Midsommar

Wat was juni een mooie maand! Prachtig weer gehad, veel zon, iets te weinig regen, familie op bezoek en het aantal gasten neemt toe. Maar iets wat komt gaat ook weer. Zo ook Midsommar, het grootste zomerfeest wat in heel Zweden wordt gevierd. Voor ons de eerste keer omdat we vorig jaar net die week in Nederland waren.

Van alles wat

13 Juni hebben we onze zoon Aron opgehaald van het vliegveld bij Östersund. Het was heerlijk om hem weer te spreken, vast te kunnen houden en leuke dingen samen te doen. Hij gaat deze zomer op hike-vakantie met vrienden en heeft een tentje gekocht. Deze moest hier even worden opgezet en uitgeprobeerd. Mooi klein en licht ding en na een nachtje proefslapen, goedgekeurd. Nu maar hopen op mooi wandelweer in Schotland. We zijn verrast en verwend met een postpakket door een bekende. Ze is gek op toko-produkten en kruiden. Echt bijzonder! Inmiddels heerlijke bami gemaakt met kroepoek. Hier niet te krijgen, of nog niet ontdekt. Nasi eten doen we binnenkort. Wat we wel hebben ontdekt is een vreemd soortig insekt met hele lange voelsprieten. Naam weten we niet, maar best wel een vreemd dier. Weet jij de naam van dit insekt? Laat het me weten. Zo troffen we recent ook nog een jonge salamander aan in de gang en een ree rond ons huis. Het bruist hier van leven! Onderweg naar Bräcke zag ik een kikker over de weg springen. Nu denken jullie misschien ‘maar dat is toch niet zo bijzonder?’, nou ik heb hier nog geen kikker gezien. Ik dacht hem te kunnen ontwijken, maar helaas! Nu dus een moord op mijn geweten. Voel me wel een beetje schuldig hoor!

Dubbel nat

Vorig jaar constateerden we dat een deel van de kruizen, in de erker van het gebouw, zo verrot waren dat deze vervangen moesten worden. Een dorpsgenoot heeft ze voor ons gemaakt en een goede vriend, die vorig jaar een tijdje bij ons verbleef, heeft ze geverfd. Een mooie klus voor Aron om ze te plaatsen. Het was warm en flink zweten geblazen maar hij heeft het super mooi gemaakt. Nu de tijd vinden om alles nog één keer af te lakken. Dan kan deze er weer jaren tegen. Echt een verschil! En na deze warme klus… tijd voor een nat SUPmomentje. Vader en zoon samen genieten!

Grillen in de tuin

Ja, als je dan zo’n mooie grillplek in je tuin hebt, lokt deze natuurlijk om te gebruiken bij mooie dagen. En helemaal met Aron erbij want die houdt wel van een lekker stuk vlees. Ook mams heeft genoten, al was het af en toe wel wat rokerig en moeten we onze kleren daarna laten luchten of in de was doen. Maar het was zeker de moeite waard.

Hangmat

Ooit een hangmat op moederdag van Aron en Noah gekregen. Aron wist dus dat ik deze had en had ook al een geschikt plekje gevonden. En hij wou er ook zelf wel van genieten. Dus…. actie en genieten! Heerlijk liggend met zicht op het meer, even alleen! Onze gasten, maar ik natuurlijk ook, zullen hier zeker nog regelmatig in liggen te mijmeren.

Fijne samenwerking

Onze buurman biedt naast begeleide sneeuwscootertochten in de winter nu ook begeleide quadtochten aan. Voor PR was foto en videomateriaal nodig. Aron had zijn drone meegenomen en zo konden we wat voor elkaar betekenen. Maar voor ons natuurlijk dé mogelijkheid om zelf voor het eerst op een Quad te rijden. Echt gaaf! Veel mooie opnames en foto’s gemaakt maar het allermooiste was natuurlijk om zelf zo’n machine te besturen. Ik mocht over grindpaden en ruige sneeuwscooterpaden rijden. Wauw wat is dat bijzonder en zeker voor herhaling vatbaar.

Daar gingen ze…

Aron vindt wandelen erg leuk en heeft in december, in de sneeuw, de Forsaleden gewandeld. Nu was hij erg nieuwsgierig hoe dit er in de zomer uit zou zien. Met z’n viertjes naar de noordkant van de wandelroute gereden en daar Willem en Aron afgezet. Daar gingen ze samen genieten van een prachtige 7 km lange wandeltocht. Het pareltje in onze omgeving. Natuurlijk had Aron zijn drone meegenomen en heeft mooie opnames gemaakt. We zijn er nu een aantal keren geweest maar hebben nog nooit zoveel auto’s gezien bij de start in het noorden. Trouwens bij nog geen enkele bezienswaardigheid zoveel auto’s gezien. Vreemd dat ik dit nu benoem. In Nederland zou mij dit niet opvallen omdat dit de normaalste zaak van de wereld is. Maar hier is dit echt bijzonder. Het was ook een bijzonder mooie dag in het weekend. Dus….

Verloren en gevonden

Zoals ik al schreeft, Aron heeft in de winter de Forsaleden alleen gelopen. Hij kwam toen terug met één schoenspike. Helaas de andere verloren. Nu liep hij dus weer deze route en met verbazing hebben ze beiden staan kijken toen ze zijn schoenspike aan een paal bevestigd zagen. Hè hoe kan dit? Wat mooi dat iemand de schoenspike hier heeft opgehangen. Hup in de rugzak en daar gingen ze weer. We hadden afgesproken om elkaar weer te ontmoeten bij het einde van de route. Daar was een mooi meertje met grillplaats. Zo gezegd zo gedaan. En toen kwam natuurlijk ook de schoenspike te voorschijn met het verhaal. Heerlijk en gezellig gegeten daar.

Strand en grot

Wat hebben we het getroffen met het weer en dan is een strandje op 10 km van ons huis natuurlijk een prachtige plek om te vertoeven. Heerlijk afkoelen, relaxen en samen genieten. Aron en Hennie wilden de grot in Hunge bezoeken. Dus daar gingen ze, met z’n drietjes op pad. Het pad was ruig, met veel omgewaaide bomen maar ook zo gaaf. Aron en ook Hennie kwamen zeer enthousiast terug. Wat een andere wereld, wat een natuur en wat bijzonder zo dicht bij ons huis. Aron heeft een poging gedaan om af te dalen in de grot maar het was niet verstandig om dat alleen te gaan. Er lag zelfs nog sneeuw in één van de holen. We willen graag met iemand, die deze grot goed kent, deze toegankelijk maken met nog betere en langere touwen die gevolgd kunnen worden. Je leest het goed…. een volgend projectje?

Begin

We mogen een mooie steiger lenen van onze nieuwe Nederlandse buurman. We moeten het ijzer smeden wanneer het heet is. Nou heet was het wel en soms te heet om de buitenkant van het gebouw te verven. Maar eerst het opbouwen van de steiger. Omdat Aron er nog was hebben we even gebruik gemaakt van zijn lenigheid, deskundigheid en extra handjes om deze op te bouwen. Inmiddels begonnen met de verfklus. Omdat we nu de steiger hebben doe ik eerst de meest nodige en hoge delen. Het begin van vele uren verven is er.

Einde

En ja aan bezoek uit Nederland komt een einde. Mams mochten we 17 dagen bij ons hebben en Aron een week. Het was super fijn om leuke, avontuurlijke dingen samen te doen, maar ook om gewoon gezellig bij elkaar te zijn. We hebben wat afgerummikubt. Wat een bijzonder woord nu ik dit typ. Maar iedereen begrijpt wat ik bedoel. Behalve misschien de Zweedse lezers. Rummikub is een spel met cijfers. Wat een foto’s hebben we gemaakt en gedeeld met elkaar de afgelopen weken. Het was super maar we moeten het ook weer een tijdje doen met deze herinneringen. Mams verwacht ik mogelijk volgend zomer en Aron waarschijnlijk met kerst dit jaar. We hebben ze uitgezwaaid op het vliegveld in Östersund.

Alleen en leegte

En dan rijden we met z’n tweetjes weer naar huis. Enerzijds heerlijk dat het weer rustig is. Niet dat het heel druk was, maar toch 24/7 17 dagen is anders dan gasten in het hotel. Het was goed hoor maar ook wel weer fijn dat het rustig is. Leegte is wat anders. Leegte in het missen van dierbaren. Leegte in het minder ondernemen van leuke activiteiten. Deze leegte vullen we weer op met meer werken, meer aandacht voor elkaar en  voor vrienden in Hunge en omgeving.

Midsommar

21 Juni is het officieel Midsommar in Zweden. Dat wordt gevierd op de dichtsbijzijnde zaterdag. Een meer typische traditie dan deze, is er bijna niet. Overal in het land staan versierde meibomen. Geen Zweeds feest zonder veel muziek, meestal accordeon- en gitaarmuziek en liedjes. Zoals bij alle grote feestdagen draait het ook bij Midsommar om eten en drinken. Het Midsommar menu bestaat uit verse aardappelen, ingelegde haring, aquavit en aardbeien. Wij zijn samen naar Gällö gereden waar Midsommar kleinschalig werd gevierd met het versieren van de meiboom. En natuurlijk werd er door jong en oud gedanst en gezongen rond de meiboom. Een jong stel zong oude liederen met begeleiding van giraar en andere instrumenten. Het was leuk en kneuterig.

Spontane ontmoeting

We zagen een vrouw wandelen met een rugtas en ik zei tegen Willem ”Dat zou wel eens een Nederlandse kunnen zijn die de pelgrimsroute de St. Olafsleden loopt”. De plek van het Midsommarfeest was ook een stempelplaats voor pelgrims deelnemers. Ze kwam ook kijken naar de festiviteiten. Er was een schoolmuseum op het terrein waar we nadien even al pratende naar binnen gingen. En deze vrouw keek ons aan en kreeg een verbaasde uitdrukking. Ja hoor, Coby heet ze, was een Nederlandse die inderdaad de pelgrimstocht van 580 km in haar eentje loopt. Dapper hoor. We raakten in gesprek en het was alsof we elkaar al kenden. Het was een fijn en leuk gesprek. Wij wensen haar, want waarschijnlijk leest ze deze blog ook, een hele goede en inspirende tocht toe. Zo zie je maar hoe verrassend een uitstapje kan zijn. We hebben in ieder geval genoten van onze eerste Midsommar feest en er zullen er nog wel meerdere volgen.

Het was een boeiende, intensieve en mooie maand. Op naar een drukke juli maar ook op een andere manier genieten.

In juli presenteren we ook ons winter-arrangement op onze website. Heb je interesse? Ik zal er in een van mijn volgende blogs meer over delen.

Wij wensen jullie allemaal een goed vakantie of anders lekker thuis.

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…