Big five Jämtland

Zoals beloofd nog een blog in maart. Nu wat minder over ons maar meer over de ‘the wildlife’. Onder aan deze pagina zal ik nog enkele vragen van volgers beantwoorden. Zoals jullie mogelijk al weten hebben wij onze 10 appartementen een dierennaam geven van de meest voorkomende dieren in Zweden.

Wild in zweden

Naar Afrika voor de Big Five? Nee hoor! Ook Zweden heeft een Big Five! Met een beetje geluk spot je ze allemaal tijdens jouw bezoek aan dit prachtige land. In de Zweedse bossen en berglandschappen van onder andere Jämtland leeft een grote populatie wilde dieren. De kans dat je minstens één van de dieren uit de Zweedse Big Five hier tegenkomt is zeker aanwezig!

Beer, Bear, Björn

Wij hebben nog geen beer in gespot. Dat zou ook wel heel bijzonder zijn want we zijn in de winter aangekomen en dan houdt de beer zijn winterslaap. In september hebben we een filmpje ontvangen van iemand uit de buurt met daarop te zien een moeder met jongen. Opnames zijn in onze omgeving gemaakt. Zie link: Onderzoekers hebben aangetoond dat Midden-Zweden met Dalarna, Gävleborg en Jämtland de dichtstbevolkte gebieden met beren zijn in Zweden en misschien zelfs in Europa! De kans dat je een beer tegenkomt is echter klein. Beren zijn verlegen, vredig, moeilijk in het wild te zien en vallen geen mensen aan. Je hoeft je dus geen zorgen te maken. Kom je er toch een tegen? Respecteer hem dan en blijf op afstand. Wist je dat volwassen vrouwelijke beren over het algemeen tussen de 60-200 kilo wegen en mannelijke zelfs tussen de 100-300 kilo? Zware jongens dus!

Wolf, Wolf, Varg

De wolf hebben wij nog niet kunnen traceren. Ook niet van de mensen in onze omgeving vernomen dat zij deze hebben gezien. Nu hebben veel mensen in deze omgeving één of meerdere honden, meestal husky’s, die de wolf op afstand houdt. De populatie wolven in Zweden is ontstaan uit 3 wolven die vanuit Finland en Rusland naar Midden-Zweden getrokken zijn. De grootste kans om wolven in Zweden te spotten is in Midden Zweden en dus toch hier in Jämtland. Wolven zijn verlegen, goed gecamoufleerd en vaak ‘s nachts in beweging. Het kan dus best moeilijk zijn om er één te vinden. De kans is groot dat je alleen het huilen van de wolven hoort. Dat is misschien ook nog wel leuker dan het zien van de wolven zelf!

Veelvraat, Glutton, Frossare

De veelvraat?? Ik heb er ooit wel eens van gehoord maar wist echt niet hoe dat dier er uit zou zien. Het is dan ook het minst bekende zoogdier van Zweden. De veelvraat is het grootste lid van de wezel-familie en voornamelijk te vinden in de afgelegen gebieden van de bergachtige regio’s als Norrbotten, Jämtland en Västerbotten. De veelvraat is een grotere neef van de otters en wezels en wordt het meeste gezien tijdens het skiën in de bergen omdat ze gemakkelijk te herkennen zijn op de sneeuw. De veelvraat kan tot 100 cm lang, 40 centimeter hoog en tot wel 12 jaar oud worden. Men schat dat de populatie van de veelvraat in Zweden zo’n 600-700 (2018) is. Om eerlijk te zijn hoop ik deze niet tegen te komen.

Lynx,Lynx, Lodjur

Weinig mensen zullen ooit een Lynx in het wild te zien krijgen. De Lynx is de grootste katachtige in Europa en het op twee na grootste roofdier van Zweden (op de bruine beer en wolf na). De Lynx leeft in alle delen van Zweden. De meeste kans om een Lynx te spotten is in de vroege ochtenden, daar ze het meest actief zijn rond zonsopkomst en zonsondergang. De Lynx heeft krachtige benen met iets langere achterpoten, zodat ze goed kan springen en de grote oren zijn versierd met opvallende zwarte plukjes waaraan ze duidelijk te herkennen is. En laat ik nou vorige week zaterdag, op weg naar Östersund, aan het eind van de middag een lynx gezien hebben. Een weiland, bedekt met sneeuw, vlak bij een boerderij zag ik een grote kat. Mmm… wel een beetje erg groot voor een kat dacht ik. Misschien een vos? Nee hij had geen spitse neus. Nou dan kan het alleen nog maar een lynx zijn geweest. En ja hoor, onze buurman, die ook bij ons in de auto zat, gaf aan dat het inderdaad een lynx was. Hij is bijna 70 en heeft in zijn leven nu voor de derde keer een lynx gezien. Ik ben nog maar 11 weken Zweden en ……. mag dit al meemaken. Moet eerlijk zeggen dat ik vooraf best bang was deze tegen te komen maar nu ik ‘m in het echt gezien heb is deze angst weg.

Eland, Moose, Älg

Een prachtig imposante vertoning. Inmiddels zeker vijf op gepaste afstand gezien. Behalve afgelopen zomer bij ‘Moose Garden’ vlak bij Östersund. Daar heb ik ze zelfs kunnen aanraken en voederen. Oké, het is misschien niet het gevaarlijkste dier van Zweden, maar mogelijk wel de bekendste. De eland is te zien op safari’s, bumperstickers, ovenwanten en zelfs t-shirts en overal in Zweden te vinden. In de zomer wordt de eland populatie in Zweden geschat op 300.000 – 400.000. Verwacht niet dat je op iedere hoek een eland tegenkomt. Je moet wat tijd doorbrengen in het bos of goed zoeken in open gebieden. Hoe dan ook, het is en blijft indrukwekkend om een eland te ontmoeten. Ze kunnen wel 25 jaar oud worden en 2 meter 10 hoog. Het zijn ook nog eens zware jongens, de mannelijke elanden kan tot wel 850 kilo wegen. Mijn ervaring is dat wanneer we in de auto zitten ik altijd om me heen kijk om dieren te spotten. De Eland heeft een bijzonder goede schutkleur en wil jij ze herkennen dan moet je vooral niet te hard rijden. Mag trouwens niet in Zweden. Meestal max 80 km per uur.

Rendier, Reindeer, Ren

Tijdens onze huwelijksreis, ruim 25 jaar geleden hebben we deze in kuddes gezien iets noorderlijker in Zweden. Hier hebben we helaas nog geen rendier aangetroffen. Ze zijn hier wel. Tussen Hunge en Gällö, over een afstand van 25 km tref je in de winter bermstokken aan met een vuilniszak er aan bevestigd. Dit betekent dat een kudde rendieren, die hier alleen in de winter grazen, de weg kan oversteken. In de zomer verplaatst de Sami bevolking de kudden naar het noorden. Het rendier is familie van de hertachtigen. Rendieren komen in het wild voor in de taiga en toendra van Noord-Europa, het noorden van Azië en Noord-Amerika. Een volwassen dier kan een schouderhoogte bereiken van wel 150 cm en een lengte van ruim 2 meter. 150 kilo aan gewicht is beslist geen uitzondering. Ze zijn erg eigenwijs. Wanneer ze op de weg lopen kun je toeteren wat je wilt, maar zij bepalen wanneer ze van de weg af gaan. Kun je gewoon relaxed genieten van deze prachtige dieren. Wanneer ze in de rui zijn zien ze er wat minder mooi uit.

Geniet van het zonnetje met geknepen ogen. Heerlijk even pauzeren na gedane inspanning. Lekker in m’n oude kloffie aan de koffie.

Vragen van volgers….

Eerlijk, ik heb jullie niet veel tijd gegeven om vragen te stellen. Maar niet getreurd…… vragen stellen kan natuurlijk altijd.

  • Heeft Willem al gewaterskied? Dit was nog niet mogelijk omdat er nog steeds ijs op het meer ligt. En daarbij hij heeft dit al jaren niet meer gedaan. Op het meer zou dit wel kunnen en mogen in de zomer. De kans is groter dat het waterskiën wordt vervangen door de sneeuwscooter.

  • Is Willem in zijn nopjes met al dat geklus? Hij vindt het nog steeds erg leuk en ook om het samen te doen. Maar 8 appartementen is wel veel. Geen reistijden en het resultaat wordt mooi. Daar kan ik erg van genieten en geeft hem veel voldoening.

  • Hoe zit het met Willem zijn treinen? Er is veel belangstelling vanuit de directe omgeving. Willem deelt zijn passie met hen en de reacties zijn: Ga je voor de zomer nog een baan bouwen? Dat is interessant en er wordt onderling over gesproken.

  • Domotica of niet? Nog niet! Zodra we een plan hebben voor aanpassing verwarmingssysteem gaan we ook de domotica hierin meenemen. Dus nog geen Ja of Nee!

  • Ga jij, Ria nog workshops geven? Ik denk niet dat ik hier het eerste jaar en mogelijk het tweede jaar aan toe zal komen. Ik heb alle materialen wel meegenomen maar er is voorlopig genoeg te doen en te leren.

  • Komt er een groentetuin? Ook hier geldt eigenlijk hetzelfde. Ik zou het heel graag willen, maar in ieder geval dit jaar niet. Misschien volgend jaar. Ook dan heb ik weer veel te leren omdat het plantseizoen hier veel later begint en niet alles wil hier groeien. Eerst maar eens uitzoeken welke sierplanten ik de komende weken in de bakken buiten kan zetten.

Volgende Blog…

Er is nog veel om te delen. Volgende blog o.a. meer over ons bedrijf, ons logo en voorbereidingen eerste groep gasten. Heb je nog vragen, stel ze op FB of stuur ons een email.

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…