Rondom Pasen

Zo rond om pasen is het druk in Hus Hotell Hunge. Er wordt opgeruimd, de sneeuw smelt langzaam weg, qua techniek gebeurt er het één en ander en dan vis, vis en nog eens vis.

Opruimen

Onze schuur is niet geisoleerd, dus we moeten altijd goed nadenken wat we in de schuur plaatsen. Toch even anders dan in Nederland. Nu is de winter zo goed als voorbij en kunnen we de schuur weer intensiever gebruiken. We hebben geen zolder of kelder, dus de schuur is onze enige ruimte waar we spullen kunnen bergen. Althans in het gebouw hebben we nog een kleine rommelkast van ongeveer acht vierkante meter en een appartement wat voorheen de personeelskamer was. Dit is nu opslagruimte, werkruimte en eventueel slaapruimte voor onze jongens.

We hadden voor onze gasten langlaufski’s gehuurd en het werd tijd deze terug te brengen. Ook hebben we bijna een jaar een steiger mogen lenen van Nederlandse vrienden in de buurt. Ze komen binnenkort weer naar Zweden en willen hun eigen huis gaan schilderen. Dus….. retour brengen. Gelukkig kon dat allemaal in onze eigen auto. Wel zo makkelijk.

Behoefte

Ja, ieder levend wezen doet zijn behoefte. Denk laat ik het eens netjes verwoorden. Op ons magische kleine eilandje midden in het meer zagen we een hoopje keutels. Welk beest of beestje komt, helemaal over het ijs, hier naartoe? Wat zoekt zo’n beestje hier? Ik dacht meteen aan een haas. Ze hebben het formaat van konijnenkeutels. Hier en daar al eens deze foto laten zien maar krijg verschillende antwoorden. Wie weet welk beest dit heeft achtergelaten?

Nu is de dooi ingetreden en langzaam smelt de sneeuw weg en komen de vele hondendrollen tevoorschijn. Best veel mensen hebben hier een hond en in ons dorp worden deze ook uitgelaten langs de weg voor onze accommodatie. In de winter zie je de uitwerpselen nauwelijks omdat ze telkens worden bedekt met een mooi vers laagje sneeuw. Handig maar nu zien we mega veel hondendrollen langs de kant van de weg. Best een vies gezicht. Goede bemesting voor de bermbloemen, maar toch….. Ik weet niet of het hier ook verplicht is deze inprincipe op te ruimen. Ook al zou dat het geval zijn, wie controleert hier? Het zou al een stuk schelen wanneer het baasje een schepje mee zou nemen!

Nu waren we recent nog aan het wandelen en moest Willem even een boompje opzoeken. Dat was nog een hele toer. Waarom trouwens een boom opzoeken terwijl de kans zeeeer klein is dat we iemand tegenkomen. Dan kan het toch ook zonder boompje, denk ik als vrouw. Maar ja patronen, gewoontes hebben mogelijk de overhand. Hij moest er best wat voor doen in de diepe sneeuw. Het is gelukt en hij heeft zijn gele sporen ook achter kunnen laten. Zweeds grapje: Don’t eat the yellow snow!

Over sporen gesproken, we zagen pootafdrukken in de sneeuw en deze gingen maar één kant op. Vanuit het voorportaal richting de straat. Hoe kan dat. Het was even een puzzel voor ons, maar na nader onderzoek bleek dat het dier, geen idee wat het is geweest, langs het gebouw heeft gelopen, daar waar geen sneeuw meer lag.

Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Pasen

Een tijd van samenkomen, vieren, naar buiten gaan en een tijd van een nieuw begin. Hier in Zweden komen veel families samen. Veel volwassen kinderen en hun gezinnen wonen ver van hun ouders en Pasen is zo’n moment dat ze elkaar opzoeken en er samen opuit trekken.

Nu heb ik al geschreven over de paasdecoraties maar wat ik hier ook zie zijn heksen op een bezem bij de voordeur of in de voortuin. Ik heb maar eens een vraag gesteld op een zweedse FB pagina van iemand in de buurt. Ze stuurde een foto van een heks op een bezem. Wat betekent dit nu eigenlijk? Ik kreeg het volgende antwoord: Volgens de folklore nodigde de duivel de heksen uit voor een feest op Witte Donderdag. Daarom wordt de nacht van Witte Donderdag de ‘Nacht van de Heksen’ genoemd. Als ik ze zie hangen geeft me dat een zeer onbehaaglijk gevoel.

Witte Donderdag gaat vooraf aan de vrijdag waarop Jezus aan het kruis sterft, de zogeheten Goede Vrijdag. Op Witte Donderdag gaf Jezus zijn leerlingen de opdracht om de Joodse paasmaaltijd, het Pascha, voor te bereiden. Toen het avond was lag Jezus met zijn leerlingen aan. Het zou zijn Laatste Avondmaal worden.

Tijdens het laatste avondmaal legde Jezus uit wat er zou gaan gebeuren een dag later. Met het brood maakte Jezus duidelijk dat zijn lichaam zou worden gebroken. Hij nam er wijn bij. Dat symboliseerde zijn bloed dat zou worden vergoten tot vergeving van de zonden van de wereld. De meeste christenen vieren op Goede Vrijdag het laatste avondmaal van Jezus met zijn discipelen en herdenken zijn kruiziging.

In onze kleine kerk in Bräcke is op goede vrijdag geen dienst. En dan is het fijn om via you tube de dienst van ‘onze’ kerkelijke gemeente in Hoogeveen te kunnen volgen. Voelt toch ook nog wel een beetje als ’thuis’ en zo mogen we hier ook zijn lijden gedenken. Pasen vieren we wel met onze Zweedse (althans het is een mix van nationaliteiten) broeders en zusters. Deze periode blijven ook veen christenen thuis omdat hun kinderen en kleinkinderen bij hun verblijven. De afstanden zijn immers hier aanzienlijk. Sommigen rijden meer dan een uur om naar de kerk te gaan. Voor ons heeft de opstanding van Jezus een grote betekenis, de grootste betekenis: Hij leeft! Ook voor mij!

Techniek

Voor wie belangstelling heeft even wat technische input van Willem. In Zweden kun je je huis verwarmen met : hout, pellets, aardwarmte, rockwarmte of electrisch. Wij hebben aardwarmte (leiding in de grond in de tuin) en een El-panne voor de verwarming van het gebouw. Deze kan maximaal 42KW verbruiken, wat overeenkomt met 21 straal- kachels van 2 KW.

Wanneer wij onze grote horeca-oven van 18KW aanzetten en de El-panne staat op maximaal vermogen, dan hebben we een stroomverbuik van bijna 90A. Door nu de oude printplaat van de El-panne te vervangen door een PLC (soort computer waarmee je schakelingen kunt realiseren middels software) kunnen we, wanneer de oven wordt aangezet, de maximale stand van de El-panne reduceren tot een lagere waarde waardoor we de stroom kunnen begrenzen tot 63A. Hierdoor gaat ons vast recht met 42% naar beneden. Wanneer we de uurtarieven van de energie ook nog meenemen in de PLC kunnen we ook hier op de kosten besparen.

We hebben al een behoorlijke energie besparing doorgevoerd toen wij hier kwamen wonen.  Het electriciteits verbuik van 96000KW is al terug gebracht tot ongeveer 60000KW. Dit is voor Nederlandse begrippen heel veel maar bedenk wel, wij gebruiken geen gas. 1m3 Aardgas komt overeen met 11 Kw elektriciteit. Het nominale electriciteitsverbruik is ongeveer 10000 Kw voor overige stroomverbruikers in het gebouw. Zouden we de overige 50000 kw omzetten naar gas dan komen we uit op ongeveer 4550 m3. Dat is ook nog veel, maar het gebouw is 700m2 groot.

Winterafsluiting

Het winterseizoen wordt hier in Hunge afgesloten met de jaarlijkse ijsviswedstrijd. Zo was het vorig jaar nog een stralende dag, dit jaar was het (op goede vrijdag) een grijze, natte dag. Temperaturen net boven nul, hele dag sneeuw en ja, de Zweden laten zich hier niet door van de wijs brengen. Ze gaan gewoon. Aantal deelnemers was ongeveer gelijk aan vorig jaar: 150. Maar dat was nauwelijks zichtbaar door de sneeuw. Heel in de verte konden we groepjes mensen als grijze wolkjes zien.

Tien van de achttien vissers uit Stockholm, die een week in ons hotel verblijven, namen dit jaar voor het eerst deel aan de pimpelfiske tävling, oftewel de ijsviswedstrijd op het hungesjön, achter ons hotel. Gisteravond hebben grote sneeuwschuivers een parkeerplaats gerealiseerd op het weiland achter de accommodatie.

Tegen 13.00 zijn we samen even het ijs opgewandeld, hebben we een broodje hambuger gegeten en geprobeerd de gasten op te zoeken. Maar bijna iedereen had zwarte, althans donkere kleding aan en dan met die vallende sneeuw, was het onmogelijk om ze te herkennen. We hebben het dan ook al snel opgegeven. Helaas was ons plezier van korte duur, maar toch even leuk om weer Zweeds te kunnen praten en er even uit te zijn geweest. Gisteren was het stralend blauw en ook morgen zal de zon weer de hele dag gaan schijnen. MMMMMM.

Vis, vis en nog eens vis

Ja, houd je er niet van, sla dit stukje maar over. De vissers hebben natuurlijk maar één doel: zoveel mogelijk vis vangen en daarmee prijzen winnen. Althans zo kijk ik er tegenaan. Zij zullen vast veel plezier aan de wedstrijden en met elkaar beleven.

Nagenoeg het hele hotel ruikt naar vis. Ze hebben nogal wat spullen bij zich en de gevangen vis wordt deels meegenomen en hier in de centrale keuken schoongemaakt en gefileerd. Het is elke keer even wennen wanneer we uit ons appartement of van buiten komen. Een tijdje binnen dan valt de geur wel mee. Maar ….. dat wordt dinsdag flink schoonmaken. Nu laten zij de centrale keuken over het algemeen netjes achter hoor.

Bij de ingang liggen zakken vol met visafval, wat ergens in het bos wordt gedumpt voor welk beestje hier maar van wil smullen. De vis wordt natuurlijk bij de wedstrijd gewogen, want het gaat om het totale gewicht van de gevangen vis. Maar hier wordt toch ook nog een keer gewogen, check of ……

Onderling hebben de mannen en vrouwen ook hun eigen competitie. Dus niet alleen tijdens de wedstrijden, maar ook hier zal aan het eind van hun verblijf nog een winnaar bekend worden gemaakt. Het zal je hobby maar zijn.

Påsk Buffé

Ook dit jaar hebben onze gasten ons gevraagd één maaltijd voor de groep te willen bereiden. En wat voor één: een paasbuffet. Nu hebben inmiddels ervaring, want vorig jaar hebben we deze ook bereid. Ik houd er niet van om hetzelfde te serveren. Dus weer op zoek gegaan naar een paar aanpassingen. Nu is het paasbuffet redelijk vergelijkbaar met het kerstbuffet, dus….. Jannsons frestelse is een typisch Zweeds gerecht waar ik mijn eigen draai aan heb gegeven. Het viel goed in de smaak. Ik zal verder geen recepten delen, maar het was leuk om te doen.

Het voorwerk heb ik voornamelijk mogen doen en op de dag van het buffet heeft Willem zich voornamelijk bemoeid met het warme buffet. Klokslag 19.00 stond deze klaar en mochten ook wij aanschuiven. Een gezellige boel en iedereen heeft er heerlijk van kunnen genieten. Het viel goed in de smaak, zal ik maar zeggen.

Nog even twee dagen flink aan de schoonmaak, nadat de groep is vertrokken en dan zullen ook wij vertrekken. Waar naar toe? Dat kun je lezen in de volgende blog.

Zomervakantie in Zweden? Wie weet spreekt het volgende arrangement jouw aan.

Klink op onderstaand arrangement voor meer informatie.

Hunge Zomer Arrangement

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…