Gezellige drukte

krokus pasen

Het was me weer een verrassing hoeveel we in twee weken hebben beleefd. Ik dacht nog effen een blog te schrijven maar ook fijn om te zien wat we allemaal hebben gedaan en wie we hebben ontmoet. Ons staat een gezellige drukke 10 dagen voor de boeg. We zien er naar uit! De sneeuw verdampt hier langzaam door de zon. Als de zon sterk genoeg is (dat hopen we natuurlijk) dan kan het ook zo maar eind april worden voor de laatste sneeuwresten zijn verdwenen. Al hoe wel het deze week nog -25 graden was. Veel leesplezier en geniet van de zonnige foto’s.

Laatste sneeuwscootertocht?

Zo’n twee weken geleden, het was prachtig weer met volop zon, zijn we door onze buren Benny en Lena uitgenodigd voor een tocht op de sneeuwscooter. We zijn met z’n drieën vertrokken bij onze buren. Lena zou zich later bij ons voegen met pup siri. Voor Siri is de tocht te lang en ze houdt niet zo van sneeuwscooters. Het was een lange en super mooie tocht over meren, door bossen en heuvels. Op de heuveltop, bij het clubgebouw van de sneeuwscooterclub, hebben we met z’n viertjes heerlijke hamburgers gegrilld. Onderweg heb ik met de iphonecamera opnames gemaakt van onze route. Dit kon alleen wanneer ik staand op de sneeuwscooter reed. Nu vind ik dit ook veel leuker dan zittend op de sneeuwscooter. Ik heb veel meer balans en grip wanneer ik staand rijd. Klik hier om de video te bekijken. Dit was waarschijnlijk onze laatste tocht voor deze winter. Onder aan deze blog nog een video van het ontdoen van ijzige sneeuw van een sneeuwscooter. Dit kan alleen een ervaren rijder.

Langzaam drogen

Het is ons opgevallen dat zowel fruit als groente hier snel bederft. Van onze vriend Johan, die inmiddels weer terug is in Nederland, hebben we een droogmachine gekregen. We hebben wel eens appels of bananen die te rijp of al een beetje droog zijn. Zonde om weg te gooien. Deze snijd ik dus vanaf nu in hele dunne plakjes, verdeel ze over de plateaus en zet de machine op 65 of 70 graden. In 6-7 uur hebben we heerlijke appel- en bananenchips. In de zomer wil ik heerlijke kruiden en planten gaan drogen voor o.a. thee. Johan bedankt. We zullen nog regelmatig aan je denken bij het drogen.

Vast in sneeuwduin

Het gebeurde zo’n twee weken geleden: Het had de hele dag behoorlijk gesneeuwd met daarbij ook nog een stormachtige wind. Ik was opzoek naar Willem maar kon hem in het Hotel niet vinden. Hè, de auto is ook weg. Mmmm vreemd.

Even later kwam hij weer binnen en gaf aan dat hij de postbode had gered. Ze meldde zich bij ons hotel omdat ze met de auto vastzat in een sneeuwduin bij onze brievenbus. Willem dus met de auto haar auto eruit getrokken. Ze vroeg wat hij er voor wilde hebben. Willem gaf, met een brede glimlach aan dat hij al blij is dat ze met dit weer toch de post rond brengt.

Twee ijswatervallen & twee iceroads

Omdat het nu nog kan en we de smaak te pakken hebben, zijn we samen met vriend Hennie en zijn hondje Benno naar de grootste waterval van Zweden gereden. Het was een super zonnige dag, min 4 graden en dus prima voor een tocht van 185 km. In de omgeving van het grootste skigebied van Noord Zweden, bij de plaats Åre ligt deTannforsen waterval. Het wandelpad er naar toe was al erg mooi en toen we bij de waterval kwamen was het magisch, groots en ook heftig. De kracht van het water, maar ook de grote stukken ijs, de ijspegels, de creaties, het was zo bijzonder. Mooier dan verwacht. We hadden een aantal weken geleden ook al een ijswaterval bezocht, deze was smaller maar ook idyllisch. Ik kan er veel over zeggen, maar kijk gewoon mee met de foto’s. Op onze terugreis nog een kleinere waterval, genaamd Ristafallet, bezocht. En als we dan toch nog in winterse sferen zijn dan ook nog even een flinke ijsweg over een meer bereden. Deze was echt groot, breed en 4 km lang. We kwamen uit op een eiland en vandaar nog een ijsweg van 2 km naar het vasteland bereden. Hier zagen we naast de ijsweg een veerboot die voertuigen boven de 3 ton naar het eiland kon vervoeren. Wel vreemd om zelf op het ijs te rijden en een vaargeul, met dus openwater, naast je te hebben. Maar iedereen mocht niet harder dan 30 en de afstand tot een auto moest minimaal 100 meter zijn. We hebben het beleefd. Voor Hennie was dit zijn eerste ijsweg. Hij heeft genoten!

Pasen, Påsk op z’n Zweeds

Je spreekt het uit als poask. Pasen in Zweden betekent lekker eten, het stoken van vreugdevuren en bezoekjes van kleine paasheksen langs de deuren. Maar de paashaas is ook Zweden binnengehuppeld met daarbij natuurlijk de chocolade eieren. Vorig jaar hebben wij geen vreugdevuur of paasheksen gezien in Hunge. Vroeger was de heks een belangrijk symbool in het bijgeloof van de Zweden. Op Witte Donderdag of op paasavond verkleden Zweedse kinderen zich als heksjes en gaan de buurt in en wensen iedereen dan Vrolijk Pasen (‘Glad Påsk’) met liedjes, tekeningen of kaarten en krijgen op de meeste adressen snoep in hun mandjes. In Zweden zetten ze påskris neer: berkentakken met daaraan gekleurde veertjes. Het is een traditie die al teruggaat naar eind 1800. Daarvoor werden berkentakken gebruikt rond Pasen. Men sloeg elkaar ermee, om zo te herinneren aan het lijden van Jezus. Pasen is ook hier niet meer het religieuze feest van vroeger. Nu ik deze informatie heb opgezocht ontdek ik dat ik me dus niet aan de traditie houd omdat mijn gekleurde veertjes in twee denneboompjes hangen. De kerstlichtjes eruit, de veertjes er in dacht ik. Staat leuk en ik heb hierover nog geen reactie gehad van een Zweed. Ook het paasbuffet dat veel mensen thuis maken of in restaurants wordt aangeboden lijkt erg veel op het julbord, het buffet dat met Kerstmis gegeten wordt. Er is ingemaakte haring, een geroosterde ham en Janssons frestelse (een soort aardappelgratin) met natuurlijk ook veel eieren. Net als in Nederland is het een seculier feest geworden dat vooral draait om eten en samenzijn met familie. Een groot nadeel van onze emigratie is dat wij dergelijke familiefeesten niet meer zo zullen vieren. Ook niet voor onze twee jongens die in Nederland wonen. Zowel zij als wij mogen hier onze eigen invulling aan geven. Zo hebben wij ons hotel in paassfeer gebracht en zullen op eerste paasdag in alle rust naar de kerk gaan voor de paasviering. Voor ons een belangrijk feest waar we gedenken dat Jezus voor ons aan het kruis is gestorven maar het belangrijkste is, dat hij weer is opgestaan! Ook voor mij! Fijn om dat met onze broeders en zuster te mogen gedenken en vieren.

Gezellige reuring

Vandaag de start van een gezellige reuring in Hus Hotell Hunge. Gasten en volgende week een groep van 20 ijsvissers uit Stockholm die een week hier zullen verblijven. Vorig jaar waren ze onze allereerste gasten. Leuk om ze weer te mogen verwelkomen. Ze gaan in 6 dagen aan ongeveer 8 ijsviswedstrijden meedoen. Overdag zittend op het ijs, wachtend op de vis en ‘s avonds gezellig met elkaar vertoeven in de grote huiskamer. Ze zorgen voor hun eigen maaltijden, natje en droogje. Het geeft ons wat ruimte ons een beetje terug te trekken en even wat ander dingen te doen. Dit keer heeft de groep ons gevraagd om het paasmaal te verzorgen. Ja en hoe ziet dat er in Zweden uit? Maar eens hier en daar rondgevraagd en gelezen in verschillende blogs. We hebben hen gevraagd hun verwachtingen via de mail te sturen. Dan kunnen wij bekijken of we hier aan kunnen voldoen. Komt zeker voor elkaar!

Buitenseizoen

Pasen is ook de kick-off  van het buitenseizoen. Goede Vrijdag en Tweede Paasdag zijn algemene vrije dagen, dus iedereen heeft een lekker lang weekend. Voor plantjes is het hier nog een beetje te vroeg, want ijsheiligen is hier rond 10 juni. We kunnen in ieder geval binnenkort de fruitbomen snoeien, ons terras goed schrobben en enkele tuinmeubelen kunnen wel een likje verf gebruiken. Voor Zweedse mensen met een vakantiehuisje is het paasweekend vaak ook het eerste weekend dat ze weer naar hun stuga (zomerhuisje) gaan. En er zijn hier heeel veeel stuga’s. Kortom …laat die zomer maar komen!

Weer op de fiets

Na 4,5 maand vandaag op de fiets naar de supermarkt. Het grindpad, waar ons hotel aan ligt is nog een grote ijsbaan. Dus eerst een stukje gelopen en op de doorgaande weg kon ik prima fietsen. Heerlijk in het zonnetje bij plus 2 graden. Ik had me toch wel een beetje verkeken op de frisse noordenwind die op de terugreis toch wel koud was. In Zweden draagt iedereen een muts maar ja ik was natuurlijk eigenwijs. Fijn dat het seizoen van heerlijke fietsritjes weer in aantocht is.

Zoals beloofd nog twee video’s: sneeuwvrij maken van sneeuwscooter en ijswaterval. Geniet lekker mee!

för alla……..glad påsk !

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…