. Het weer was niet zo geweldig, temperatuur goed. Omdat er een overkapping was hebben we ons prima vermaakt. Wat een stilte en gevoel van één zijn met de natuur. We hebben lekker eigengemaakte Elandhamburgers gegeten, geklets en genoten. Flinke donderdslagen en een hoosbui doorstaan! In het hotel nog een lekker bakkie koffie gedronken en toen toch maar naar bed. Ondanks dat het nog heeeeel erg licht was buiten. De volgende ochtend zijn ze weer vertrokken richting Stockholm.

Zweden kent geen slecht weer

Zondag zijn we nog even naar het strandje geweest en hebben gezwommen, geluierd en genoten van de heerlijke zon. Er lag een rand geel spul in het water. Blijkt allemaal stuifmeel te zijn van de dennebomen. Voordat we naar Nederland gingen hebben we met onze buurman, aantal huizen verderop, gesproken over banken rondom de grillplek in onze tuin. Hij zou deze voor ons maken. En ja hoor dinsdagavond kwam hij met aanhanger de balken brengen. Net toen hij deze uit de aanhanger wilde halen kwam er een enorme stortbui. Allemaal klets nat. Maar een Zweed laat zich niet kennen, er bestaat in Zweden namelijk geen slecht weer, wel slechte kleding. Het was ook wel weer verfrissend want het was erg warm. Woensdag de banken geinstalleerd en na een tijdje zagen we allemaal vliegen op de planken. Blijkbaar vinden ze hars lekker! Nu nog keien zoeken in de tuin, er liggen er genoeg onder de begroeiing, een een grill maken. Er komen nog drie lange palen, in een punt aan elkaar gebonden boven de grill. Binnenkort grillen in eigen tuin. Super! Nou weer genoeg voor deze maand. Iedereen die nog op vakantie gaat een hele fijne vakantie!

Du är hjärtligt välkommen

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…