Herfst

een kleurenexplosie

In de herfst is Jämtland een explosie aan kleur; gele bomen, oranje planten en groen gras. De herfst is ook het seizoen van vissen en jagen, paddenstoelen en bessen plukken nu het nog kan.

De jacht, een avontuur apart.

In de omgeving van Hunge wordt gejaagd op eland en reeën. Maar ook  op hoendersoorten en kleinwild zoals vossen, dassen, ree, ganzen, eenden en bever. Op de grote roofdieren lynxen, wolven en veelvraten vindt voornamelijk jacht plaats bij overlast. Voor beren wordt jaarlijks een afschot bepaald. De populatie in onze provincie is groot en neemt steeds meer toe. Wil jij een jacht meemaken? Individueel of met uw eigen groep vrienden of familie? Vul dan het contactformulier in en wij informeren u over de mogelijkheden.

Jakttorn
fungus-ge6628b7d8_1280

Paddestoelen plukken

Het plukken van wilde cantharellen is voor de inwoners van Jamtland een traditie. Ze trekken het eerste weekend van september er op uit om hun voorraad cantharellen voor de wintermaanden te plukken. Op een dag wordt er rond de 8 tot 10 kilo cantharellen verzameld, waar ze dan de hele winter gerechten mee bereiden. De herfstkleuren, rode mossen, oranje bladeren op de grond, gele bladeren aan de boom en de groene grassen in combinatie met het geluid van de stilte maakt het plukken tot een bijzondere ervaring. Zweden kent het allemansrecht, wat maakt dat je overal het bos in kunt om eetbare paddestoelen te plukken mits je de natuur respecteert. Ervaar het zelf!

De bossen in Zweden: de hemel van de bessen

Ga het bos in!  Aangezien de helft van Zweden bedekt is met bos, hoef je nooit ver te zoeken. Op de juiste plekken in het bos wordt u omringd door bosbessen en lingonbessen (of vossenbes). Ze gedijen allebei in dezelfde soort omgeving. Hoe noordelijker u komt, hoe vaker u ze zult tegenkomen. In deze arctische klimaten vind je ook de bergbraam. Deze zitten boordevol vitamines. Frambozen groeien in het grootste deel van het land in het wild, net als rozenbottel en brandnetels. Wilde aardbeien vind je vaak op open en zonnige plekken in het bos, langs landweggetjes of aan de randen van bloemenweiden. Geplukt en dan meteen genieten of maak er een heerlijke jam of compote van!

blueberries-g0c32ecf6b_1280