Stille veelkleurigheid

Juli in Jämtland. Wat een kleurenpracht! Hier mogen wij, maar ook onze gasten, enorm van genieten. Ondanks de vele en veelkleurigheid aan gasten kunnen we ook nog genieten van de stilte. Waarom de titel ‘stille veelkleurigheid?’ De natuur is stil en enorm veelkleurig. En laten wij nu hier veel van deze mooie natuur om ons heen hebben! Ik neem je graag weer mee in ons avontuur en mijn 49-ste blog.

Kleurenboeket

Het is fantastisch om hier in Jämtland de grote verscheidenheid aan bermbloemen te zien. Eerst hadden we de gele paardenbloemen, daarna het witte fluitekruid en de veelkleurige lupines die nu grotendeels zijn uitgebloeid. Wat een pracht. Nu staan de paarse wilgenroosjes en het älggras oftewel de moerrasspirea te stralen! Regelmatig ga ik de tuin in om een prachtig kleurenboeket samen te stellen. Hier kunnen we een paar dagen van genieten.

Nog even en we kunnen vele uren in het bos struinen naar de blauwe bes, de veenbes oftewel cranberry en de wilde framboos. Binnenkort ga ik met Ankie, onze nieuwe Hollandse vakantie-buurvrouw (4.5 km bij ons vandaan) hjortonbessen plukken. Ook wel het gele goud van het noorden genoemd. Een kilo kost al gauw 25 euro. Je moet er dan ook wel wat moeite voor doen om ze te vinden en te plukken.

Natuurparadijs

Deze titel komt van een gast. Ze is hier twee dagen geweest en noemde deze omgeving een ‘ natuurparadijs’. Nou een bijzonder mooie omschrijving en groot compliment. Veelal ongerept en onaangetast! Al die prachtige bloemen trekken veel veelkleurige insekten aan. Dikke hommels, bijen en heel veel prachtige vlinders. En niet te vergeten de muggen en knoetjes. Ook dit jaar hebben we hier in en om het hotel weinig last van. In de avond, meestal bij windstil en droog weer, kunnen ze actief zijn. Ook noemde de gast deze omgeving een ‘rustparadijs’. Het komt dan ook regelmatig voor dat onze gasten zich verslapen. Het is hier zo rustig dat ze allemaal voortreffelijk kunnen slapen.

Groene oase

Dit jaar ben ik op kleine schaal begonnen met een groententuintje. Nu is alles nog groen, met hier en daar een bloemetje. Over een week of 4 hoop ik dat het veelkleurig zal zijn. Er staat een klein kasje voor de tomaten en komkommers, stokken voor de bonen en een aantal bakken voor radijs, bietjes, wortelen, aardbeien, prei, erwtjes, boerenkool. Gewoon om het uit te proberen. De periode van groei is hier immers kort. Ik hoop echt dat de bonen het goed gaan doen. De zelf gekweekte violen doen het in ieder geval erg goed. Zeker voor herhaling vatbaar! De eerste aardbeien waren lekker zoet, de eerste radijsjes inmiddels gegeten en wat weggegeven. Meestal heb je teveel met een eigen moestuin. Eerste paar komkommers zijn geoogst evenals wat bessen rondom het gebouw. Onze directe buren hebben aangegeven dat ik hun rabarber mag oogsten. Nou dat hoef je mij maar één keer te zeggen. Beetje aan de late kant misschien, maar inmiddels ligt er weer een kilo in de vriezer.

God’s veelkleurigheid

De Elimkerk in Bräcke is een veelkleurige en internationale kerk. We hebben broeders en zusters uit Nieuw-Zeeland, Burundi, Nederland, Duitsland, Noorwegen. Volgens mij nog meer nationaliteiten. Erg mooi en bijzonder om samen de Heer te loven en prijzen en naar Zijn Woord te luisteren. Soms wordt het in het Engels vertaald maar het lukt ons ook steeds beter om de prediking te verstaan. Na de zomervakantie gaan we starten met een kinderprogramma. Ook deze groep kinderen is veelkleurig en er zal in het Engels of Zweeds gesproken worden. We zien er naar uit om Gods woord te delen met de kinderen.

Sinds enkele maanden komen we twee wekelijks samen in Hunge. We noemen dit een huiskamergroep. We bidden samen, soms zingen we samen en hebben een korte bijbelstudie. Daarnaast is er ook ruimte voor bemoediging en aandacht voor elkaar. De laatste keer hebben we de Heer mogen loven en prijzen tijdens een praise avond bij een vuurtje op de grillplaats. Heel bijzonder en fijn. Zeker voor herhaling vatbaar. Veelkleurigheid zien we vooral in de regenboog. Het is het teken van Gods trouw, die er altijd is en overal! Hij die al deze prachtige kleuren heeft geschapen.

En dan komt er een regenbui terwijl de zon schijnt. Op zich niet zo vreemd maar de regen valt lange tijd recht naar beneden en lijkt niet op te houden. De zon blijft maar schijnen, dan moet er toch een regenboog te zien zijn. Dus op onderzoek uit! Wauw, was mijn reactie toen in nog maar met één voet op de veranda stond. Niet één regenboog maar zelfs twee. En alle kleuren zijn zo goed zichtbaar. Dan blijf ik foto’s maken. In de regen ben ik richting het meer gelopen en zag dat de boog daar begon en op z’n mooist was. Op FB kwamen de mooiste regenboogfoto’s voorbij. Zou toch mooi zijn wanneer iedereen die een regenboog ziet even stil staat bij Gods trouw en belofte.

Stilte doorbreken

13 Juli, een feestdag! Willem werd 58 jaar. Al vroeg in de ochtend een gezamenlijk ontbijtje met onze jongens. Zij in Nederland en via videobellen effen gezellig gekletst. We zouden 12 juli Hennie helpen maar de klus was verschoven naar 13 juli. Hennie was 12 juli jarig dus hebben we twee-in-één gevierd bij Hennie. Daar kan natuurlijk de zweedse princessentaart niet aan ontbreken. Het was een wat stille verjaardag. Toch anders dan in Nederland. Dan missen we wel even onze familie en vrienden.

We zijn voor het tweede jaar een toeristen-infopunt van de gemeente Bräcke en hebben nieuw materiaal ontvangen. Waarbij ook een infopoint-vlag zodat we van buitenaf nu goed zichtbaar zijn. We zijn benieuwd of, naast onze gasten, derden zullen komen voor informatie.

Door de langdurige droogte in juni hebben we nog niet zo vaak het gras hoeven te maaien. Maar nu met regelmatig wat regenbuien was het weer zo ver. En….. ja hoor, omdat ik druk was met schilderen stelde Willem voor dat hij, voor het eerst, het gras ging maaien. De stilte werd overmand door herrie. Want het mag dan redelijk relaxed zijn om op z’n ding te zitten, het is een oude barrel met veel lawaai. Het dragen van gehoorbeschermer is echt niet overbodig. Willem heeft genoten! Wie weet wordt vervolgd. Als het gras bij ons goed groeit, groeit het natuurlijk overal om ons heen goed. Zo ook het grasland naast ons. De stilte werd dan ook regelmatig onderbroken door een traktor die aan het maaien en schudden was. De grote witte rollen hebben zeker twee  weken op de frisgroene weilanden gelegen en zijn net opgehaald. Voorlopig is het hier weer heerlijk stil.

Drukke en veelkleurige Forsaleden

Elk jaar komen we in elk seizoen wel een keer bij de Forsaleden. Voor mij dit jaar recent voor de eerste keer. Elk seizoen is het er mooi en veelkleurig. Meestal ook erg rustig en stil. Heerlijk! We hebben, samen met Nederlandse gasten, het mooiste deel bezocht. Het was prachtig weer en dat was te merken. Ik heb daar nog nooit zoveel mensen gezien. Niet verwonderlijk natuurlijk. Mooi weer, vakantietijd en het is ook een pareltje om te zien, te zijn en van te genieten. We zijn via de lilaparkeerplaats gegaan. Dan hoef je maar 5 minuten te lopen naar de watervallen, vissentrappen en het turquoise meer. Er zijn grilplekken, bankjes en een prima meertjes om te vissen en zwemmen. Super helder water! Wat hebben onze gasten genoten.

Bonte verzameling

Nog wat ditjes en datjes.

Een bonte verzameling produkten zie je op onderstaande foto. Onze bestelling van Nederlandse produkten is binnen. Ankie en Bas hebben deze voor ons meegenomen in hun grote aanhanger! Super fijn en bedankt.

Het vogelpaartje wat in deze veelkleurige caravan woont mag zich gelukkig prijzen. Wie heeft er nu zo’n mooi en veelkleuring huisje? De eigenaar die voor onderhoud en winterstalling zorgt heet Hennie.

We mochten de afgelopen drie weken veel gasten ontvangen. Eergisteravond melden zich aan het begin van de avond nog twee stellen bij het Hotel. Meestal boeken gasten via Booking of AirB&B. Maar nu belden ze ons rechtstreeks. Bleken ze ook graag een ontbijtje te willen de volgende ochtend. Daar hadden we ons niet goed op voorbereid. We dachten met nog twee eitjes genoeg in huis te hebben. Ja, wat doe je dan? Nou, effen onze buren bellen en ja hoor ’s avond rond 23.30 zou hij 6 eitjes in een bakje op de stoel bij de hoofdingang leggen. We zouden ze de volgende ochtend wel aantreffen. Zo gezegd zo gedaan. Hij heeft ons even snel uit de brand geholpen. Lief hé! Nu zorgen dat we in het vervolg voldoende in huis hebben. Maar het zal ons nog wel een keer over komen met iets. Dan passen we het LAGOM van Zweden toe: Het is zoals het is, maak je niet te druk!

5o ste!

Ja, een mijlpaal! Mijn volgende blog zal de 50 ste zijn!  Er zijn trouwe volgers vanaf het eerste uur! Ik heb met veel plezier heel veel gedeeld en ben eigenlijk wel benieuwd wat jullie van onze avonturen vinden. Misschien heb je nog vragen of wil je gewoon iets delen, laat het me weten via de mail of FB! Ik zal het in mijn volgende blog met jullie delen.

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…