Alle hens aan dek

Alle hens aan dek

Alle hens aan dek in Hus Hotell Hunge. Deze zegswijze is afkomstig uit de scheepvaart. Alle beschikbare krachten moesten komen opdraven om te helpen. Het woord ‘hens’ is een vernederlandsing van het Engelse woord ‘hands’ voor bemanningsleden. Hoe meer ‘hands’ men aan boord had, hoe meer bemanningsleden er dus waren. Voor ons geldt dat er geen sprake is van een probleem maar wel van maximale drukte met maximaal 4 handen!

Klusserdeklus

Met zo’n groot gebouw is er altijd wel wat te klussen. Het zomerseizoen is korter dan in Nederland, dus je moet het er van nemen. Alle hens aan dek, ook al heb je gasten. Na een flinke regenbui heeft Willem een dakinspectie gedaan. Niet van boven af, dat heeft hij vorig jaar gedaan tijdens het ontmossen van het dak. Nu aan de binnenkant. Op twee plaatsen kan hij via een vlizotrap onder het dak komen. Tevreden kwam hij terug. Alles ziet er goed uit. Ik ben begonnen met het schilderwerk aan de buitenkant van het gebouw. Er zijn een paar delen hout waar nauwlijks nog verf op zit. In Nederland zou dit snel gaan rotten, maar door de droge lucht kan het hout lang goed blijven. Maar toch wil ik deze delen als eerste aanpakken. Dus de steiger op en aan de slag. Het kale hout moet worden behandeld met 3 lagen lijnolieverf. Tussen de verflagen moet de verf minimaal 48 uur drogen. En dan speelt het weer ook nog een grote rol. Ik kan de tijd hebben, maar het weer kan roet in het eten gooien. Dus… uitstellen. Het weer kan super goed zijn, maar het werk in het hotel maakt dat ik geen tijd heb. Het is soms een grote puzzel. Maar het begin is er en ik ben zeer tevreden over het resultaat. Nog een lange weg te gaan. Het is een meerjarenplan. En wie weet kunnen we volgend jaar rekenen op hulp vanuit Nederland. Vrijwilligers zijn welkom! Natuurlijk zorgen wij voor het eten en een plekje in het hotel.

Seizoenswerk

Juli, het seizoen van de rabarber. Zelf heb ik net twee jonge plantjes geplant. Hier verwacht ik nu nog niet veel van. Maar ik kon 9 kilo rabarber kopen en ja dat laat ik mij geen twee keer zeggen. Dus ook nu alle hens aan dek met schoonmaken, in stukken snijden, koken en invriezen. Voor het eerst dunne plakjes rabarber met een snijmachine gesneden en gedroogd in de droogmachine. Conclusie: volgende keer dikke stengels hier voor gebruiken. Nu bleef er bijna niets over. Weer wat geleerd. Seizoenswerk is ook het grasmaaien. Voordeel van een droge periode is dat het gras nauwelijks groeit en er dus niet gemaaid hoeft te worden. Normaal gesproken een wekelijks klusje van een paar uur. Gelukkig kan ik dit grotendeels zittend doen. Nu met een paar regenachtige dagen moet ik volgende week weer aan de bak.

Einde bieb

De bibliotheek van Hunge was gehuisvest in Hus Hotell Hunge. Op de nachtelijke foto hieronder zie je de ruimte onder de cijfers 515. Wij hebben vanaf het begin aangeven dat de bieb in ieder geval één jaar nog zou kunnen blijven in ons gebouw. Een win-win situatie. De mensen kwamen naar ons, wat de integratie zeker heeft bevorderd. Ze konden gewoon doorgaan met het lenen van boeken en de social talks die daar bij hoorden. In september 2022 hebben we aangegeven dat wij deze ruimte graag eind juni 2023 zelf willen gaan gebruiken. En zo komt er dus een einde aan de bieb in Hunge omdat er vanuit de gemeente geen alternatief is gevonden in Hunge. Nu kunnen leden naar Gällö of Bräcke, zo’n 25 km hier vandaan. In een plaatselijk blaadje werden de vrijwiliggers bedankt voor hun inzet. Ook wij werden nog even genoemd. Zoals de meesten wel weten heeft Willem als hobby het bouwen van een modelspoorbaan.Het begint weer een beetje te kriebelen en de vrijgekomen ruimte wordt dan ook zijn hobbykamer.

Recht van overpad

Naast onze accommodatie ligt een grindpad naar het meer maar ook naar de waterzuiveringsinstallatie van Hunge. Het eerste deel hoort bij ons perceel en het grootste deel is van onze buurman. De gemeente maakt ook gebruik van dit pad om bij de zuiveringsinstallatie te komen. Nu waren ze daar met grote machines bezig en laat nu in ons deel van het pad grote geulen en gaten zitten, wat met regen poelen worden. Willem dacht, nu ze er toch zijn is het voor hen een klein klusje om het het pad te restaureren. Willem heeft even zijn vriendelijke charmes ingezet. En ja hoor, toen ze even tijd hadden was het alle hens aan dek. Flink aangereden met deze grote machine en het ligt er weer strak in. Klus geklaard!

Komen en gaan

De laatste twee weken hebben we ‘ons’ reetje, ja zo voelt het soms, een paar keer vlak bij gezien. Heel relaxed liep ze over de grindweg voor ons huis. Ze komt en gaat. Leuk hoor! Zo ook de vele vlindersoorten. Op een vierkante meter soms wel 10 vlinders. Van zwarte, blauwe, witte, gele en veelkleurige. Echt genieten! Maar soms ook van die vervelende knoetjes. Je ziet ze nauwelijks maar ze weten ons goed te vinden wanneer we buiten zijn. Meestal ’s avonds. De hoeveelheid muggen valt hier tot nu toe nog mee.

Vrije tijd

Tussen al dat klussen en goed voor onze gasten zorgen door, is er ook tijd voor ontspanning en contact met vrienden. We hadden een Nederlandse gast, ze verbleef 6 nachten bij ons om in de omgeving een huis te bezichtigen en eventueel te kopen. Vanaf het begin hadden we een fijn contact en het voelde na 6 dagen alsof we elkaar al veel langer kenden. Twee keer hebben we samen gegeten. Ook Hennie schoof aan. Een spannende reis voor haar en het was fijn om er voor elkaar te kunnen zijn. We zijn er even samen op uit geweest om een paar pareltjes in de directe omgeving te laten zien. Naar de grot, de oude zaagmolen, Hallhuved stenen (grote steen die in het meer balanceert op een andere grote steen) met grillplaats, strand en waterkrachtcentrale. En…. al wilde aardbeien gespot. En die zijn lekker! Samen heerlijk gesnoept. Het was beslist geen afscheid maar een tot ziens!

Zout strooien in de zomer

Ja hoe vreemd is dat! Voor ons in ieder geval wel. We waren onderweg  en zagen naast een geprepareerde grindweg wit spul liggen (zie foto). De weg was nat en in eerste instantie dachten we aan hagel. Het lag vooral op schaduwrijke plaatsen langs de weg. Ik heb Willem gevraagd toch even te stoppen. Bij twijfel wil ik het zeker weten. Ik nam wat in mijn hand en zag dat het grote klonten zout waren, wat ook olieachtig aanvoelde. Navraag gedaan en inderdaad blijkt dit zout te zijn. Dit schijnt een bindende werking te hebben voor het grind op de weg. Zo zie je maar, weer wat geleerd.

Volgeboekt

Ja, alle hens aan dek. Fijn dat de meeste gasten ook meerdere nachten in Hus Hotell Hunge verblijven. Voor ons beiden vooral ’s morgens flink aan de slag met ontbijtjes serveren, uitchecken, bedden afhalen en opmaken, appartementen schoonmaken, openbare ruimtes netjes maken en houden, wasmachines aan en later strijken. Inmiddels hebben we onze taken goed duidelijk. Nu is het moment aangekomen om ook taken van elkaar over te gaan nemen. Althans om het te leren. Alle gasten zijn het grootste deel van de dag extern. Dan hebben we tijd om onze werkzaamheden te doen, maar ook om eventueel onze vrije tijd in te vullen. Zo lunchen we af te toe tussen de middag in Sidsjö, naast de supermarkt. In deze periode kan je hier lunchen of van een fika genieten. Er zijn hier weinig mogelijkheden om echt uit eten te gaan, dus dan is dit een mooi en gezellig alternatief. De meeste gasten waarderen het persoonlijke contact en de informatie die wij kunnen geven over wat er allemaal in de omgeving is te doen. Sinds mei hebben gasten mogen ontvangen uit Noorwegen, Zweden, Denemarken, Nederland, Duitsland, Polen, Estland, Italië en Zwitserland. Inmiddels geven gasten, die via Booking reserveren, ons een 8,9. Daar zijn we best een beetje trots op!

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…