Bijzonder Gewoon

Eindelijk zover…

Juni, een bijzondere maand waar wij al lange tijd naar uit hebben gezien. En niet alleen wij, maar ook mijn moeder, schoonzus en onze zoon Aron. Het voelde zeer bijzonder om ze zo dicht bij ons te mogen hebben en een stukje van ons leven te mogen delen met hen. Toch voelde het ook gewoon omdat het zo eigen was. We hebben veel herinneringen kunnen en mogen maken. Helaas, maar anderszijds ook gelukkig, hadden we in die periode niet zo veel gasten en konden we er regelmatig samen op uit. Mijn schoonzus Grietje heeft mijn moeder begeleid bij haar reis en is de 4e dag doorgereisd naar Noorwegen. De 13e is Aron gekomen en vandaag zijn ze samen weer naar Nederland afgereisd.

Regio reclame

Al lange tijd heb ik twee borden met ‘Hus Hotell Hunge’ erop klaarliggen om in het dorp, aan de doorgaande weg, te plaatsen. Het werd tijd om deze dan ook te bevestigen. Dus oude bord ‘Bostugan’ weggehaald en ons bord geplaatst. Af en toe kregen we van gasten te horen dat ze ons moeilijk konden vinden. Meestal gebruiken ze hun routeplanner maar toch…  In onze omgeving staan veel grote publicatieborden waar gewoon reclame op mag worden geplaatst. Een leuk A4-tje opgesteld en zo’n 15 gelamineerd. Op een rustige dag samen met mijn moeder een mooi rondje gereden en de A4-tjes opgehangen.

Tuin pimpen

Rondom de vuurplaats was het hobbelig en daar moest wat aan gedaan worden. Heel bijzonder want laat er nu een vrachtwagen vol met houtsnippers in het dorp rijden die door z’n vering is gezakt. Hij moest z’n lading houtsnippers lossen om verder te kunnen. Op de gravelafgraving, even buiten ons dorp lag dus een grote bult houtsnippers. Belangstellenden konden gewoon komen scheppen. Aanhanger geleend en scheppen maar. Het is bijzonder mooi geworden, al zeg ik het zelf.

Bijzondere herinneringen

Schoonzus Grietje is op zaterdag gekomen en ging op dinsdag weer op doorreis. Dus we moesten het er nu even van nemen om samen leuke en bijzondere activiteiten te gaan ondernemen. Nu was zij vorig jaar met mijn broer ook al in de zomer bij ons geweest dus helemaal nieuw was het voor haar niet. We hebben de bijzondere pareltjes van Bödsjöleden laten zien en ze is samen met Willem en Hennie naar de Källbergsgrottan geweest. Ze vond het geweldig. Mams kan helaas niet al te ver lopen maar we hadden samen even quality time. Oh ja, ze had ook nog van alles meegenomen uit Nederland. Natuurlijk, maar oh zo bijzonder spercieboontjes, witlof en heerlijke gemengde noten van de kraam in Zuidwolde. Heerlijke samen van genoten. Witlofsalade, ik had het ruim 1,5 jaar niet gegeten. Dank je wel mams en Grietje! Hennie kwam ook gezellig aanschuiven en natuurlijk voor ons al een beetje gewoon en niet te vergeten, een ijsje eten bij Glassbaren in Bräcke. Bijzonder omdat deze ijssalon vorig jaar het beste ijs van Zweden maakte.

Echte Zweed

6 Juni, Nationaaldag,  en bijzondere dag in Zweden. In veel gemeentes worden nieuwe Zweedse burgers in het zonnetje gezet. Zo ook onze vriend Uli die inmiddels ruim 5 jaar in Zweden woont. In het oude Hembygdsgård in Bräcke vond de plechtigheid plaats. Wij waren door hem uitgenodigd. Volksmuziek, toespraken en het uitreiken van een certificaat. Nu mag Uli zich een echte Zweed noemen. Het feest werd afgesloten met, hoe kan het ook anders en voor ons al aardig gewoon, een heuse fika.

Beestenbende

Bij het Hembygdsgård in Bräcke stond een soort kiosk met achter het raam een oude krant uit 1926 met daarin een artikel over overstromingen in Nederland en Belgie. Bijzonder toch! Voordat onze gasten komen checken we nog even het appartement en bleek er in een erker een dode eend te liggen. Waarschijnlijk tegen het raam gevlogen. Bijzonder, meestal zijn het kleine vogeltjes en die overleven dat gewoon! Wij waren eveneens verbaasd geen zwaluwen in onze omgeving te zien. Maar daar denken we nu wel anders over. De eerste zwaluwen kwamen ons begroeten in onze ontmoetingsruimte. Zo ineens vlogen twee, waarschijnlijk nog jonge zwaluwen naar binnen. Heel bijzonder. Ze vlogen wat rondjes en hadden het toen wel gezien. Al een hele beestenbende hier dus.  Nou alsof dat nog niet genoeg was kwam er op FB een berichtje binnen dat er een beer was gesignaleerd op 2,3 km van ons huis. Dat is wel even wat anders dan een zwaluw of eend. Best spannend. Daarom ga ik ook nooit alleen het bos in. De beren zijn mensenschuw en zullen gewoonlijk niet bij je in de buurt komen. Maar ja de kans dat ze nu jongen hebben is groot en dan moet je toch oppassen. Vooral wanneer jij je hond los laat lopen. Komt de hond tussen moeder en haar welp en roep jij je hond, dan komt de beer achter je hond aan en kan het gevaarlijk worden. Maar dit zou wel heel bijzonder zijn want we horen zelden over een incident met een beer.

Natuur explosie

De winter duurde dit jaar bijzonder lang, waardoor de lente juist erg kort was. Maar nu is het volop zomer. Bijzonder om te zien hoe een omgeving binnen een paar weken zo kan veranderen van kleur, geur en geluid. De vogels hebben het druk met hun jongen. Ze schateren er op los. De lupines met hun prachtige kleuren rose, wit, blauw en paars beginnen te schitteren langs de wegen en de jonge dennentopjes geuren heerlijk. En morgen de langste dag van het jaar alweer! Het wordt hier al een paar weken niet meer donker en dat betekent dat ook ’s nachts de vogels actief zijn en van zich laten horen. We hebben net de paardebloemenpracht achter ons gelaten en genieten nu van de gewone boterbloemen en het fluitenkruid. Vanaf het moment dat mams bij ons is, is het prachtig weer. Vorig jaar schijnt het een slechte zomer te zijn geweest. Wij hebben dit niet zo ervaren, maar hadden dan ook geen vergelijking. Nu geeft men aan dat het bijzonder is dat we zo lang zoveel mooie zonnige en warme dagen achterelkaar hebben. En dan ook nog eens zonder regen. Dat maakt dan een kerkdienst in de buitenlucht ook weer bijzonder. Eveneens omdat mijn moeder erbij was. Ze kon dan wel geen Zweeds verstaan, maar ik kon het al aardig voor haar vertalen. Foto hieronder met het bankje is genomen aan de overkant van het meer waaraan wij wonen. In de roze stip staat ons huis.

Strandrust

Zoals jullie weten houd ik erg van fotograferen. Natuurlijk heb ik dan ook veel foto’s gemaakt van mijn moeder en van ons samen. Die kans krijg ik immers niet elke dag of elke week. Samen naar het strand was de bedoeling, maar er stond een behoorlijke wind. Zoals gewoonlijk niemand te bekennen. We waren net gesetteld en kwamen er achter dat rust op het strand niet mogelijk was. Het water klotste op het strand en maakte veel lawaai. Verkeerde strandje voor deze wind dus. Alles weer ingepakt en naar het volgende strandje en ja hoor, heerlijk uit de wind genoten van de zon en rust. Bijzonder dat we de mogelijkheid hebben om te kiezen uit verschillende strandjes in de omgeving.

Arbeid

Ja, wij moesten toch ook regelmatig wel even werken in het Hotel. Dan ook mams gewoon aan het werk gezet. Nee hoor, ze deed het vrijwillig en had zo tussendoor ook wat om handen. Achter de strijkmachine lakens en dekbedovertrekken strijken, de was opvouwen en van oude handdoeken stofdoeken maken. Verder heeft ze, zoals ze zelf zegt, het lekker rustig gehad en het echt als een bijzondere vakantie ervaren. Ze is vorig jaar in februari, in de sneeuwperiode geweest. Ook bijzonder maar de zomer heeft haar voorkeur. In december heb ik 8 dagen bij haar mogen verblijven en nu was ze 17 dagen bij ons. Totaal dus 25 dagen in 6 maanden. Hoe bijzonder is dat. Was ik gewoon in Nederland blijven wonen dan was dit niet zo intensief geweest. Allemaal kadoooootjes!

Wordt vervolgd

Er valt nog zoveel meer bijzonders te delen, maar voor nu gewoon even genoeg. Volgende blog meer over onze mooie bijzondere en gewone momenten met Aron en mams hier in Zweden.

Wie volgt?

Mochten de beelden van onze bijzondere belevenissen jou nieuwsgiering hebben gemaakt en wil je ook Zweden ervaren in Jämtland? Kom gerust!  De actie 5 nachten voor de prijs van 4 geldt nog steeds! Er zijn nog appartementen beschikbaar vanaf 8 juli.

 

Varmt Välkommen

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…