Jämtlands Län, een paradijs

midden zweden

Inderdaad Jämtlands Län is voor wandelaars en fietsers een paradijs met ook nog de beste wintersportmogelijkheden van Zweden. Vanaf het begin van onze gezamenlijke droom hebben we een verlangen om naar midden Zweden te gaan. Een regio waar in de winter zeker drie maanden sneeuw ligt en de temperatuur in de zomer veelvuldig boven de 25 graden uitkomt. Jämtlands Län is de provincienaam waarvan Östersund de hoofdstad is. Een grotere stad kom je verder in het noordwesten van Zweden niet tegen. Jämtlands Län heeft een oppervlakte van 34.000 km2 en ongeveer 49.000 inwoners in vergelijking met Nederland 41.500 km2 en 17.5 miljoen inwoners. Wij hebben hier in 2021 zo’n twee weken genoten van onze vakantie.

Zweden is nog puur

Het landschap is ongerept en bergachtig. De bergen gaan nooit flink de hoogte in en zien er daarom vrij vriendelijk uit. De natuur wordt gedomineerd door meren, rivieren en bossen met loof- en dennenbomen. Veel Zweden trekken in hun vrijetijd de natuur in, waar bijna alles eetbaar is. Hier gaan ze op zoek naar bessen, paddenstoelen, kruiden en andere lekkernijen. Gewoon gratis, zolang je de natuur maar respecteert. Verspreid door het uitgestrekte landschap liggen allerlei gezellige plaatsjes. Echt druk wordt het hier nooit.

Makkelijk bereikbaar

Vanuit Nederland is Jämtland gemakkelijk bereikbaar. Dagelijks vliegt SAS vanaf Amsterdam naar Stockholm. De vlucht duurt ongeveer 1uur en 45 minuten. Na even rondkijken op het vliegveld is het nog 45 minuten vliegen naar Östersund. Vandaaruit kun je met taxi of trein prima en betaalbaar je bestemming bereiken. Onderweg is het genieten van het Zweedse landschap.

Wandelen, fietsen of mountainbiken

Je kunt hier heerlijk wandelen. Hier vind je honderden kilometers aan gemarkeerde wandelpaden: van rustige dagtochten tot uitdagende hikes. De regio staat bekend als dé bestemming om beren te spotten. Ook leven hier lynxen, rendieren en elanden. Onderweg grotten en watervallen bezoeken, genieten van prachtige uitzichten. Het Noordwesten van Östersund wordt gezien als

mountainbike mekka. In deze omgeving valt voor families ook ontzettend veel te beleven.

Zwemmen, Kanoën of kajakken en natuurlijk vissen

Een frisse duik in de meren. Van mysterieuze meren tot snelstromende rivieren en woeste watervallen. Zomers loopt de temperatuur al snel op tot boven de 25 graden. Na een flinke wandel- of fietstocht is een beetje afkoeling wel zo prettig. Sla wat hapjes en drankjes in bij de lokale winkeltjes, strijk neer aan het water en geniet. Ben je niet zo’n zwemmer? Je kunt het water ook per kano of kajak verkennen. Net zo leuk én je blijft lekker droog. Wat is er beter dan aan het eind van de dag genieten van een zelf gevangen visje op de barbecue? De vele meren en rivieren zijn rijk aan vis. Wel heb je een visvergunning nodig.

De dagen zijn extra lang

Rond 25 juni gaat de zon bijna niet meer onder. Het ene uurtje dat dit wel het geval is, is het slechts een beetje schemerig. De temperaturen zijn heerlijk en dus kun je op en top én extra lang van de buitenlucht genieten.

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…