Houden van…

houden van

Terwijl ik de titel ‘Houden van…’, typ op mijn laptop, hoor ik op de achtergrond reclame met precies dezelfde tekst. Bijzonder! Allereerst wil ik jullie, trouwe lezers bedanken voor de leuke en bemoedigende reacties via FB en email. Ik ben opnieuw een beetje verliefd geworden (met toestemming van Willem hoor!) en wel op een vriendje die nu dagelijks bij ons komt ontbijten. De dagen worden weer langer en de zon lacht ons steeds meer toe. We houden van deze zonnige winterperiode waarin wij weer veel meer buiten zullen zijn.

Wat vliegt de tijd

Echt, ik heb het gevoel dat Januari in een zucht voorbij is gegaan. Het is al weer Valentijnsdag. De dag om kenbaar te maken dat je houdt van….. Niet dat ik hier iets mee heb hoor, maar voor mij wel en signaal dat het al weer half februari is. Ik heb dit vorig jaar voor het eerst meegemaakt in Zweden, maar eerlijk gezegd kan ik mij niet herinneren dat er hier in Zweden uitgebreid aandacht voor is. Het is alweer bijna twee maanden geleden dat Aron, onze zoon bij ons kwam. Nog twee maanden en het ijsvissen en sneeuwscooteren zal weer voorbij zijn en zullen we in een snel tempo weer afscheid gaan nemen van witte wereld waar wij zo van houden.

Verliefd op…

Elke ochtend komt mijn eekhoornvriendje Sqeezie gezellig ontbijten op de veranda van ons appartement. Zij houdt van de heerlijke zonnebloempitten. Soms een strijd met de koolmezen die ook mee willen genieten van al dat lekkers. Inmiddels is een tweede, kleine eekhoorn gespot maar deze durft de weg naar de voederplek nog niet aan. Het zou zo maar een kleintje van Sqeezie kunnen zijn. Geduld is een schone zaak, helemaal met eekhoorns. Ze zijn erg schichtig. Er groeit bij mij wel een bijzondere passie voor eekhoorns en ik ben niet de enige want op FB zie ik veel mooie plaatjes voorbij komen. Houden van is misschien een te groot woord voor het enthousiasme en het genieten wat ik nu dagelijks mag van onze eekhoorntje. Ik heb haar al in mijn blog ‘kleurenpalet’ aan jullie voorgesteld. Hoeveel foto’s ik al niet heb gemaakt, heel veel! Het was moeilijk een keuze te maken voor deze blog. Ze is zo aandoenlijk en wie weet kan ik, met heel veel geduld, haar leren uit mijn hand te eten. Maar dan moet ik er ‘s morgens wel eerder zitten dan sqeezie. Dat wordt nog een hele uitdaging.

Me time!

Het is zaterdag, ik zit op mijn spark in de zon en geniet van mijn ‘me time’. De zon laat zich tegenwoordig weer uren zien en dan kan ik niet binnen blijven. Omdat het verschil in een doordeweekse dag en het weekend hier minder aanwezig is, moet ik, maar ook wij samen, hier bewuste keuzes in maken. Belangrijk voor de balans tussen werk en vrije tijd. Vandaag zouden we met onze buren een sneeuwscootertocht maken maar deze ging door omstandigheden niet door. Net er samen even met de auto op uit geweest opzoek naar een mooie plek om een paar worstjes te grillen in het zonnetje. Maar helaas niet kunnen vinden, of alleen maar in de schaduw. Met de sneeuwscooter kun je nu veel van deze plekken goed bereiken. Terug in Hus Hotell Hunge had ik de neiging om meteen weer de was op te gaan vouwen terwijl het zonnetje nog zo lekker schijnt. Ik heb me warm aangekleed, de spark genomen en ben al glijdend naar het meer gegaan. Nu zit ik bij -1 heerlijk in het zonnetje, jullie via deze aantekeningen op mijn telefoon, deelgenoot te maken van mijn genieten. Geniet je al een beetje mee? En natuurlijk ben ik niet de enige die op z’n eigen manier geniet. Er komt een sneeuwscooter voorbij rijden en verstoord even mijn stilte. Veel lawaai en hij laat een onaangename benzinegeur achter. Gelukkig is het maar even. Hoor ik het goed? Kraakgeluiden in de verte? Links en rechts af en toe een schreeuw van het ijs. Ik probeer tegen de zon in, met mijn hand voor de zon te kijken of er misschien iets van wild te zien is bij de bosrand. Mogelijk komt daar het geluid vandaan. Maar… .. geen wild te bekennen. De zon verdwijnt langzaam achter de boomtoppen en het wordt in een snel tempo kouder. Morgen misschien een wandeltocht naar de eenzame dennenboom midden in het bevroren Hungesjön maken. Voor nu nog even in de laatste zonnestralen terug naar Hus Hotell Hunge glijden en dan maar even de was opvouwen. Zaterdagavond hadden we ‘Ticket to Ride’ gespeeld en voor ons ouderwets gesjoeld met 3 vrienden uit het dorp. Het sjoelen kenden ze niet maar vonden ze erg leuk. Het was een gezellige avond met hollande lekkernijen.

Eenzame boompje

En inderdaad, zondag na het online meebeleven van de dienst in Beth-El (baptistengemeente Hoogeveen), zijn we met de spark het meer op gegleden. Een behoorlijke wind deed alles kouder aanvoelen dan het daadwerkelijk was. Maar we hadden nog net even onze warmtebron die tussen de wolken door scheen. Over een sneeuwscooterspoor zijn we naar het eenzame boompje gegleden. Het deed me denken aan vroeger toen ik een mooie step had. Al steppend vooruit bewegen. Een heel andere beweging dan lopen, maar ook een snellere. Best inspannend en Willem nam af en toe een pauze, zittend op de spark omdat ik een stuk langzamer ging dan hem. Moest even aan de oude reclame van Roosvicee denken: ‘Ik heb ook zulke kleine beentjes’, zei het meisje wat iets later bij de waterpomp aankwam. Ook ik heb iets kortere benen dan Willem. Samen kwamen we aan bij het eenzame boompje wat geen eenzaam boompje bleek te zijn. Er stonden er wel zeven, waarvan de meesten erg klein waren. Daar een serie foto’s gemaakt en volop genoten. Na thuiskomst bleek de zon verdwenen te zijn. Wat een goede timing! Op onderstaande foto van de online kerkdienst zie je, als je goed kijkt, ook ons vriendje Sqeezie zich te goed doen aan de pitjes.

Sneeuwscootertocht

We zijn door een vriend uitgenodigd om met hem een sneeuwscootertocht te maken. Inmiddels heeft de sneeuwscooterclub haar deuren op de zaterdagen weer geopend en dan is route al gauw duidelijk: naar deze club voor de gezelligheid en het eten van een broodje hamburger. Zo’n 60 sneeuwscooters rijden dan de berg op naar de clubgebouw. Een drukke en gezellige boel! Diezelfde dag kwam ook onze auto, even uitgeleend aan een goede vriend, naast de weg vast te zitten in de losse diepe sneeuw. Nou dan krijgt zo’n dag toch nog een avontuurlijk staartje. We houden wel van een avontuur, maar deze…. was best spannend. Met een andere auto geprobeerd de onze los te trekken, maar deze kwam alleen maar dieper in de sneeuw. Andere mogelijkheid was een traktor te halen, maar geen sneeuwkettingen die waarschijnlijk wel nodig zijn. Bleek de accu van de traktor leeg te zijn en moest deze eerst opgeladen worden. Dan maar eerst samen eten en na het eten, in het donker alsnog proberen de auto eruit te krijgen met die traktor. En ja hoor die had genoeg power om dit voor elkaar te krijgen. Gelukkig geen schade aan de auto. Zo konden we toch weer in onze eigen auto naar huis.

Bezigheden in Hus Hotell Hunge?

Onze focus ligt momenteel op de PR (last minute winteraanbieding en zomerarrangement) en laatste appartement, genaamd ‘ekorre’(eekhoorn), te renoveren. Tussendoor hebben we wat gasten en genieten wee weer van de zonnige buitenlunches op de veranda. Regelmatig lopen buren en vrienden binnen en kunnen we hulp bieden. Nog een week en dan bereiden we ons voor op de volgende groep gasten. We zijn bezig met netwerken, zowel in Zweden als in Nederland. We hebben vanaf het begin de wens om in contact te komen met mensen die een retraite of stilte week willen organiseren in Zweden. Wij willen dit faciliteren en mogelijk in de toekomst zelf gaan organiseren. Onze gasten geven duidelijk aan dat de rust, de natuur en het huiselijke/gemoedelijke van ons hotel mensen goed doet op verschillende niveau’s. Voor mij een bevestiging dat we goed bezig zijn en graag iets willen betekenen voor mensen die dit nodig hebben. Dus mocht je mensen kennen die er even tussenuit willen om tot rust te komen, om zich op te kunnen laden of tot bezinning te komen, dan is een verblijf in Hus Hotell Hunge een goede mogelijkheid. We bieden in de winterperiode onze gasten ook de mogelijkheid om voor de warme maaltijd aan te schuiven. Betekent wat grotere maaltijden bereiden en geeft veel gezelligheid. Ik merk dat ik ook steeds meer plezier beleef aan het koken.

Prachtige sneeuwcreaties

Wanneer we korte periodes van dooi hebben, en dan heb ik het over een paar graden boven nul, dan smelt het pak sneeuw van de daken. Dit gaat langzaam en kan het gebeuren dat het hele pak naar beneden glijdt. ‘s Nachts vriest het dan meestal en blijft het pak sneeuw aan de rand hangen. Dit geeft mooie afdakjes en sneeuwcreaties. Helaas is het de komende dagen zowel ‘s nachts als overdag boven nul en zullen deze grote plakaten zich laten vallen. Hopenlijk komt er binnenkort weer sneeuw en wat mij betreft heeeeel veel centimeters. Hier houden we van.

Ziekenhuis

Redelijk plotseling rijden we in de avonduren naar het ziekenhuis in Östersund. Een vriend van ons is hier opgenomen en wanneer je hier alleen woont is het fijn om bezoek te krijgen. Ik heb wat schone kleding voor hem bij me en het is flink zoeken voordat we hem daadwerkelijk kunnen omarmen. Kan me moeilijk voorstellen hoe het is om alleen in een ziekenhuis te liggen en je familie zo ver weg is. Natuurlijk kun je videobellen, maar dat is het dan ook wel. Het uitzicht vanuit zijn kamer was prachtig, zie foto. Mooi verlichte bruggen en skihelling. Het was goed om daar te zijn. De zorg, in het ziekenhuis, was prima gaf hij aan. We hebben regelmatig contact via whapp en telefoon en wensen hem veel sterkte!

Traveller Review Award 2023

Bij Booking hebben we een Traveller Review Award 2023 gekregen vanwege de hoge scores die onze gasten ons geven. Gemiddelde is een  8.3. Natuurlijk zijn we hier blij mee en hopen dat gasten ons nog beter kunnen en zullen vinden. Maar het zowel voor de gast als voor ons goedkoper om rechtstreeks via onze website te boeken. Ook hebben de oprichters van ‘de droomplekacademie’, Hans en Nel, een FB berichtje opgesteld en verstuurd in hun grote netwerk. Hier houden we van! Hans en Nel dank daarvoor. Laatste foto vond ik op FB en is gemaakt door Annika Jalakas.

Wij wensen jullie veel goed en liefde toe!

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…