Hoog zomer in Hunge

Hallo trouwe blog lezers,

Onder de headerfoto van mijn vorige blog stond ‘Mooie oude schuur in Flatnor, Jämtland’. Erica, Nederlandse, woont naast dit gebouwtje en liet mij weten dat dit een reconstructie van de Bodda Kapel is, gemaakt in de jaren 50. Niet zomaar een schuurtje dus, maar blijft een mooi plaatje. Bij deze rechtgezet. Wat gaan de dagen en weken toch snel. We hebben familie en veel gasten mogen ontvangen en deze weten ons steeds beter te vinden.

Familie op bezoek

Mijn broer Harry met schoonzus Rosita en Hans met schoonzus Grietje, waren al een paar dagen onderweg met hun camperbus en camper, toen ze eerder dan verwacht bij ons aankwamen. Heerlijk om ze in levende lijve te ontmoeten. Een dikke knuffel, heerlijk bijkletsen, samen eten, avonturen beleven en deelgenoot maken van ons Zweedse leven. We hadden gasten in ons hotel en zondag zelfs volgeboekt. Maar daar waren alle voorbereidingen voor gedaan dus konden we genieten van het samenzijn met familie.

Er op uit met de fiets

Zaterdagochtend, na dat wij eerst het ontbijt voor een aantal gasten hadden verzorgd, konden we met z’n zessen aanschuiven aan een uitgebreidde ontbijttafel. Heerlijk hier de tijd voor genomen. Omdat er nog een aantal gasten zouden arriveren is Willem in Hus Hotell Hunge gebleven en zijn we met z’n vijven een rondje om het meer, Hungesjön gaan fietsen. Na 10 km kwamen we bij een mooi strandje waar we genoten hebben van de zon, het water en elkaar. De dames zijn nog even het frisse water ingegaan. Daarna onze route vervolg en de bezienswaardigheid Hallhuvedstone bekeken. Hier zijn wij al vaker met familie en vrienden geweest. Altijd weer leuk! Daar ontdekten we bosbessen. Dus wordt het tijd om er binnenkort opuit te gaan om te plukken. Route vervolgd en heerlijk rustig naar Hus Hotell Hunge gereden. Totaal ongeveer 23 km. In ons dorpje Hunge was het jaarlijkse zomerfeest waar ook gegeten kon worden en wel zo makkelijk. Lopend er naar toe, aanschuiven, gezelligheid en leuk om onze familie in contact te brengen met de mensen die we inmiddels kennen. Het eten was erg goed en lekker. Voor de verwachte drukte en optredens zijn we huiswaarts gegaan. Deelnemers van één van de twee optredende bands verbleef in Hus Hotell Hunge. Lekker in de avondzon kunnen uitbuiken. Zondag ochtend wederom ontbijtjes verzorgd voor gasten en daarna voor ons zessen. Tegen negen uur kwam de bootverhuurman nog twee maal met zijn trailer met kano’s en motorbootje. Prachtig weer om het water op te gaan.

Samen naar de kerk

Maar eerst samen naar de kerk in Bräcke. Prachtige route er naar toe en precies op tijd. Fijn dat de dienst om 11.00 begint i.v.m. het serveren van ontbijtjes voor onze gasten. Het was een fijn samenkomen, waar we God mochten groot maken in Zweedse en Swahili liederen. Wij werden officieel als leden van deze gemeente begroet en bevestigd. Voor ons bijzonder dat hierbij onze familie aanwezig kon zijn. Super mooi. Zoals gebruikelijk aansluitend een fika, soort lunch en koffiemoment inéén. Omdat bijna iedereen Engels spreekt hebben we leuke en gezellige gesprekken kunnen voeren.

Het water op

Terug in Hus Hotell Hunge alles in gereedheid gebracht om met de kano’s en motorboot naar het Hungsjön te gaan. Dat houdt niet meer in dan 200 meter met de auto en trailer naast het hotel naar het meer te rijden, boten te water laten, spullen in de boot, zwemvesten aan en peddelen maar. Er stond nog een behoorlijk krachtige wind. Dus de armspieren moesten hard werken. Wij, Willem en ik, gingen met fikaspullen in de motorboot. Nu is dat niet geheel relaxed varen omdat er grote stenen net onder het wateroppervlak kunnen liggen. Dus Willem aan het roer en ik in de punt op de uitkijk. Zo zijn we bij de grillhut aangekomen en hebben ons geïnstalleerd voordat de kanovaarders arriveerden. We hebben erg genoten van het vuurtje, de worstjes aan de zelfgemaakte spiesen en het grillen. De windkracht was behoorlijk toegenomen waardoor we op de terugweg flink moesten sturen met peddelen. Net voor een regenbui waren we allemaal binnen.

Forsaleden

Maandagochtend de laatste gasten uitgecheckt. Mijn boers en schoonzussen hadden aangeboden om samen een aantal appartementen schoon te maken zodat we later op de dag nog met z’n allen naar de Forsaleden konden. Zo gezegd zo gedaan. Hans en Harry hebben nog hun camper en camperbus schoongemaakt. Nou dat haalt nauwelijks wat uit op de grindwegen hier. Maar begreep van hen dat ze zoveel mogelijk op asfaltwegen willen gaan rijden. Met twee auto’s naar lila-parkinggereden, waar je de kortste route naar het mooiste gedeelte van de Forsaleden kunt lopen. Klein stukje door het bos en klein stukje over grote rotsen. Redelijk vlak met ook daar veel heerlijke bosbessen vlak bij de watervallen en vistrappen. Een prachtig plek om te zwemmen. Helaas kwam de zon hier niet te voorschijn maar de temperatuur was prima. Familie vond dit echt super mooi! Wij vonden dat onze familie tenminste een stukje elandvlees geproefd moesten hebben. Dus wij de keuken in. Ze hebben eland-biefstuk en eland-entrecote gegeten. Dit werd erg gewaardeerd en smaakte hen erg goed. Rond half vier dan echt het moment van afscheid. Ik vond dat best lastig. Voelde zo goed en vertrouwd om hen om me heen te hebben. Met wat tranen hen uitgezwaaid. En dat … voelde een beetje als een gat. Wetende dat ik ze dit jaar waarschijnlijk niet meer zo dichtbij zal meemaken. Maar ook wel fijn dat de rust weer was weergekeerd. Toch wel druk geweest, gasten en familie. Het ging prima samen maar weinig privé momentjes. Nu ik dit zo schrijf lijkt het wel of ik een echte oude knakker ben, of aan het worden ben.

Eigen grillplek

Deze was bijna klaar. Er ontbraken nog drie grote palen waaraan een grote pot of grillplaat kan hangen boven het vuur. Nou ik zou denken die bind je toch zo aan elkaar en hup de lucht in. Maar nee, daar is een speciale manier voor. Zie filmpjes. Palen van 5 meter lang en 75 jaar oud. Nu zul je denken ja hoor dat kan niet. Zo dun en 75 jaar? Ja de jaarringen zitten heeeel dicht op elkaar. We hebben dus kwalitatief super palen die jaren mee kunnen. Zit me nu te bedenken dat deze palen dus ouder zijn dan mij. We hopen veel plezier te beleven aan deze gezellige en knusse plek samen met onze gasten.

Plukseizoen

Ja, fijn de natuur in en plukken maar. Voelt zo rijk om dit zo uit de natuur te kunnen halen. In onze tuin kan ik zwartebessen plukken, in het bos hjorton bessen. Samen met Willem, met aanwijzing van onze buurvrouw, op pad en ja hoor gevonden. Nu groeien deze bessen als éénlingen dus best tijdrovend om een bakje vol te krijgen. Na een ongeveer 45 minuten hadden we 650 gram. Later vernam ik dat dit best veel was. Meteen de volgende dag hier samen met blauwebessen jam van gemaakt. Heerlijk! Mijn bramenjamvoorraad, die ik vanuit Nederland had meegenomen, is bijna op. Dus dat komt goed uit. De blauwe bessen zijn bijna rijp en dan volgen nog de lingon (rode bes) en Hallon (framboos). Inmiddels flink wat geleisuiker ingeslagen. Ik heb geen idee hoeveel men in deze omgeving jam maakt. Oke, ik kan ze ook in de viezer stoppen. Foto, rodebes links, nu genomen in Hunge en foto, rodebes rechts, derde week juni in nederland. Wat een verschil!

Heli in de buurt

Zitten we gezellig met Zwitserse gasten te praten, horen we een helicopter wel erg dichtbij komen. Deze landt bij de buren op hun grasveld. Dan ben ik wel zo nieuwsgieren om even te gaan kijken. Wat er precies aan de hand was weten we niet, maar poosje later steeg de heli weer op. Hopenlijk valt het allemaal mee. Vanwege de grote afstanden wordt hier veel vaker dan in Nederland een helicopter ingezet bij acuut medische problemen. Dichtsbijzijnde ziekenhuis voor ons staat in Östersund, zo’n 75 minuten rijden. Ambulance staat in Bracke, 25 minuten bij ons vandaan.

Dorpse kneuterigheid

Willen we uit eten gaan, dan is het altijd even een klusje om goed op internet te kijken of eetgelegenheden wel open zijn. Want sommigen zijn alleen in het weekend open en/of een bepaalde periode van het jaar. Maar hier springen verschillende dorpen op in door zelf initiatieven te nemen. Zo ook Sidsjö, 4 kilometer bij ons vandaan. In het dorpsgebouw serveren ze drie dagen per week fika, lunch en op sommige dagen ook warme maaltijden. Zo hadden wij vrijdagavond geen gasten en dachten we nemen het er even van. Het was mooi weer, dus beiden op de fiets en heerlijk buiten op de grote veranda neergestreken. Er is een dagmenu maar je kunt ook iets anders bestellen. Mooie manier om weer even in contact te komen met andere, bekende of onbekende mensen. We zaten al een tijdje, hadden ons eten op, toen een dame van de tafel naast ons, naar ons toe kwam. Ze vertelde dat ze voor de Handelsbanken in Zweden werkt en vier jaar in Amsterdam heeft gewoond. We konden zelf een beetje Nederlands met haar spreken. Ze was nu op bezoek bij haar ouders die een vakantiestuga in Sidsjö hebben en hier in het verleden hebben gewoond. Haar ouders hadden in de krant over ons gelezen en herkenden ons. Leuk om zo even spontaan contact te hebben. Helaas was dit de laaste maaltijd in Sidsjö deze zomer. Vernam van anderen dat ze in september weer op vrijdagavond in het Folkets Hus maaltijden gaan serveren. Daar kunnen we lopend naar toe. Lijkt nog ver weg, maar dat is al over ruim 4 weken. Nog even niet aan denken en genieten van wat augustus ons gaat brengen.

Kerkdienst online of toch..

Het is zondag 31 juli, we hebben een drukke week achter de rug en onze vertaalster van de Elim kerk in Bräcke laat weten afwezig te zijn. Ik stelde voor om dan online naar de dienst van Beth-El Hoogeveen te gaan kijken. Nu hebben we de laatste dagen een wat slechtere internet verbinding en ja hoor, soms wel beeld en geluid en soms ook niet. Nou dat is niet fijn kijken. In Nederland begint de dienst om tien uur en na wat herstelpogingen was het inmiddels 10.20 en keken we elkaar aan en besloten we alsnog in de auto te stappen en naar de kerk in Bräcke te rijden, die om 11.00 uur begint. Daar was een broeder, die zowel Engels als Zweeds spreekt, bereid om voor ons te vertalen. Was trouwens wel even leuk om bekende gezichten te zien in Beth-El. Ook erg leuk om de Beth-El glossy met als thema ‘onderweg’ te lezen. Rosita heeft deze voor ons meegenomen. Heerlijk om me zo toch nog een beetje verbonden te kunnen voelen met jullie in Hoogeveen. Ik las o.a. het artikeltje over de stenen met bemoedigende teksten, die je zo maar ergens achter kunt laten. Wie weet spreekt het een ander aan. Ik heb dit een paar keer tijdens mijn vakantie in Frankrijk en Zwitserland gedaan. Mooie engeltalige teksten. Heerlijk om te doen en leuk om te zien dat ze worden meegenomen. Ik ga dat hier in Hunge ook maar eens doen. Mocht iemand ze vinden en deze blog lezen, dan weten ze wie de afzender is.

En dan is het al weer augustus. We zullen zien wat deze gaat brengen. Een aantal gasten hebben voor 7 dagen geboekt en als het zo gaat als in juli, zullen er velen nog adhoc gaan boeken. We ontvangen ze graag en genieten van elke dag zoals deze komt. Voor wie nog op vakantie gaat, geniet en maak mooie herinneringen!

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…