Successen en afkicken

hungesjön winter

Successen

Hallo Blogvolgers. Jullie hebben er even op moeten wachten! Inmiddels kunnen we weer wat van onze to-do-list afstrepen en zijn we dankbaar voor de successen.

  • We hebben een Zweedse privé bankrekening. Het heeft veel van ons geduld gekost maar eindelijk ook onze bankpasjes ontvangen. Randomreader was zoekgeraakt bij de post en zo hebben we verschillende vertragingen gehad. Maar oké we konden intussen onze Nederlandse bankpas gebruiken

  • We hebben officieel nu een AB (BV ), Aktie Bolag. Betekent dat we nu bedrijfsmatig meer mogelijkheden hebben, belastingplichtig zijn en in dienst van de AB. We zijn dus zowel eigenaar als medewerker

  • Drie van de eerste 6 appartementen zijn klaar en we zijn ook best een beetje trots op het resultaat

  • Auto staat nu op naam van het bedrijf

  • Certificaat van de brandmeldinstallatie ontvangen

  • Onze eerst groep gasten hebben het erg naar hun zin gehad

Renoveren

De afgelopen weken zijn we erg druk geweest met de renovatie van de appartementen. Schuren, afplakken, sauzen, behangen en nu vloeren leggen. In middels heb we 3 appartementen klaar. We lopen helaas wat achter op ons schema. We merken elke keer dat het administratieve deel heel veel tijd en energie kost. Hier hebben wij ons echt op verkeken. Maar desalniettemin is het ons gelukt om met Pasen onze eerste gasten te ontvangen. We hopen over enkele weken open te gaan en willen nog zeker 3 appartementen klaar hebben voor opening. Dat zullen wederom 4 fysiek intensieve weken worden. Maar ik heb er ook erg veel zin in om weer te gaan klussen. Hieronder een kijkje in de eerste 3 appartementen.

Eerste gasten

Jaarlijks kwam hier met Pasen een groep vissers uit Stockholm. Toen we de accommodatie gekocht hadden hebben ze ons als snel benaderd met het verzoek om ook dit jaar gebruikt te mogen maken van onze accommodatie. En zo waar ze zijn met twintig personen gekomen. Ze huurden de acht appartementen inclusief de ontmoetingsruimte en centrale keuken. Vooraf zijn we even heel druk geweest met de drie appartementen en de overige die we hebben schoongemaakt en ingericht. Toen was er even tijd voor een pauze en quality time met Noah, onze zoon die voor 5 dagen bij ons was. Tussendoor nog wat kleine zaken opgepakt. De gasten hebben in zes dagen meegedaan aan acht ijsviswedstrijden. Ze waren ‘s morgens al vroeg de deur uit en kwamen eind van de middag of half in de avond vermoeid maar voldaan terug. Het was een leuke gezellige groep. Ze willen volgend jaar graag terugkomen! Met toestemming onderstaande foto’s mogen plaatsen.

IJsviswedstrijd op het meer

Långfredagen, goede vrijdag was er op het meer bij onze accommodatie de jaarlijkse ijsviswedstrijd van Hunge. Voor jong en oud! Een hele happening waar veel mensen op af zijn gekomen. 125 volwassen deelnemers en 15 kinderen. Het is meer een sociaal gebeuren dan dat er echt gestreden wordt om de kilo’s vis. Picknickbanken, tuinstoelen, barbeque’s en nog veel meer wordt het ijs op gereden met sneeuwscooters en quads. Het weer zat 100% mee. Heerlijk warm en strak blauwe lucht. Een super ijsvisdag. De vereniging verkocht drinken, warme hap en koffie. Een beetje zoals wij in Nederland met schaatsen op natuurijs doen inclusief koek en sopie! Wij hebben niet met de wedstrijd meegedaan, maar wat rond gelopen, een babbeltje hier en een kennismaking daar. En dan krijg je te horen dat er al veel over ons is gesproken in het dorp en omgeving. Maar gelukkig positief. We krijgen vaak te horen dat ze heel erg blij zijn met onze aankoop en plannen om anderen de prachtige omgeving van Hunge te laten beleven en ontdekken. Er zal wat meer reuring komen in Hunge. We hadden van te voren niet verwacht dat we ons zeker drie uur op het meer zouden vermaken.

Een wandeling

Even, nu het nog kan een wandeling over het meer. Prachtig en best bijzonder voor deze tijd van het jaar, althans voor ons! We zien hier veel bomen met ‘haren’ alsof ze nodig naar de kapper moeten. Maar het schijnt een teken te zijn van goede zuivere lucht kwaliteit. Nou wij zijn recent ook voor het eerst naar de Zweedse kapper geweest. Was ook wel tijd na 3 maanden. Nou moet ik zeggen dat we in Nederland verwend waren met onze Diana die thuis kwam knippen en vergeleken met hier goedkoop was. En toen zag ik een boom met mossen op de schors. Niets ongewoon, maar moest denken aan de ruwe droge huid die we hier hebben in vergelijking met Nederland. De lucht is hier, zeker in de winter, erg droog! Nou dat merken we hoor! Soms tintelt de huid gewoon. Niet erg prettig. Maar dat betekent veel bodylotion smeren en voorkomen dat het er net zo uit gaat zien als deze boom. Zo al lopend komen we dicht bij het huis van onze ijsvisgids. Even kijken of hij thuis is en ja hoor hij ziet ons al aankomen en steekt zijn hand op. Altijd vriendelijk en ondanks dat hij weinig Engels spreekt kunnen we met handen en voeten best communiceren. Hij laat in een aparte ruimte zien dat hij tunnbröd heeft gebakken. Een Påsk-traditie. Meteen loopt hij naar de vriezer en geeft ons een pakketje tunnbröd. Het is een soort zachte matzes met anijs. Heerlijk met zowel hartig als zoet beleg. Een zeer vrijgevige buurman. Het lukt ons tot nu toe nog niet om zonder iets bij hem weg te gaan. Nog even een groet aan zijn hond met aan de hondenren zijn jachttroffeeën. Ik vroeg hem of ik een foto mocht maken van het elandkarkas, welke in zijn boom hangt. Ja hoor geen probleem. Een tijd terug heb ik iets geschreven over elandvlees wat we hebben gekocht. Dat hebben we van hem gekocht en nu blijkt dat het vlees van dit karkas komt. Dank je eland voor je vlees, wat heel lekker en puur is. Ja zo gaat het hier….

Bonus sneeuwscootertocht

Ja niet verwacht maar toch gebeurd. Noah was bij ons en we dachten : zou het nog mogelijk zijn een sneeuwscootertocht te maken. We belden onze buurman en legden ons verzoek bij hem neer. Na een paar dagen het ijs goed in de gaten te hebben gehouden konden we nog een laatste tocht maken. Samen met zijn vrouw hebben ze een stuga, soort zomerhuisje aan het einde van het meer. Met sneeuwscooters en quad wij samen op pad. En ja hoor op het meer is het nog steeds mogelijk omdat het nog zo’n 40-50 cm dik is. Het is hier en daar aan de rand of bij rotspartijen wel even uitkijken. Op het meer is de sneeuw zo goed als weg en ligt er een toplaag sluspuppie. Omdat de motor van de sneeuwscooter gekoeld moet worden tijdens het rijden, reden we ook deels langs de randen van het bos waar nog een laag sneeuw lag. Aangekomen bij de stuga, heerlijk van het zonnetje genoten. Het vuur werd aangemaakt en de worstjes en burgers konden worden gegrild. Heerlijk ontspannen zo op tweede paasdag. Ook een bijzondere halo gezien. Na een tijdje kwam er familie en werd het steeds gezelliger. Op de terugreis nog even de sneeuwscooter op snelheid gebracht. We hebben super genoten van deze dag met een gouden randje.

We hebben volgende op FB geplaatst

Wie wil de uitdaging aangaan?

We hebben één reactie ontvangen. Echter deze persoon had ook een aanbod gekregen vanuit Italië en heeft helaas hiervoor gekozen. De uitnodiging is dus nog steeds geldig. Mogelijk dat een gepensioneerd, maar fysiek kwiek echtpaar het ziet zitten om deze uitdaging aan te gaan. Wacht niet te lang met reageren.

Paar dagen Trondheim, Noorwegen

We zijn net terug van 3 dagen Trondheim. De stad waar de lego Great Ball Contraption 2022 plaatsvindt. Noah is één van de deelnemers. We hebben hem naar Trondheim gebracht met al zijn constructies in de auto. Best een dingetje omdat de wegen hier in Zweden en Noorwegen iets meer hobbels en kuilen hebben dan in Nederland. Maar gelukkig alles is goed aangekomen. We hebben hem echter deze dagen nauwelijks gezien en zijn zelf Trondheim gaan ontdekken op de fiets. Het weer was goed en voor mij is een stad ontdekken op de fiets te doen. Lopend wordt lastiger. Daarbij zie je fietsend meer van de stad dan lopend. Een prachtige kathedraal bekeken. Het is het eindpunt van de pelgrimsroute genaamd ‘het Olafspad’ oftewel St. Olavsleden. Deze loopt van Sundsvall (Västernorrlands län) aan de Botnische Golf door Midden-Zweden over de Noorse grens naar Stiklestad en van daar zuidwestwaarts naar de basiliek in Trondheim. De route is 580 km lang en volgt tot Åre de brede rivierdalen waar ook de hoofdweg E14 door loopt. Onze accommodatie ligt op 23 km afstand van deze pelgrimsroute. Laat nou deze kathedraal ook in lego uitgevoerd zijn op de lego happening. Zie foto hieronder. Echt heel mooi nagemaakt. Zie ook foto door ons gemaakt van de echte kathedraal. Indrukwekkend. Fort, hoog gelegen op een berg in de stad bezocht. Wat een prachtig uitzicht over de stad en zijn omgeving met nog de heuvels/bergen met de laatste sneeuw. We hebben genoten en hebben zaterdag rond de middag afscheid van Noah genomen en zijn via een andere mooie route, ongeveer 425 km terug gereden naar Hunge.

Afkicken

Ja, het is echt afkicken van de stralende witte sneeuw die alle ongerechtigheden bedekt. Nu wordt alle ‘rotzooi’ om de huizen weer zichtbaar. Het gras is nog bruin en maakt dat alles er heel anders uitziet. Zo moest ik denken aan opwekkingslied 811: ‘was mij witter dan sneeuw’, nog witter dan sneeuw? Bijna niet voor te stellen want de sneeuw in combinatie met de zon maakt dat ik deze niet lang kan verdragen aan mijn ogen en altijd een zonnebril draag. Hoe mooi is het om dan te beseffen dat God mij reinigt witter dan sneeuw. Super toch! Ik ben hier heel erg dankbaar voor. Ik zal toch de sneeuw nog wel af en toe gaan missen, misschien tot het hier mooi frisgroen is. Dan kan is het wonder van nieuwe leven aanschouwen en daar Zijn grootheid weer in herkennen.

Geniet allemaal van de lente, moment van nieuwe leven en verwondering.

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…