Boven verwachting

Ik had bij de start nooit verwacht zoveel blogs te gaan schrijven. Nooit verwacht dit zo leuk te gaan vinden. Nooit verwacht zoveel te gaan delen met bekenden maar ook met totaal onbekenden. Nooit verwacht dit vol te gaan houden tot wel 50 blogs. Kortom: Een bijzondere mijlpaal voor mij!

Hoe het allemaal begon

31 mei 2021 schreef ik mijn allereerste blog en publiceerde deze wereldwijd. Nou dat klinkt nogal groots. Ik had geen flauw benul van hoe en wat omdat ik voorheen geen gebruik maakte van FB en Instagram. Mijn online wereld was klein te noemen. Inmiddels is deze uitgegroeid met een FB prive en -bedrijfspagina en deze blog. Voor mij ook genoeg hoor!

Voldoet het aan mijn verwachtingen? Ik vind het heel erg leuk om twee weken terug te kijken en de gebeurtenissen nog even de revue te laten passeren. Vaak even een ‘oh ja’ momentje maar ook dankbaarheid betreft ons leven hier! Ik had mij in het begin niet gerealiseerd dat ik er een mooi naslagwerk aan over zou houden. Het is ook erg leuk om de reacties van lezers te lezen. Ik had verwacht dat lezers meer vragen zouden stellen. Maar misschien deel ik in mijn verhalen zoveel dat daarmee de nieuwsgierigheid al wordt bevredigd. En dan moet ik natuurlijk niet de vele foto’s vergeten. 50 Blogs met minimaal 20 foto’s, meestal tegen de 30, dus meer dan 1000 foto’s gedeeld.

Hoe komt nu zo’n blog tot stand?

Meestal verzamel ik de foto’s die gemaakt zijn na de laatste blog van onze iphone’s en Canon-camera in het programma Lightroom. Na het selecteren pas ik het formaat aan en bewerk ik eventueel de kleur bij. Aan de hand van deze selectie schrijf ik mijn verhaal. Soms heb ik in ‘notities’ op mijn telefoon aantekeningen gemaakt en verwerk deze aldanniet in mijn tekst. Is de blog klaar dan laat ik deze nog even kritisch lezen door Willem. Meestal tekstueel nog wat aanpassingen en dan online zetten. Vaak voor mij ook even een moment van opluchting. Totaal ben ik hier toch al gauw zo’n 3-4 uurtjes mee bezig.

Foto’s: Eerste foto van de allereerste blog. Foto van gebouw met regenboog gemaakt door buren. De geverfde gevel is hier goed zichtbaar. Prachtig plaatje! Na vele verf  uren is het op het SUPboard heerlijk bijkomen. Bloem wat hopenlijk nog een peultje gaat worden.

Boven verwacht bezoek

Ja, toch enigszins onverwacht stond Aron, deze zomer voor de tweede keer, met twee vrienden bij ons voor de deur. Vreemd om hem op deze manier te ontvangen. Alle andere keren hebben we hem opgehaald van het vliegveld of treinstation en wisten we lang van te voren dat hij kwam. Nu was het een misschien. Hij is eerst met twee andere vrienden op hike-vakantie geweest op het eiland Skye in Schotland. Aansluitend is hij naar Kopenhagen gevlogen en daar opgepikt door Jouke en samen zijn ze naar Jitze, voor Aron een nog onbekende die in Denemarken woont met zijn Nederlandse ouders, gegaan. Daar hebben ze een aantal nachten doorgebracht en zijn toen samen, samengepakt in een klein autootje, naar Hunge gereden. Onderweg kwamen ze de ouders van Jouke nog tegen, die op de terugweg waren van het Noorden naar Nederland. Alle ouders in één dag ontmoet. Hoe speciaal is dat! Om 22.45 melden zij zich bij ons. Nog even gekletst en toen heerlijk slapen. De volgende ochtend heerlijk met z’n allen ontbeten en even bijgepraat. Het was van korte duur, maar betekende heel veel voor ons om Aron weer te ontmoeten. Ze zijn doorgereden naar de fjällen in de buurt van Åre, het grote skigebied bij Östersund. Ze hebben daar een hike van zo’n 4 dagen gedaan en wederom genoten. Helemaal op zichzelf aangewezen, geen communicatie, geen luxe maar één met de natuur. Aansluitend hebben ze een hotelletje in de omgeving van Åre opgezocht en konden lekker bijkomen. Weer heerlijk douchen en zelfs in de hottub. Maar goed ook want onverwacht kwam ‘Hans’ langs en liet flink van zich horen!

“Hans” in Jämtland

Ja, in veel delen van Europa ging storm ‘Hans’ tekeer. Met overstromingen, veel schade en overlast. Hij vond het nog niet genoeg in het Zuiden en Midden van Europa en wilde ook het Hoge Noorden bezoeken. Nou dat hebben ze in Zuid Zweden en Noorwegen geweten. Maar ook iets noordelijke dan ons, in de omgeving van Åre, viel veel regen en veroorzaakte ook daar overstromingen. Net op het moment toen Aron en zijn vrienden daar waren. De geplande trein naar Trondheim vertrok niet vanuit Åre. De twee vrienden hebben hem naar Storlien, op de grens van Noorwegen-Zweden gebracht vanwaar hij zijn treinrit kon vervolgen. Van Trondheim is hij via Oslo naar Schiphol gevlogen. De twee jongens hebben hun vakantie samen vervolgd. Wij hebben veel stormachtige wind en veel regen gehad. Geen overstromingen maar hier en daar een boom omgewaaid. In Nederland was het ook bar en boos en hield het niet op met regenen! Inmiddels is daar gelukkig de zon weer gaan schijnen. Hier wil het minder vlotten met die zon.

Boven verwachting nog meer bezoek

Ja het houdt niet op. Maar of we er blij mee zijn? Een tweede nest zwaluwen op de lamp boven onze ingang. Mooi plekje maar dit betekent voor ons, telkens wanneer wij via deze uitgang naar buiten of binnen gaan, uitkijken waar we onze voeten plaatsen. Een flinke ‘kakplek’ precies bij de ingang. Nou ja we hebben het maar geaccepteerd. Volgend jaar toch maar een stukje gaas op de lamp. Het ‘kakken’ is dan tot daar aan toe maar de ouders vallen ons regelmatig aan. Echt op een paar centimeter van ons vandaan scheren ze langs en niet één keer maar meerdere keren achter elkaar. Best beangstigend. Dan mogen het maar kleine beestjes zijn, maar toch!

Boven verwachting lekker

Wat kan dat nu zijn? Nou echte Hollandse frikandellen. Deze missen we af en toe, evenals een van de Dobben kroket. Maar ja, dat hoort nu eenmaal bij emigreren. Wanneer we uitgenodigd worden om frikandellen te komen eten, zeggen wij geen nee. Bas en Ankie hadden de vriezer vol :)! Buitengrill stond al te branden, grote pan met olie er boven en ….. ja hoor daar kwamen de frikandellen. Super lekker en zeker voor herhaling vatbaar. Nu wil Hennie voor het Folkerthus in Hunge ook wat echt Hollandse produkten serveren. Daar horen natuurlijk frikandellen, kroketten en bitterballen bij. Laat er nu een Nederlander, woonachtig in Zweden, dit twee keer per jaar thuis te kunnen bezorgen. Dus Willem en Hennie gaan een bestelling doen.

Oogst binnen

De bessenstruiken staan er saai en kaal bij. Alle zwarte en rode bessen zitten in de vriezer. Op een later moment met meer tijd zal ik ze tot jam maken. Nog wat wilde frambozen geplukt, maar die zijn zo klein en er zitten zoveel wormen in dat het de moeite niet waard is. Van de geplukte frambozen heb ik heerlijke siroop gemaakt. Smaakte zo goed dat deze binnen een week op was. Voor herhaling vatbaar, maar dan met gekochte frambozen. Onze vakantieburen, hebben ook een zwartebessenstuik en deze hing ook vol met bessen. Omdat ze af en toe aanwezig zijn, ben ik zo brutaal geweest om ook deze te plukken. Kon het niet over mijn hart krijgen deze te laten verrotten. Keurig in zakjes in de vriezer gedaan met de bedoeling om, zodra ik ze bij hun huis aantref, de zakjes te overhandigen. Laten hij nu net die avond bij zijn huis zijn. Ik met de half bevroren bessen naar hem. De buurman was erg blij dat ik ze had geplukt. Hij wilde graag één zakje van 500 gram in ontvangst nemen. De overige 2 kilo mogen wij van genieten.

Bovenverwachting nog een vertraging

Al eerder schreef ik over de grote verfklus en het zoeken naar de juiste momenten om te gaan verven. Nu komt daar een onverwachte vertraging bij. Ik had het kunnen weten! De vele wilgenroosjes op ons terrein en er om heen zijn in de rui. Duizenden witte pluiszaadjes dwarren in de lucht. En dat gaat ook nog wel een poosje duren voor ze zijn verdwenen. Omdat de verf op oliebasis is blijven ze hier heerlijk in plakken. Ik moet we ‘gewoon’ aanpassen aan de natuur. Ik wil toch zo graag midden in de natuur leven? Nou dan hoort dit er ook bij. Mijn geduld wordt hierdoor heerlijk op de proef gesteld. Ik heb nog even gedacht om al die wilgenroosjes te gaan snoeien en te verbranden. Dan kan ik verder met verven. Nee, ik geef met over aan het tempo van de natuur.

Boven verwachting veel en mooi

Even een momentje voor mezelf. Dat dacht ik. Even in de hangmat. Mensen die mij kennen weten dat ik heel slecht kan stil zitten of liggen. Oh ja, morgen of overmorgen gaat Willem het gras maaien en dan…. dan zijn al die mooie en bijzonder paddenstoelen waarschijnlijk ook verdwenen. Ik had er een paar gezien rondom onze accomodatie. Dan met de iphone-camera even een rondje maken. Nou zeer onverwacht en verrast dat ik 16 verschillende en ook bijzondere paddenstoelen vond in ons eigen grasveldje. Ik was echt zeer verbaasd. Graag wil ik jullie mee laten genieten.

Deadline

Veel was boven verwachting maar niet alles. Het is tijd om ons winterprogramma te optimaliseren. Athans dat stond in onze planning. En inmiddels nog wat kleine puntjes op de i zetten en dan is deze klaar. Willem is hier actief mee en het lijkt dat we onze deadline gaan halen. Nu krijgen we wederom familie op bezoek, dus dan zitten we zelf ook in een soort van vertraging. Maar ook 9 dagen Genieten met een grote G. Hierover meer in mijn volgende blog. Al vast een voorproefje om jullie in winterse sferen te brengen, hieronder een korte video van 1 minuut. Interesse voor deze winterexperience? Rond kerst en oud-nieuw helaas geen boekingen meer mogelijk. In Januari, Februar en Maart ben je van harte welkom. (minimaal 4 personen)

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…