Liefde ervaren

Liefde ervaren! Speciaal? Eigenlijk niet. God heeft ons liefde gegeven om te delen en te ontvangen. Liefde delen door elkaar vast te kunnen pakken, te knuffelen, te stoeien, fijne gesprekken te hebben, te luisteren en leuke herinneringen te maken. Liefde ontvangen en gewoon ‘dank’ te zeggen. Eind augustus hebben wij in veelvoud liefde mogen geven en ontvangen met familie. Na hun vertrek kregen we een groep in ons hotel waardoor er geen tijd was en ik jullie dus even heb laten wachten op deze blog. Veel leesplezier!

Liefde voelen

Liefde ervaren door te voelen; dat mochten we op 21 augustus. Na 5 uur vertraging konden wij onze zoon Noah en mijn moeder knuffelen en omarmen op vliegveld Åre – Östersund. Wat voelde dat fijn, krachtig en nietig! Ik verbaasde mij er weer over hoe groot Noah is en en hoe klein en nietig ik mij weer bij hem voelde. Ik bleef maar naar hem kijken en dacht deze ‘reus’ is mijn zoon. Bijzonder ook omdat mijn moeder eveneens in Juni 17 dagen bij ons is geweest. Bijzonder omdat Willem Noah vanaf juni 2022 niet meer in levende lijve heeft ontmoet. We wisten dat Noah bij ons zou komen. Hij was een tijdje geleden bij zijn oma op bezoek en nodigde haar uit om met hem mee te gaan naar Zweden. Noah kon haar begeleiden en voor haar nog een extra mooie kans om bij ons te zijn. Ze is bijna 80 jaar en kan het nu nog doen. Noah voelde zich de mantelzorger en heeft deze rol super en met veel liefde vervuld. We hebben er heerlijke grappen over kunnen maken. Hij kan wat ons betreft zo de zorg in!

Liefde proeven

Liefde ervaren door te proeven; heerlijk en smaakt naar meer! Een met liefde klaargemaakte maaltijd smaakt super. Noah heeft een pasta gerecht voor ons bereid. Ik proefde de liefde van het bereiden, maar helaas was de smaak niet helemaal mijn smaak. De anderen hebben er heerlijk van gegeten. Mijn moeder heeft al pepernoten weten te bemachtigen in Nederland en ons hier mee verrast. Hier zit liefde in omdat ik weet dat ze hier best wat moeite voor heeft gedaan. We bewaren ze nog even en kunnen bij het eten van de pepernoten met liefde aan haar denken. Met veel liefde en aandacht heb ik een poging gedaan om mijn favoriete groente hier in Zweden te laten groeien. En …. ons eerste maaltje eigen geteelde spercieboontjes inmiddels gegeten. Wat was dat lekker! Met een beetje geluk hopen we er nog een paar keer van te kunnen genieten. Al die bessen in onze vriezer moesten ruimte maken voor andere bessen en produkten. Met liefde en in alle rust uit eigen tuin geplukt. Samen met mijn moeder, terwijl de mannen ook samen op pad waren, zijn we een paar uur gezellig bezig geweest met het maken van heerlijke jam met de Nederlandse van Gilse gelei-suiker. Nog geen goed alternatief hier in Zweden kunnen vinden. 500 gram suiker op 1250 gram fruit. Het was gezellig en erg produktief. Een flinke voorraad kunnen aanmaken. Lief van Bas en Ankie, onze nieuwe vakantieburen dat ze Hennie hebben getrakteerd op Hollandse frikandellen. Hennie heeft daarop ons uitgenodigd om samen deze frikandellen te nuttigen. Das lief van hen. En lekker dat ze waren! Liefde smaakt naar meer.

Liefde beleven

Liefde ervaren in belevenissen; samen op pad te gaan, samen te genieten, samen herinneringen te maken. We zijn met z’n viertjes een dag naar twee watervallen geweest. Wie mij langere tijd volgt heeft foto’s gezien van deze twee watervallen in de winter. Via deze link kom je bij het prachtige winterse tafereel. In de zomer ziet het er ook prachtig uit. Er was behoorlijk wat water gevallen, mede door storm “Hans” en dat resulteerde in heel veel krachtig water. We hebben er best wat kilometers voor moeten rijden, wat wij inmiddels wel gewend zijn, maar voor mijn moeder en Noah was het toch een heel eind. Iets simpels als, samen met mams en Noah even naar de ‘buurtsuper’ te gaan,  is voor mij heel speciaal. Mooi toch! Lief om te merken dat mams nog steeds graag voor ons wil zorgen en lekkere dingen voor ons koopt waar we samen van kunnen genieten. Dingen die in Nederland zo gewoon waren of misschien wel leken, zijn nu heel bijzonder en speciaal. Ze komen voor mij onder een vergrootglas te liggen en doen mij meer en meer beseffen hoe mooi simpele dingen kunnen zijn. De laatste avond nog gezellig samen grillen in de tuin. Mooie afsluiting!

Liefhebberij delen

Liefde ervaren in het delen; Noah vond dat hij zijn liefde voor de F1 moest delen met anderen. Zo nodigde hij onze vriend Hennie en Benny uit om samen te gaan kijken. Met enthousiasme gingen ze in op deze uitnodiging. Op zondagmiddag kwamen ze in de grote ontmoetingsruimte om samen te gaan kijken. Benny was er zelfs op gekleed! Ik had een heerlijke vanille-zwartebessen taart gemaakt.  Nou het boeide mij en mijn moeder niet zo, dus wij samen op pad. Buurvrouw Jeanette had mij eerder laten weten dat ze nog heel veel zwartebessen aan haar struiken had zitten en ik mocht ze komen plukken. Tussen de buien door verscheen de zon en met laarzen aan en stoel in de auto wij naar Jeanette. Ze had zelf al 15 kilo in de vriezer. Heerlijk en gezellig in de zon aan de pluk. Wat een dikke bessen. De grote hoeveelheid water die ook hier is gevallen hebben de bessen goed gedaan. Ze waren ook superrijp. Hoe graag ik ook nog had doorgeplukt, onze lichamen gaven aan dat het genoeg was. In totaal bijna 6 kilo geplukt. Deze eerst maar in de vriezer. Ik had immers weer ruimte!

Liefde ontwikkelen

Liefde ervaren in het ontwikkelen van nieuwe uitdagingen; onze oude grasmaaier heeft het lootje gelegd, net voordat Noah kwam. We mochten die van Bas lenen en uitproberen. Hij heeft er twee en wil er wel één verkopen. Ja, hoe komen die dan bij ons? Je mag met zo’n machine niet 4 km op de openbare weg rijden. Van onze buurman mochten we zijn grote aanhanger lenen. Beide mannen hebben twee grasmaaiers opgehaald en kon het feest voor Noah beginnen. Hij heeft nog geen autorijbewijs maar vindt het wel erg interessant om hier op zo’n machientje te rijden. En genoten heeft hij! Hij ontwikkelde gaande weg een liefde voor het rijden op een grasmaaier. Heerlijk buiten, je maakt de tuin mooier, geen zorgen maar optimaal genieten. Hij heeft regelmatig gevraagd of het alweer tijd was om het gras te maaien. Helaas in de periode dat hij er was, was één keer genoeg. Een ander voertuig trok ook wel zijn aandacht. Een QUAD! Buurman Benny organiseert begeleide Quadtours en Willem heeft een ritje samen met hem geregeld. Van te voren wel even laten weten dat dit iets heel anders is dan een sneeuwscooter besturen. Het is een groot, zwaar en lomp ding en op zeer oneffen terrein zeker verstandig om geen gekke dingen te doen. En ik ken Noah, die mag graag net iets meer of uitdagends doen. Hij vond het zelfs ontspannen ondanks de inspanning en toch ook wel even een spannend momentje met balanceren. Dat is namelijk erg belangrijk. Nu is hij groot en lang, dat is in zijn voordeel. Ze hebben beiden genoten en geven aan dat dit zeker een aanrader is voor gasten die in het hotel verblijven. Moet je wel een beetje avontuurlijk zijn! Hier een link naar een YouTubefilmpje die Noah van Quadrijden heeft gemaakt.

Vader-zoon en Moeder-zoon liefde

Liefde ervaren in het samenzijn met onze Noah; het was fijn om in de 8 dagen die we samen waren met Noah ook even een één op één momentje te hebben. Dicht bij elkaar te zijn en volledige aandacht voor elkaar te hebben. Zo hebben Willem en Noah samen video opnames gemaakt van de Bödsjöleden. De wandelroute die momenteel in ere wordt hersteld. Noah heeft hier dronebeelden van gemaakt, die op de website van Bödsjöleden zullen worden geplaatst. Samen met Willem en Hennie zijn ze op pad geweest. Ik ben samen met Noah naar de Forsaleden geweest. Noah was hier nog nooit geweest. 500 meter wandelen en we konden samen genieten van de prachtige watervallen, vissentrappen en overweldigende natuur. Geen diepgaande gesprekken maar ‘gewoon’ optimaal genieten. Maar ook eerlijke gesprekken over gemis van ontmoetingen, dingen niet kunnen delen en hoe lastig het soms is om zo ver bij elkaar weg te zijn. Nu was het ook 14 maanden geleden dat Noah en Willem elkaar hebben ontmoet. Gelukkig zal het nu niet zo lang duren want met kers zullen Aron en Noah bij ons zijn. We kunnen weer opnieuw aftellen en zien er erg naar uit.

Liefde doet pijn

Liefde ervaren in pijn; afscheidnemen doet pijn. En dat zit onlosmakelijk verbonden aan het ontvangen van geliefden uit Nederland hier in Zweden. Liefde doet pijn wanneer in de gesprekken die we hebben gehad duidelijk wordt wat het betekent voor Noah en mamma maar ook voor Aron dat wij zo ver weg wonen. Persoonlijk contact kan niet worden vervangen door videobellen of wat dan ook. Bij het afscheid elkaar omhelsen, knuffelen, nog een laatste kus en zwaai. Ze willen blijven volgen terwijl ze door de douane gaan. Nog een laatste zwaai en dat was het dan! Gelukkig hebben we veel foto’s en herinneringen gemaakt. Onze aandacht ging, na hun vertrek, al gauw uit naar ons werk. Boodschappen doen in Östersund omdat we een groep van 10 gasten zouden ontvange waarvoor we zowel lunch, dinner, ontbijt en fika’s mochten verzorgen. Dus weer aan de slag. Toen de groep weg was, zag ik nog de ontbijtspullen op een dienblad op onze eettafel staan. Zag deze dagelijks en deze herinnerde mij aan de gezellig ontbijt-momentjes met Noah en mams. Wordt toch tijd dat ik ook hier afschied van ga nemen en deze ga opruimen. Mijn zussen en schoonzussen zijn samen met mijn moeder op 2 september een dagje uitgeweest. Nog een kadootje voor haar verjaardag! Super gezellig! Maar toch anders dan de jaren toen we compleet waren. Rond de middag toch even met hen gebeld. Met beeld natuurlijk. Ze zaten gezellig bij WildLands in Emmen. Even samen genoten. Natuurlijk hebben ze ook heel veel foto’s met ons gedeeld. Voelt heel dubbel, fijn dat het zo kan, maar ook gemis van dit samenzijn.

Wij, Willem en Ria zijn bovenal God dankbaar

voor al die fijne momenten samen met familie hier in Zweden.

We zien uit naar de kerst!

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…