Adembenemend

Adembenemend of adem benemend. Iets beneemt je adem omdat het zo mooi, zo intens, zo spannend, zo overweldigend, zo boeiend, zo opwindend, zo groot of zo bijzonder is. Wanneer was jouw adembenemend momentje? Wat beneemt je adem?

Een belangrijke reden om totaal iets anders te gaan doen, een paar jaar geleden, was omdat de maatschappij of beter gezegd mijn leven, enigszins verstikkend was. Alles was zo voorspelbaar, alles was zo gekaderd, alles was zo…… van het zelfde en weinig om me zorgen over te maken. Ik begon mij daar onconfortabel bij te voelen. Het grote huis, de luxe en het royale inkomen, we hoefden ons geen zorgen te maken. En eigenlijk had ik God ook bijna niet nodig. Ik, wij kon(den)het toch zelf? Het gevoel van onbehagen en onrust groeide. Het verlangen om meer afhankelijk te willen zijn van God groeide eveneens. Mijn leven in Zijn hand leggen en Hem mijn weg laten bepalen. Had dat ook in Nederland gekunt? Voor velen wel maar God had een ander plan voor ons. Bijna alles loslaten en meer op Hem leren vertrouwen. Dat verlangen heeft ons uiteindelijk in Zweden gebracht. Toen de werkelijke beslissing werd genomen was dat voor mij een adembenemend moment. Het waren geen woorden en ideeën meer maar het werd werkelijkheid. Niet wetende wat we tegemoet zouden gaan, wat we zouden gaan missen of in welke moeilijke situaties we terecht zouden komen. Dat het een avontuur zou worden met God was wel zeker. En we kunnen nu, na twee jaar wonen en werken in Zweden, zeggen Hij was erbij. Wat hebben we Hem nodig gehad, wat heeft Hij ons gesteund, beproefd en gezegend. Zo dankbaar! In mijn blog groei-en heb meer geschreven over ons emigratie groeiproces.

Adembenemend koud

Het was onze koudste winter hier in Zweden. We hebben de -32 aangetikt. Buiten was het zo koud dat het mij m’n adem bijna benam. In combinatie met de laaghangende zon is het adembenemend mooi. De kleuren in de lucht, de allerfijnste takjes van de bomen zijn omringt met rijp of sneeuw. Het is dan echt helemaal wit! Bij -24 hebben we een wandeling gemaakt over het meer. Heerlijk! Koud? Nee, dat viel best mee. De zon was erbij, dat scheelt enorm. Sneeuwschoenen voor de zekerheid mee, want het had flink gesneeuwd. Op de sneeuwscootertrail is het overigens prima lopen. Midden op het meer natuurlijk even stilstaan, om me heen kijken en de adembenemende stilte in me opnemen. Dit is niet te beschrijven, dit moet je ervaren, voelen! Het juiste moment om kokend water de lucht in te gooien en sneeuw te maken of een prachtige zeepbel te laten bevriezen. Ga ik toch eens proberen. Die op onderstaande foto heb ik dus niet zelf gemaakt.

Adembenemend avontuur

Meestal gaat één van ons beiden mee met de activiteiten. Wanneer ik thuis blijf ben ik altijd erg benieuwd naar en kan ik erg genieten van de reacties van onze gasten. Het zijn telkens zulke adembenemende avonturen. Het lijkt zo simpel om sneeuwschoenen onder je snowboots te binden en een wandeling in de ruige sneeuw te maken, midden door het bos. Maar het is magisch om tussen de besneeuwde bomen te zijn, te vallen in de zachte sneeuw, te lachen met elkaar, foto’s te maken en de zon tussen de bomen op je gezicht te voelen. Zo ook de laatst groep. Ik ging mee en laat de groep voor gaan.  Ze kunnen dan foto’s kunnen maken zonder dat ik er steeds op sta. Het pad wat we geprepareerd hebben, was behoorlijk dichtgesneeuwd en even zijn we de weg kwijtgeraakt. Geen probleem hoor, want erg uit de koers kun je hier niet raken. Je komt wel op een groter pad en de herkenning is er weer. We plannen het sneeuwschoenwandelen op één van de eerste dagen, zodat onze gasten daarna, wanneer ze tijd of zin hebben, zelf op pad kunnen. Het is een niet al te inspannend, adembenemend avontuur. En mijn favoriet is het sneeuwscooterrijden. Dat blijf ik adembenemend mooi vinden. Staand rijden heeft mijn voorkeur. Je ziet veel, hebt een goede controle over de machine en mijn lijf vindt dit prettiger. Dit is niet altijd mogelijk maar de afwisseling zitten en staan is prima. Vooral de mannelijke gasten zien erg uit naar het toeren op zo’n machine. De meeste dames vinden het in eerste instantie prima om achterop te zitten. Soms wordt er gewisseld, zodat ze allemaal het sturen en rijden hebben kunnen ervaren. En sommige gasten hebben de smaakt zo te pakken van dit adembenemende avontuur, dat ze nog een tweede tocht bijboeken. Onze gids probeert  van beide tochten iets spectaculairs te maken. Natuurlijk afhankelijk van de deelnemers en de weersomstandigheden. Maar voor nagenoeg iedereen is ook dit een adembenemend avontuur.

Adembenemend veel

Vanaf 1 november leven we in een witte wereld. Onze buurman liet weten dat het een winter is zoals in zijn kindertijd. En hij is inmiddels 71 jaar. De hoeveelheid sneeuw is voor ons, dus ook voor hier, best uniek. Op de weg zien we regelmatig, en vooral in de omgeving van Östersund vrachtwagens vol met sneeuw. Deze komt uit het centrum en wordt geleegd buiten de stad. Er ontstaan dan grote ‘afval’ sneeuwbergen. Zie foto waarop de berg een schovel staat. Ook op ons terrein inmiddels grote bulten sneeuw. Adembenemend veel sneeuw. Kort geleden liepen er drie reetjes op de weg. We konden nog net de kopjes boven de sneeuwbulten zien. Inmiddels heeft het weer gesneeuwd en wanneer ze er nu zouden lopen hadden we ze niet gezien. En dan hoor ik jullie in Nederland denken; Dat wordt straks een dikke blubberboel. Gelukkig niet, althans dat is onze ervaring van de afgelopen twee winters. De sneeuw vriest hier langzaam weg. En dan te bedenken dat we nog maar halverwegen de winter zitten. Dat belooft nog wat. Voor de zekerheid hebben we wat sneeuw geruimd van de terrasdaken. Deze zijn niet zo sterk als het gewone dak en bij tussentijdse dooi kan de sneeuw van het grote dak op de terrasdaken glijden. Na een periode van dooi en daarna flinke vorst, zit er een ijslaag tussen, wat het ruimen bemoeilijkt. We hebben gedaan wat mogelijk was en weg is weg. Scheelt altijd weer iets! Wel een hele klus trouwens, vooral de nek krijgt het flink te verduren. Toch maar even op zoek naar iets wat het verwijderen makkelijker maakt. Tips zijn welkom!

Adembenemend hoog

Zoals ik al schreef, is de hoeveelheid sneeuw adembenemend. Kan het niet laten jullie de bijgevoegde foto’s te laten zien. We zijn nog niet ingesneeuwd hoor! Dat zal ook niet gauw gebeuren omdat bij ongeveer 10 cm de sneeuwschuiver komt. En mocht het extreem worden dan zijn er zoveel mensen in de buurt die een traktor of quad met schuiver hebben. Ze zullen er hier alles aan doen om de weg zo snel en zo goed mogelijk schoon te maken. Recent nog was er ’s nachts een flink pak sneeuw gevallen. ’s Morgens vroeg wil iedereen naar z’n werk. Dan wordt er in ieder geval één rijstrook schoongemaakt. Zoveel auto’s rijden hier nu ook niet, in vergelijking met Nederland. De adembenemende hoge bulten sneeuw geven wel een mooi sfeertje, al zeg ik het zelf. En hoeveel zal er nog bijkomen. Het beneemd bijna ons uitzicht.

Iedereen weer heel erg bedankt voor jullie fijne reacties. Deze blog kwam iets later. Door de groepen die we mogen begeleiden lukt het dus niet altijd om er precies 2 per maand met plezier te schrijven.

Voor mij is het belangrijk dat het geen must wordt. Morgen nemen we afscheid van deze groep en binnenkort mogen we de retraitre groep ontvangen. Ben je nieuwsgierig geworden? Kijk dan even op:  https://www.retraiteactiefreizen.nl/reizen/zweden/

Helaas kun je niet meer mee! Wie weet volgend jaar.

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…