Contacten gelegd

Op bezoek

Na een overnachting in een hotel in Kopenhagen reden we in een paar uurtjes naar Ljunberg, het plaatsje van Ruben, Rianne en hun kinderen. Zij zijn twee jaar geleden naar Zweden en al aardig gesetteld. bij kunnen kletsen en natuurlijk heel erg nieuwsgierig naar de gezellig, tegenvallende maar ook mooie en bijzondere momenten in het Zweeds. We werden verwend met een uitgebreide fika en een heerlijke maaltijd. Wij liggen de meegebrachte vlokken hagel en stroopwafels achter. Een beetje Nederland.

Onze buurman van nr. 2

Een Zweed, wonende in de omgeving van Stokholm. Zijn vrouw komt uit de buurt van Östersund, waar we tien mooie dagen hebben doorgebracht. Dit is de omgeving waar we ons willen gaan settelen. We hebben heerlijk met hen gesproken over van alles en nog wat over Zweden. En voor hun vertrek natuurlijk telefoonnummers uitgewisseld. Je weet maar nooit waar het voor dient.

Toeristeninformatie re

Het grootste skigebied van Zweden ligt zo’n 80 km ten Noordoosten van Östersund. Toch kijken, ook al richten wij ons niet op gasten die gaan skiën. Nu erg rustig en gericht op mountainbikers. Met de skilift en je mountainbike de berg open en dan met een enorme snelheid naar beneden zoeven. Grote zaken. Even langs de ’turistinformation’ en een gesprekje gevoerd met een vriendelijke dame. Ze informeerden ons over het project “Kaxås”, niet ver van Åre. We hadden hier ook al iets over vernomen van onze buurman op nr.2.

Kaxås, Zwitserland?

Langzaam komt Kaxås in ons vizier. Wij wanen ons in Zwitserland. Wat een prachtige omgeving. Tijd voor een pauze met een uitzicht. We zitten net en er komt een wat oudere man aan fietsen. Even tijd om bij te komen. Wij bieden een flesje water aan en hij komt gezellig bij ons zitten. Hij is op vakantie bij vrienden die een eindje verderop wonen. We raken aan de praat en hij komt met een bijzonder aanbod. Zijn vriend heeft recent een huis met bos en grond gekocht. Hij was geïnteresseerd in het bos en wil de rest verkopen. Ja als we dan toch in de buurt zijn, dan maar zelfs kijken.

Bezichtiging

Niet wetende wat we konden verwachten en door het enthousiasme van deze pensionado, reden we achter beide heren aan. Prachtige omgeving, glooiende weiden en Kaxås achter ons latende, kwamen we aan bij dit gele huisje. Toch een beetje klein voor een gastenverblijf. De omgeving erg mooi, maar voor ons te ver van het dorp, te klein en in een boerengebied met boerenluchtjes en veel vliegen. Niet erg gastvriendelijk.

Kerkbezoek Östersund

Via internet en familie van de buurman van nr. 2 komen we uit bij de Bethelkerk. Dienst om 11.00 uur, maar bij aankomst was het bijzonder rustig en stil. We passen het er niet bij en zochten een andere kerk. De vriendelijke ontvangst ons en was bereid te vertalen in het Engels. In hoofdlijnen hebben we onze Nederlandse Bijbel bij ons. We werden uitgenodigd voor de fika (uitgebreid koffiemoment). Hier kregen we een telefoonnummer van een makelaar, die we na de vakantie konden bereiken voor een toekomstige tijdelijke huurwoning van gastenverblijf.

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…