Knallen in stilte

Na een betrekkelijk lange stilte, laatste blog op 1 februari online gezet, nu deze blog nog net op de laatste dag van de maand. Het was een drukke, avontuurlijke en gezellige maand. Ik neem jullie graag even mee. Dit keer wat minder tekst en meer foto’s vanwege de drukte. Alle zichtbare personen hebben ingestemd met publicatie van de foto’s.

Zonnige stilte

Van de stilte, de prachtige opkomende zon en de vele zonnige dagen hebben we enorm kunnen genieten. Onderstaande foto’s geven dit mooi weer. Tussen de drukke werkzaamheden door lukte het ons gelukkig ook om er regelmatig even tussen uit te gaan. Hiervoor hoeven we immers niet ver te reizen. Het ligt voor ons op het meer en om ons heen. Heerlijk. Begin februari, net na de laatste blog, hadden we een groep voor de Hunge Winter Experience en daarna even een ‘pauze’.

Korte pauze momenten

In die ‘pauze’, samen met Nederlandse vrienden een sneeuwscootertocht gemaakt. Heerlijk in het zonnetje een echte vette zweedse pannenkoek gebakken op openvuur. Een beetje cranberryjam erbij en smullen maar. Blijft lekker, ook na zoveeeeel pannenkoeken gegeten te hebben met gasten, familie en vrienden. Het is en blijft een bijzonder ervaring en magische plek. Zo stil en zo puur!

Verloren schaapje terug

En ja trouwe lezers herinneren zich misschien ons bezoek aan de dode waterval in Ragunda, ruim een jaar geleden. Daar hadden we ons mooie bruine schapenvachtje op een stoeltje achtergelaten. Na wat over en weer gemaild te hebben heeft iemand van de gemeente deze bij de dode waterval opgehaald en veilig opgeborgen in het gemeentehuis. Het werd hoog tijd om deze eens op te halen. Een klein presentje gekocht en samen naar Ragunda. Bij de receptie zagen we  ons ‘schaapje’ meteen liggen. Een jaar lang heeft deze dienst gedaan als stoelbekleding. De medewerker gaf aan dat ze ‘m zullen gaan missen. Hij was zo lekker zacht en warm. Maar super fijn dat ze dat allemaal voor ons hebben willen doen. We hebben 5 van deze bruine schapenvachten en deze mogen onze gasten buiten gebruiken. Ze gaan mee met de sneeuwscootertochten, het ijsvissen en op de spark. Bijna onmisbaar.

Vegetarisch avontuur

Ja, eens moest het er van komen. De groepen die we kregen vroegen om vegetarische gerechten. We hebben voor de Winter Experience gasten een standaard weekmenu. Deze vroegen om een aanpassing. Dat is even puzzelen maar ook een uitdaging. Nu zijn de vervangende produkten hier redelijk beperkt of je moet er een eindje voor rijden. Net voor onze emigratie kregen we van mijn familie een soort kookboekje met van ieder familie lid zijn of haar favoriete gerecht. Deze kwam weer te voorschijn en in trof een mooi en makkelijk vegetarisch gerecht. Geen tijd om dit van te voren uit proberen, dus de gok gewaagd en …… deze was heerlijk. Dankjewel Elsbeth. Zeker voor herhaling vatbaar.

Jaarboekje 2023

De omgeving waarin wij wonen heet Bodsjöbygden. Jaarlijks wordt er een boekje uitgegeven met artikelen over van alles en nog wat. Ook nieuwkomers kunnen hierin iets delen. Zo werd ons gevraagd om een artikel te schrijven. En …. zie foto. Best grappig!

Retraite Actief

Onze eerste samenwerking met Retraite Actief Reizen is een feit. Een groep van 14 deelnemers, inclusief 2 begeleiders kwam laat in de avond aan op 17 februari. Maar voordat zo’n groep komt konden we de puntjes op de i zetten. De buitenlamp had het binnen een jaar begeven en het is hier best donker. Dus Willem de ladder in de sneeuw gezet en met wat spanning in z’n lijf naar boven. Om het glijden van de ladder te voorkomen, maar ook voor de veiligheid, even de ladder tegengehouden en standby gebleven. En niet te vergeten de grote inkopen voor alle maaltijden. Bestellijsten en planningslijsten maken. Zorgen dat alle appartementen in orde zijn. Gelukkig hadden we hier ruim de tijd voor en voelde het nog redelijk relaxed. Zo konden we, wanneer de zon scheen, om het er ook even van te nemen. Bijvoorbeeld lunchen op het meer! Super.

Koud & Krachtig – Ontdek je veerkracht!

Het thema voor de retraite groep was ‘Veerkracht’.  Vertrouwde loslaten, God laten spreken in je stille tijd, stilstaan en in beweging komen, loslaten en ontvangen. Mooie thema’s die in de ochtend aandacht kreeg en ’s middags was iedereen lekker actief buiten. Allereest op de zondag samen naar ‘onze’ kerk in Bräcke. Een aantal vrijwilligers was bereid de gasten naar de kerk te brengen. Een bijzonder begin voor de groep maar ook voor ons om dit allemaal te mogen delen met hen. Samen God loven en prijzen en Zijn woordt te delen in het Engels en Zweeds. Na de dienst samen genoten van een heerlijke lunch. De daarop volgende dagen hebben de deelnemers sneeuwscootertocht, sneeuwschoenwandeling gemaakt. IJsvissen met de hele groep evenals de sledehondentocht. Sommigen hebben het ijsdippen nog aangedurft en sommigen vonden de sneeuwscootertocht zo bijzonder en gaaf, dat ze nog een tweede hebben bijgeboekt. Voor de sledehondentocht, zo’n 70 km bij ons vandaan, kwam een grote touringcarbus voor 55 personen. Een kleinere was niet beschikbaar. Lekker royaal zittend van de besneeuwde bossen genieten. Soms ging Willem of ik mee met een activiteit maar meestal waren we druk met de maaltijden. Het plezier van onze gasten is duidelijk zichtbaar op de foto’s.

Afsluiting

Na 6 dagen met elkaar optrekken doet afscheid nemen toch ook een beetje pijn. Wat hebben we van elkaar genoten en was het gezellig. Wat zijn er een foto’s gemaakt en gedeeld. Reels geproduceerd en gedeeld. We kunnen allemaal nog een tijdje nagenieten en wie weet zien we een aantal gasten terug met familie of vrienden in de zomer of volgende winter. Na het uitzwaaien  kwam voor ons weer een drukke tijd van opruimen, schoonmaken, wassen en strijken en administratie. Maar ook daar hadden we een week de tijd voor. Overmorgen verwachten we de tweede retraite actief groep. Ze komen rond 21.oo aan in Bräcke, nadat ze 1,5 dag met de trein, boot en trein hebben gereisd. De vriezers en koelkasten zijn weer volledig gevuld, de appartementen en gezamenlijke ruimtes weer schoon. Dus het feest kan weer beginnen. We kunnen weer knallen.

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…