Rail Away, Fly Away

Na een drukke periode van inpakken en nu de laatste twee dagen nog in Nederland, in de B&B van mijn broer en schoonzus, heerlijk de tijd om deze blog te schrijven. Ik realiseer mij dat de vorig alweer van 16 december was. Er is veel gebeurd intussen.

modelspoorbaan Rail Away

Wanneer het bouwen van een modelspoorbaan je hobby is moet je eigenlijk niet gaan verhuizen. Op zijn vierde verjaardag kreeg Willem zijn eerste Märklin trein wat inmiddels uitgebouwd is naar 8 locomotieven. In Zuidwolde had hij zijn spoorbaan in het op één na kleinste kamertje en in Hoogeveen sinds 2016 uitgebreid naar twee kamers. We zouden immers in dit huis oud worden! De laatste baan heeft hij wel demontabel gemaakt, niet wetende dat deze 5 jaar later weer uit elkaar gehaald zou worden. Hij had zijn baan zover klaar dat de trein een mooi traject kon afleggen. Ik zie het dan ook als een groot offer welke hij levert voor onze emigratie. Eerlijk gezegd had ik verwacht dat zijn hobby mogelijk nog de reden zou zijn om nee te zeggen tegen ons avontuur. Willem heeft samen met Noah een filmpje gemaakt als herinnering aan deze periode. Het ontmantelen van de hele constructie en sorteren van alle onderdelen heeft best wel wat tijd gekost. Het betreft veelal kwetsbare onderdelen die goed en zorgvuldig ingepakt moesten worden.

Trein video Hoogeveen Rail Away Märklin

nieuwjaars-buurtborrel

Maandag 3 januari stond de nieuwjaars-buurtborrel op de planning. Coronaproof dit keer buiten bij de overburen. We waren gezellig met z’n achten en konden gepaste afstand nemen. Voor ons een mooi moment om nog even bij te praten en inderdaad afscheid te nemen. Met de meeste buurtjes hadden we eerder al persoonlijk afscheid genomen. Dit was best lastig omdat we in een leuke gezellig buurt wonen, waar aandacht voor elkaar is maar ook gepaste afstand. We kregen een heerlijk soepje en lekkere hapjes die we konden nuttigen onder twee buitenkachels. Helemaal Top!

dag van de verhuizing

Ja, hier leefden we al weken naar toe. Vanaf 15 december ben ik al langzaam begonnen met inpakken. Regelmatig kwamen bekenden nog even langs en reageerden bij het zien van de woonkamer : ‘huh, zijn jullie nog niet aan het inpakken?’ Omdat we een groot huis hebben en flink aan het ontspullen zijn geweest konden we de dozen prima stapelen in enkele kamers waardoor we de woonkamer nog gezellig konden houden. Immers er stonden nog feestdagen voor de deur. Tot 2 januari ging alles zonder problemen. Echter toen Willem een apparaat wilde testen viel de aardlekschakelaar eruit. Daarna bleek de domotica niet meer te werken. Stress, want we hebben het huis verkocht inclusief domotica. ‘s Avonds voelde ik mij grieperig worden, en ja hoor een zeer beroerde nacht gehad met in de ochtend inderdaad koorts. De dag voordat de verhuiswagen zou voorrijden was aangebroken. Willem wist dat hij uren achter zijn pc moest kruipen om de domotica weer aan de praat te krijgen en ik had weinig energie om in te pakken. Dus hulptroepen ingeschakeld. Mijn zus Ilse heeft geholpen met inpakken, de buurman heeft spullen naar de kringloop gebracht en een andere buurman is samen met Aron met een volle auto naar de gemeentelijke stort gereden. Dank allemaal. Jullie zijn kanjers! In de loop van de dag was ook de domotica weer aan de praat. Lagom!

Lagom is een typisch Zweeds woord met als betekenis: precies goed. Het is een levenskunst die voelt als precies de juiste hoeveelheid, juiste balans.

Ook onze beide jongens hebben hard gewerkt deze dagen. Het was fijn om dit samen met hen te doen, een soort van afronding. Dinsdagavond konden we zo aan tafel schuiven bij mijn zus en zwager en hun kinderen, die zo’n 500 meter bij ons vandaan wonen. Heerlijk en gezellig. Woensdagavond konden we aanschuiven bij Willem zijn zus en zwager, waar ook hun zelfstandig wonende kinderen kwamen aanschuiven. Super bedankt luitjes het heeft ons afscheid een extra dimensie gegeven.

En dan woensdag 8 uur, de verhuiswagen werd op de oprit geparkeerd. Er zou één medewerker van Drent Transport & Verhuizingen komen, maar ze waren met z’n tweetje. Vele handen maken licht werk. Mijn koorts was verdwenen en ik had wat meer energie en kon gelukkig helpen. Helaas hadden we in het begin veel regen, maar later werd het gelukkig beter. De grote container werd vakkundig ingeladen. Best een precies klusje. Na ruim 5 uur was de klus geklaard en konden de deuren worden gesloten.

En dan sta je in een balzaal met de schone taak om het huis netjes en schoon achter te laten. Poetsen dus. Omdat wij de volgende bewoners goed kennen en wisten wat ze allemaal in de woning gaan verbouwen hoefden we de woonkamer, keuken, hal en bijkeuken niet intensief te poetsen. Er wordt immers nog flink wat breek en sloopwerk verricht. De resterende ruimtes schoon en leeg achter gelaten. Nog even een laatste ronde door het huis en samen afscheid genomen. Een naar mijn mening belangrijk onderdeel van een verhuisproces en in ons geval natuurlijk om dit samen met onze jongen te kunnen doen was fijn. Al hoewel we alle vier geen emotionele binding hebben met dit huis. Misschien omdat we er maar 5 jaar hebben gewoond. Willem en ik zijn natuurlijk de volgende dag met de koper en de makelaar de woning nog doorgelopen en toen was ons definitieve afscheid.

4 dagen bijkomen

Woensdagavond 5 januari zijn we, met een twee volle koffers en de laatste spullen voor de nog resterende vier dagen, vertrokken in mijn rode bolide (C1) naar de B&B van mijn broer en schoonzus. Onze lijven waren toe aan rust. Heerlijk even niets hoeven, nou ja bijna niets hoeven, want er waren nog wel wat regelzaken maar dat kon op onze tijd. Heerlijk! En daar ook weer tijd voor het schrijven van deze blog. Lekker uitslapen, wandelen, nog wat inkopen, onverwachts bezoek, kortom genieten. Mijn familie heeft ook nog afscheid geregeld voor de zaterdagavond.

coronaregels Zweden

Zweden geeft aan dat we een negatieve coronatest, niet ouder dan 48 uur, moeten kunnen laten zien. Nu komen we maandag om 13.00 aan in Stokholm en kunnen zaterdag tot 12.00 een test doen in Hoogeveen. Dat is dus…… 49 uur verschil. Dus een andere oplossing zoeken. Inmiddels een test geregeld in Zwolle voor de zondagmiddag. Zitten we i.i.g. safe.

Fly Away

En dan is het werkelijkheid…. Maandagochtend om 6.30 worden we door Anne naar station Meppel gebracht en stappen daar op de rechtstreekse trein naar Schipschol, waar we rond 11.00 hopen te gaan vliegen. Om ongeveer 13.00 komen we aan in Stockholm waar we pas rond 18.00 de binnenlandse vlucht naar Östersund zullen nemen. Dat wordt dus 5 uur vermaken op het vliegveld met lezen, puzzelen en wat eten. Achteraf hadden we beter vanaf Stockholm een treinreis van 4 uur kunnen regelen. Moet erg leuk zijn door het winterlandschap van Jämtland, Midden Zweden. Goed idee voor een volgende keer. We hopen rond 19.00 in Östersund aan te komen waar een huurauto voor ons klaar staat. Het heeft flink gesneeuwd de afgelopen dagen en de temperaturen zijn tussen de -10 en -20 overdag. Op naar Winter Wonder Land.

In mijn volgende blog foto’s van winter wonderland in Hunge.

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…