Zweedse lentekriebels

Hej Hej,

Als eerste wil ik iedereen bedanken voor de mooie reacties die we krijgen over de blog en de FB pagina. Dit motiveert mij enorm om hier zeker mee door te gaan. Aan het einde van deze blog ga ik jullie een vraag stellen. Het schrijven is voor mij ook even een moment van pauze in alle drukte. Noem het een moment van bezinning en tijd nemen om mijn zegeningen te tellen en de genietmomentjes nog eens voorbij laten komen. Nu ben ik echt geen zweverig type maar het voelt als of ik er twee keer van geniet. Ik voeg ook graag wat foto’s toe en dan heb ik ze allemaal van de afgelopen periode nog eens bekeken. Dat geeft mij regelmatig een wauw gevoel. Ik ben nu trouwens wel een beetje jaloers op de mooie lente beelden uit Nederland. Temperaturen van bijna 20 graden. Wat zal de natuur ontspringen!

Varvinter

Waar in Nederland de krokussen de grond uit komen, smelt hier de sneeuw langzaam weg. Het is Varvinter in Jämtland, Zweden. Ook wel lente-winter of het vijfde seizoen genoemd. De ene dag is het winter, de andere dag is het lente of zomer, en dan gaat het weer terug naar kou en winter. Het schijnt een spannend en leuk seizoen te zijn die kan duren van eind maart tot in mei. De lente-winter is waar veel mensen in onze omgeving naar verlangen. De dagen lengen nu snel en inmiddels hebben wij nu meer lichturen per dag dan in Nederland. Ergens eind september is Nederland weer aan de winnende hand. Volgens onze buren hebben we dit jaar weinig sneeuw gehad. Voor ons was dit natuurlijk heel veel. Dus dat kan nog wat worden volgend jaar. Of niet! Door de klimaatverandering wordt veel sneeuw hier misschien ook wel een uitzondering. De sneeuw smelt nu snel door de vele zonuren. ‘s Nachts vriest het hier regelmatig nog acht graden en bevriest het smeltwater weer. Inmiddels is op de meeste wegen het asfalt zichtbaar geworden. Voor ons betekent dit meestal elke dag twee tot drie keer buiten pauzeren. Echt genieten. Nu de sneeuw smelt ontdekken we onze tuin. Deze hebben we natuurlijk in augustus en september 2021 even gezien, maar toch voelt het als een ontdekking. Er zou een grillplek zijn, maar waar? We zullen het zien.

Laatste sneeuwscootertocht

Zo’n twee weken geleden zijn we uitgenodigd door onze vriend Hennie om samen met hem en zijn vriend een sneeuwscootertocht te komen maken in zijn omgeving. Nou die uitnodiging lieten wij niet liggen. Ze hadden voor ons apart een sneeuwscooter geregeld. Dus met 4 sneeuwscooters op pad. Een mooie route door bossen, meren en heuvels. Halverwege de route een grote heuvel op. Na vele bochten en vol gas kwamen we op de top bij een uitkijktoren en een kleine stuga aan. Het onderkomen van de sneeuwscootervereniging. Buiten een overkapping en een grillplaats. Het was gezellig druk. Geen parkeerplaats met auto’s maar met sneeuwscooters. In het clubhuisje konden we drinken, broodje en hamburgers kopen en deze zelf buiten grillen. We zaten nog maar net toen er steeds meer jongeren aan kwamen scooteren. Ook zij komen hier regelmatig samen. Elke zaterdag is het clubhuis open zolang je er met een sneeuwscooter kunt komen. Anders alleen te voet bereikbaar. Terug bij Hennie’s huis nog een bakkie gedronken. Het was een topdag en Hennie bedankt!

Renoveren

De afgelopen weken zijn we druk geweest met de renovatie van de appartementen. Schuren, afplakken, sauzen, behangen en nu vloeren leggen. Dit laatste doet Willem. In middels heb ik 3 appartementen klaar wat behangen en sauzen betreft. We lopen helaas wat achter op ons schema. Met Pasen komen onze eerste gasten. Ze weten dat we midden in een renovatie zitten wat voor hen geen probleem is. Een groep van 20 volwassenen uit Stockholm die elk jaar de hele accommodatie huurt. Ze doen mee aan een viswedstrijd bij ons op het meer. Dus we kunnen nog een paar weken aan de slag en dan alles opruimen en klaar maken voor de groep.

Contacten

We blijven ons verbazen over de vriendelijke mensen hier. Twee weken geleden wandelden voor ons onbekenden voorbij de accommodatie. Even groeten en meteen een praatje maken. Blijken dat onze buren te zijn. We hebben ze meteen op de koffie uitgenodigd en verder kennis gemaakt. Al pratende kwamen we bij onze ervaring met ijsvissen en onze gepensioneerde buurman. De man van wie we zeven vissen hebben gekregen. Ik vroeg of ze misschien iemand kenden van wie ik les kon krijgen in het schoonmaken van deze vissen. Nou dat kon de buurman heel goed. We gaven hem 3 bevroren vissen mee en op woensdagmiddag kon ik langs komen om te leren een vis te fileren. Zo gezegd zo gedaan. Het viel mij erg mee. Ik had gedacht dat het veel meer zou stinken. Het was wel erg glibberig. Maar voor mij geen probleem om het de volgende keer gewoon thuis te proberen. Ze hadden aangeboden om dan ook bij hen te komen eten. Vis met gekookte aardappelen (in schil) met een heerlijke saus van rode kaviaar en crème fraîche. Dat was echt smullen. Willem is helemaal geen viseter maar heeft er ook echt van genoten. Er liggen nog zeker 5 stekelbaarzen in de vriezer. Genoeg oefenmateriaal voor mij.

Oekraïne

Het contrast met de veiligheid hier, en ook in Nederland, en de situatie in Oekraïne is wel erg groot. Het lijkt toch redelijk ver weg maar inmiddels merken we om ons heen dat het toch dichter bij komt. In de vorm van opvang van Oekraïners bij familie in Nederland, maar ook hier vragen mensen ons soms of wij hier aan hebben gedacht. En ja daar hebben we twee weken geleden samen over nagedacht en wij staan hier voor open. Hoe en wat, weten we nog niet. We hebben twee weken geleden, via de mail, contact gezocht met de gemeente Bräcke. Nog geen reactie. Een week geleden belde een buurman of wij hier open voor zouden staan. Hij zou namelijk zelf een vluchteling gaan opvangen. Het balletje is aan het rollen en we weten nog niet waar dit toe zal leiden. Wie weet wat God voor ons in petto heeft.

En dan mijn vraag aan jullie..

Het schrijven van mijn blog is eigenlijk één richtingsverkeer. Ik heb jullie een tijdje meegenomen in ons proces en ben nu eigenlijk wel nieuwsgierig of jij een een vraag hebt voor ons? Stel hem op FB : facebook opwegnaarzweden.nl

We lezen het graag en wie weet kom ik hier in mijn volgende blog op terug. Veel leesplezier en tot de volgende blog uiterlijk 31 maart!!!

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…