Zin in in

summer time

Zin in in

Jullie herkennen deze tekst vast wel. In Nederland horen we ‘ik heb hier zo’n zin in in’ in een vakantiereclame. Echt zo’n zinnetje wat blijft hangen. Zo ook bij mij. Maar we hadden er ook echt veel zin in in de afgelopen weken. De tweede retraite groep mochten we ontvangen, begeleiden en verwennen;  onze eerste keer met z’n tweetjes op pad met een oldtimer sneeuwscooter; sterren vervangen voor veertjes; Hollandse trek en wat gaat er gebeuren binnen twee maanden?

Nog even terugkomend op mijn blog van 29 februari. Door een technisch probleem is deze pas vorige week per email verzonden. Gelukkig hebben velen ‘m wel kunnen lezen via FB. Sorry voor het ongemak.

Retraite Actief groep

Na een week van hard werken, om de gehele accommodatie weer tip top te krijgen en alle voorbereidingen te treffen voor de volgende groep, hadden we er weer zin in in. Evenzo de deelnemers.

Op de vraag “Wat heeft deze week je gebracht” werd door deelnemers verschillend geantwoord: ‘De reis heeft mij verdieping gebracht in mijn geloof!’, ‘Dit was de reis van mijn leven!, ‘De combinatie van de diepte in gaan en het samen leuke dingen doen in de natuur…. zo tof!’, ‘Na deze week kan ik zeggen: ‘I’m no longer a slave to fear, I am a child of God!’, ‘Het was een onvergetelijke week; een markering in mijn leven waar ik verder mee kan bouwen’, ‘Het was super tof om met elkaar kwetsbaar te mogen zijn!’ Kortom: Het was voor ieder een mooie ontdekkingsreis om nooit te vergeten! Wat hebben ook wij genoten, ondanks de inspanningen.

Vanaf het begin van ons emigratieplan was het onze grote wens om dergelijke groepen te mogen facilitairen. We ervaren dit dan ook als een grote zegen van God en zeer dankbaar! Zeker voor herhaling vatbaar!

Dit was de laatste wintergroep met de winteractiviteiten. Binnenkort gaan we met de begeleiders en Retraite Actief Reizen evalueren en hebben we er zin in in om de puntjes op de I zetten voor volgend seizoen.

Inmiddels zitten we in het vijfde seizoen: vår winter, lente winter, zoals ze dat hier in Zweden noemen. Vergelijkbaar met de lente in Nederland maar dan met nog een wit landschap. De sneeuw smelt overdag langzaam, ’s nachts vriest het nog licht of matig en we kunnen genieten van heel veel zonuren.

Sterren eruit  veertjes erin

Begin januari heb ik een deel van de kerstdecoraties vervangen door winterdecoraties. Ik had er zin in in om, opweg naar Pasen en nadat we afscheid hebben genomen van de groepen, de accommodatie in andere sferen te brengen. En met Pasen voor de deur is het thema duidelijk.

Oh ja, ik weet nog van vorig jaar, toen ik bij de hoofdingang de kerstbomen had laten staan en deze versierd met gekleurde veertjes. Op z’n Zweeds, dacht ik! Maar dit bleek echt niet te kunnen. De kerstbomen moeten weg en de veertjes horen in struiken of gerooide takken. Okay, ons derde Pasen in Zweden moet dan nu een keer helemaal goed worden. De kerstbomen en de kerstverlichting zaten vastgevroren, dus dat was zagen en ontdooien met heet water.  Nog een hele klus! Deze week een tak met veertjes realiseren. Overige decoratie is klaar.

Eigenlijk allemaal maar bijzaak wanneer we denken aan de echte boodschap van Pasen: Jezus sterven en opstandig. Hij deed dit voor ons allemaal en maakte hierdoor de weg vrij tot God onze vader!

Zondag 17 maart mocht ik de kinderen in de zondagschool vertellen over PalmPasen. Het lukt me inmiddels om uit de Zweedse kinderbijbel voor te lezen, vragen te stellen en soms gaat het op z’n zwengels, een mix Engels en Zweeds. Blijft leuk en erg dankbaar om te doen.

Samen op pad

Ons derde winter in Zweden, ons tweede winter met winterse activiteiten voor onze gasten en nog nooit zijn we met z’n tweetjes alleen op pad geweest met een sneeuwscooter. Dus dat werd tijd vond ik. Ik had er heel veel zin in in. Alle keren zijn we op pad geweest met begeleiders (buurman, vrienden) en kennen inmiddels de paden, routes en omstandigheden. Dus… ik durfde dat wel aan, samen met Willem. Maar dacht ook; ik wil deze maand nog een een keer, op de sneeuwscooter alleen naar de supermarkt, zo’n 4,5 km bij ons vandaan.

Wij hebben al lange tijd een old-timer sneeuwscooter op onze parkeerplaatst staan. Deze is van onze buurman maar mogen wij gebruiken. Even voor vertrek telefonisch contact met de buurman gehad en aangegeven hoe we zouden gaan rijden. Dit is altijd belangrijk want je zult maar ergens in the middle of nowhere stranden in de kou. Okey, zo koud was het nu ook weer niet. Maar voor de zekerheid.

Op pad, eerst over het meer. We mochten niet voluit gaan op de old-timer, dat kon deze oude makker niet meer aan. Na een paar honderd meter kwam er behoorlijk wat rook tevoorschijn en de geur was volgens mij ook niet normaal. Na ongeveer een km begonnen de machine langzamer te rijden. Ik dacht, okay Willem wil lekker rustig toeren. Maar al snel begon ik me af te vragen of het misschien de sneeuwscooter was die niet vooruit te branden was. Even gestopt voor een check maar we konden niets bijzonders vinden, dus de weg vervolgd. Dit herhaalde zich een paar keer.  Nu lag er niet veel sneeuw op het meer, wat normaal gesproken een sneeuwscooter koelt. Dat zou de reden kunnen zijn. Na enige tijd vervolgden we onze route door het bos, waar meer losse sneeuw lag. Leek even beter te gaan maar op een gegeven moment moesten we een behoorlijke heuvel op rijden. Halverwege bleef de sneeuwscooter steken en had geen power om door te rijden. Ik ben afgestapt en Willem is met flink wat gas de heuvel op gereden. Dat was het signaal om onze tocht helaas te gaan beeindigen.

Gelukkig waren we vlak bij de supermarkt en hebben daar de sneeuwscooter geparkeerd en de buurman gebeld. Deze kon met 45 minuten bij ons zijn. De zon scheen heerlijk en Willem kon zijn bakkie koffie in de supermarkt kopen, dus…….. relaxen in de zon! Super! Maar okay niet ons eerste doel. De buurman kwam met zijn sneeuwscootertrailer achter de auto en gaf aan dat doorrijden geen optie was. Hij wist niet wat er aan de hand was, maar helaas hier eindigde onze eerste sneeuwscootertocht, waar ik zo zin in in had. Dat vraagt om een herkansing binnenkort!

Hollandse trek

Zo in eens kreeg ik zin in in een frikandellenbroodje en een gevulde koek. Alsof ik dat ik Nederland vaak at. Het verlangen was er in eens. Onderdrukken? Dat kan, maar hoe leuk en lekker is het om dat gewoon hier in Zweden zelf te maken. Zo gezegd, zo gedaan! We hadden Hennie te eten, dus hij kon lekker mee smullen. Ik las dat je de ongebakken gevulde koeken prima kunt invriezen, dus ik heb er nu ongeveer 40 in de vriezer, altijd handig. Kunnen we nog lang van genieten.

Zoals je op onderstaande foto kunt zien, begint het gevaarlijk te worden om bij ons de deur uit te gaan. De onderste laag sneeuw is inmiddels door de dooiperiodes een dikke laag ijs geworden. Mocht je zo’n blok op je hoofd krijgen, kan dat ernstige gevolgen met zich meebrengen. Bij de meeste deuren zit een ijzeren rekje op het dak om dit te voorkomen. Maar toch, oppassen geblazen!

We maken ons op voor de volgende groep die gaat komen met Pasen. IJsvissers uit de omgeving van Stockholm zullen hier verblijven en meedoen aan minimaal 7 ijsviswedstrijden in onze omgeving. Het is een soort reunie van 18 personen, die wij nu voor de derde keer mogen ontvangen. Ze hebben de centrale keuken eveneens gehuurd en zorgen dus voor hun maaltijden op één na. Op de zaterdag zullen wij een typisch Zweeds (althans dat ga ik proberen) Paasbuffet. Voor ons een week om ons even terug te trekken in ons appartement, wat administratie te doen en eropuit te trekken.

Magisch eiland

Midden in het meer, op ongeveer een km van de kade, ligt een klein eilandje. Ik heb hier al vaker over geschreven. Het is een magisch punt om naar toe te lopen of te kanoen/suppen in de zomer. Veel van onze gasten hebben dit magische eiland deze winter bezocht en beleefd. Ja beleefd! Want daar zit je dan in de witte wereld, compleet stil. Jij en …….. Een therapeutisch of goddelijk moment. Want wie ben jij dan daar zo zittend? Of je het nu wil of niet het doet wat met je!

Tegen vier uur kreeg ik er zin in in om naar buiten te gaan. Prachtige zon, paar graden vorst en de boel de boel laten. Ons nog even in de skibroek en -jas gehesen, spark mee en gaan. De sneeuw op het ijs, is op steeds meer plaatsen gesmolten geweest en een  ijsvlakte geworden. Ik was blij dat ik de spark bij me had om te kunnen glijden in plaats van lopen. Inmiddels ontstaan er scheuren in het ijs. Nu nog niet iets om me zorgen over te maken. Het is nog zeker 40-50 cm dik. Zittend op de grote steen bij het eiland hoorden we bonkgeluiden. Soms even niet, soms goed te horen. Het is het geluid van het bewegende water onder de dikke ijslaag die tegen het ijs aan beweegt, klotst is een te groot woord.

Zoals je op onderstaande foto kunt zien zijn de doorgaande wegen hier weer sneeuwvrij. Maar we krijgen nog wel wat sneeuw, dus….. ook hier Maart roert z’n staart.

Zomerkriebels

We zijn de sneeuw nog niet zat hoor maar hebben zeker ook zin in in de zomer. Ben even op zoek geweest naar foto’s van vorig zomer en dan ben ik verkocht. Laat die zomer maar komen. Al die prachtige bloemen, de fris groene bomen, de vogels en ….. ik kan nog wel even doorgaan. We zien er erg naar uit en hebben er heeeel veeeel zin in in. Ben ook erg benieuwd wie we uit onze familie, vriendenkring of andere bekenden mogen ontvangen en ontmoeten. Van een aantal weten we het, maar er zullen ook zeker verrassingen komen. Erg leuk om naar uit te zien!

Actie

Vorig jaar waren er verkiezingen in Zweden. We hebben hier post van ontvangen, maar hebben niet gestemd. Nu hebben wederom beiden een brief ontvangen om voor het Europees Parlement te gaan stemmen op 9 juni. We kunnen aangeven of we in Nederland of in Zweden willen stemmen. We kiezen ervoor om in Zweden te gaan stemmen. Ik heb even op de destbetreffende site gekeken en zag dat er 111 partijen zijn waarvan 55 met een logo. Hoe het ook zij een heleboel dus. Of wij in het Zweeds door de bomen het bos kunnen zien? In mei zullen we op de Zweedse tv wel zien welke grote partijen er zijn. Het wordt in ieder geval een flinke uitdaging. Maar wij houden van uitdagingen, dus….! Heb ik er veel zin in in? MMMMM.

En dan een foto met 6 vlaggen. Wie weet waarom ik deze heb geplaatst? Wat zou dit kunnen betekenen? Wat zou de juiste volgorde van de vlaggen zijn (van links naar rechts, van boven naar onder)? Laat het ons weten! Ik zal een hint geven: Het is een gebeurtenis die zal plaatsvinden binnen twee maanden.

Hieronder de tekst en het lied “Al het goede” van Kinga Bán, wat in de laatste retraite week speciaal voor ons is gezongen. Gewoon omdat ik er zin in in heb om dit met jullie te willen delen.

Zomer vakantie in Hunge 2024

Mocht je plannen hebben om onze kant op te komen, of je kent iemand met deze plannen, dan hebben we een mooi zomerarrangement in de aanbieding.

Klik hier voor het zomerarrangement 

Kijk eens naar de vogels in de luchtGeen van hen die piekert en verzuchtDat er niet genoeg isOf dat de herfst begintHun vleugels blijven rusten op de wind

Kijk eens naar de boom aan de rivierMet wortels aan het water staat hij fierGeen droogte kan hem derenJa altijd is hij groenHij blijft zijn vruchten geven elk seizoen

Al het goede, al het ware
Alle schoonheid komt van God
Hij alleen geeft
Levensadem
Wat Hij aanraakt bloeit weer op

Kijk eens naar de rijkdom in je hartZoveel meer dan jij ooit had gedachtMet elke ademhalingDrink jij het leven inEen leven dat van Gods geheimen zingt

Al het goede, al het ware
Alle schoonheid komt van God
Hij alleen geeft
Levensadem
Wat Hij aanraakt bloeit weer op

Voel eens hoeveel leven in jou bruistOndanks alle pijn die in je huistJe ruikt je hoort je zietJe lacht je huilt genietJe maakt en deelt en speelt je levenslied

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…