Zomer in mijn bol

Lange winter, korte lente en nu in mei al ruim 3 weken zomer. Is het klimaat de weg kwijt? Drie weken 20+ graden geeft mij inderdaad zomer in mijn bol. En dat biedt veel mogelijkheden, zoals fotograferen, wandelen en verven! Nu denk je misschien maar daar was je vorig jaar ook mee bezig? Ja, dat klopt maar het gebouw is ook zo groot! Zeer zeker een drie jaren plan. Beetje bij beetje zien we het gebouw veranderen van vaal, zongebleekt geel in vrolijk, warm geel en wit.

Jong, fris en groen

Kleine schoonheden

Het valt mij op dat er hier, nadat de sneeuw is verdwenen, veel kleine bloemetjes in de bermen en weilanden groeien. Het is even bukken om deze schoonheden te zien. De grootste bloei-explosie zullen we in juni te zien krijgen. Ik heb met de camera in de hand, even een rondje lopen op en rond ons terrein gelopen en dat levert ook zeker prachtige beelden op. Het grasveld staat vol met paardenbloemen. Na een maaibeurt kunnen we eigenlijk drie dagen later weer beginnen. Of juist niet en er gewoon van genieten. Dat laatste dan maar want we houden ze toch niet tegen. Inmiddels wemelt het in het hotel van de vele kleine wolkjes, gevormd van paardebloemzaden. Ze zijn lastig te verwijderen. Zodra ik dichtbij kom met een veger dwarrelen ze de lucht in. Enigste oplossing is helaas stofzuigen.

Te veel of te weinig water?

Hoog water in Nederland. De natste meimaand in Nederland en de warmste meimaand in Zweden. Hoe bizar is het! Door de grote hoeveelheid sneeuw van afgelopen winter is de waterstand extra hoog. Op de eerste foto hieronder, zie je een sauna (badstuga) aan de rand van het meer. Als je goed kijkt zie je het topje van de trapbeugel nog net boven het water uitsteken. Deze zit aan een vlonder die geheel in het water ligt. Eind vorig jaar hebben gasten nog gebruik gemaakt van deze sauna, omgeven met een dikke laag sneeuw en ijs. Aan water geen gebrek zou je denken. Maar nu na zoveel weken prachtig weer en geen regen, snakten onze bloemen in de tuin naar water. Dus dat betekende sproeien. Ongekend voor deze tijd van het jaar.

Verfrissende stortbui

Op 31 mei kwam de lang verwachtte regenbui. Meteen een flinke stortbui. Heerlijk alles weer fris schoongespoeld en…… even niet meer sproeien. Het lijkt erop dat we de komende week meer buitjes kunnen verwachten. Voor de natuur super maar voor mijn grote verfklus iets minder. Helemaal nu er binnenkort drie vrijwilligers komen helpen met verven. Maar ja, het weer laat zich niet leiden. Dus: accepteren!

Voorbereidingen

Krabben en verplanten

Ik ben al een tijdje bezig met het verwijderen van oude losse verfdelen. Echt geen leuk werk, maar wel heel belangrijk en sekuur werk. Nu hadden we een prachtige kerstboom, eigenlijk een dennenboom, bij het terras, tegen de houten wand. Omdat de wand geschilderd moet worden, moest deze weg. Echt jammer! Hij stond daar zo mooi! Ik wil al lange tijd, aan de voorkant van het hotel, een lijsterbes vervangen voor een dennenboom. Dus…. lijsterbes verplaatsen, denneboom erin en nu maar hopen dat deze het gaat redden. Heb zo wel mijn twijfels omdat het niet de juiste verplanttijd is. Ziet er nu wel kaal uit bij het terras. We willen daar een houtopslag voor de grillplek maken. Maar eerst de wand schilderen.

Wat een geld!

Verf gekocht! Nou 15 liter lijnolie verf, wat speciaal besteld moest worden, met nog wat liters andere verf en weer 800 euro lichter. MMMMM. Men krijgt hier in mei korting op veel soorten verf maar natuurlijk niet op deze verf. Toch nog maar eens gevraagd of wij echt alleen deze verf moeten gebruiken. Antwoord: Ja. Dus accepteren! We zijn er, als het goed is, ook voor de duur dat wij hier zullen wonen vanaf zijn.

Afbreken en opbouwen

Steiger afbreken en opbouwen. Ja, we mochten de steiger weer van vrienden lenen maar deze moest dan wel eerst afgebroken worden. Prima! Inmiddels krijgen we wat ervaring. Erg blij dat we deze weer mogen gebruiken voor een paar weken. Nu we hulp krijgen vanuit Nederland is een extra steiger zeker welkom. We zullen er ook één huren voor twee weken. We zijn er klaar voor!

Samenwerken

Steiger te water

Met de vroege zomer in onze bol is water natuurlijk heerlijk om in en op te vertoeven. Dus tijd om steigers in het water te leggen. Zo heeft Hennie bij zijn stuga een steiger die weer te water gelaten moest worden. Alleen niet te doen, dus samen zijn ze, Hennie en Willem, sterk genoeg om deze klus te klaren. Metalen palen in de grond geslagen en de steiger ligt er weer heerlijk bij om gebruikt te worden.

Gordijnen naaien

Op de SFI, gevestigd in het gymnasium in Bräcke, krijgen we Zweedse les. Nu zijn ze intern met de laatste fase van de renovatie bezig. De leerruimte wordt gezellig ingericht en hier horen gordijnen bij. Nu waren ze van plan om deze op lengte te maken met nietjes in de stof. Ik vroeg of er in de hele school niet een leerkracht of leerling is die dit even kan naaien. Nee, was het antwoord. Het is een klusje van een half uurtje dus bood ik me aan om dat te gaan doen. De eerst volgende keer mijn naaimachine mee naar school en aan het eind van de ochtend aan de slag. Iets meer dan een half uurtje, en voila: klaar.

Uit eten

We werken nu al voor het tweede winterseizoen samen met onze buren. Hij verzorgd, met veel passie en tevredenheid van onze gasten, de sneeuwscootertochten. Inmiddels zijn het onze vrienden geworden. We zijn uitgenodigd om samen te gaan eten in Östersund. En laat het nu ook die dag prachtig weer zijn. In het kader van nu we er toch zijn, nog even langs een paar tuincentra’s voor bloemen. Het was gezellig druk in Östersund. Veel jongelui hebben net hun examens achter de rug en vieren dit in de stad. Bijzonder genoeg ook een aantal politieauto’s die door de winkelstraat reden. Waarom? We weten het niet. Maar op één avond net zoveel gezien als normaal in een jaar in de omgeving waar wij wonen. Het was erg gezellig en heerlijk! Even een kiekje op het grote plein in Östersund gemaakt.

Strand schoonmaken

Onze accommodatie ligt aan de noordkant van het Hunge meer (Hungsjön), wat zo’n 10 km lang is en in verbinding staat met één van de twee volgende meren (Brehungen en Strången). Totaal lengte van alle drie de meren is zeker 20 km, misschien wel 25 km. Aan de noordkant van Brehungen, op zo’n 10 km van ons huis ligt een prachtig strand. Elk jaar, zo eind mei of begin juni, staat er een oproep op FB om te komen helpen het strand schoon te maken. Met groot materieel zoals een schovel, quads met aanhanger, harken en scheppen wordt er met man en macht samen gewerkt. Onze gasten, en ook wij, maken graag gebruik van dit strand en dan is helpen natuurlijk heel normaal. Dit keer waren we met velen, jong en oud is gekomen om te helpen, te zwemmen en gezellig te grillen na afloop. Het weer was super en het water heerlijk qua temperatuur.

Zwemmen

Na het harde werken, en met de zomer in onze bol, namen we beiden in ons ondergoed een frisse duik. Heerlijk even afkoelen. Omdat we nog een klus hadden bij een vriend zijn we niet blijven grillen. En nu maar hopen op veel mooie dagen om daar te gaan zonnen, zwemmen en genieten.

Interview

Vriendin

Helemaal precies weet ik het niet meer, maar voor ons vertrek naar Nederland, in april, ben ik telefonisch benaderd door een journaliste van het vrouwenblad ‘Vriendin’. Het op 3 na grootste vrouwenblad van Nederland. Hoe komt zo’n journaliste bij mij? Via de droomplekacademie, waar wij in het verleden een curcus hebben gevolgd, kwam ze bij onze website. Ze las ons/mijn verhaal over onze huwelijksreis naar de noordkaap. De combinatie van 27 jaar geleden de reis naar de Noordkaap en 25 jaar later emigreren naar Zweden was voor haar de aanleiding om eens contact te zoeken. Tijdens ons verblijf in Nederland heb in een telefonisch interview gehad en wat foto’s opgestuurd. Op 14 mei is mijn/ons artikel gepubliceerd. Hieronder een foto van het artikel.

Kiekjes

Omdat ik het niet kan laten, nog wat kiekjes.

Zomer in mijn bol

Kijkend naar de weersvoorspellingen, gaat mijn -Zomer in mijn bol- gevoel waarschijnlijk iets temperen. Ik hoop dat dit van korte duur zal zijn. Iemand liet mij weten dat we een warme zomer zullen krijgen. De vogels maken hun nesten in de toppen van bomen en dat zou voorteken zijn van een warme zomer. Normaal maken ze hun nesten halverwege de bomen. Dus wie weet komt mijn -Zomer in mijn bol- gevoel snel terug. Ik hoop het en ik denk velen met mij.

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…