Zweden verlaten

Zweden verlaten

Voor de trouwe lezers geen verrassing. Ik had immers in mijn vorige blog al een hint gegeven dat we Zweden zouden verlaten. We zijn via Zweden, Denemarken, Duitsland naar Nederland gereden. En wat voor rit : totaal ongeveer 3342 km in 4,5 dagen. Niet geheel volgens planning maar de omstandigheden dwongen ons tot zoveel kilometers. De seizoenen kwamen in een snel tempo voorbij: Winter, lente-winter, winter, lente en ….. ‘herfst’!

Eerst nog even flink aan de bak

Nadat de groep ijsvissers waren vertrokken begon de grote schoonmaak. Twee dagen had ik hiervoor ingepland. Het was even flink doorwerken; appartementen schoon, 18 bedden verschonen en alle was wegwerken. Kostte wat zweetdruppels maar het is ons gelukt om het hotel fris en opgeruimd achter te laten.

We hebben de sleutel overgedragen aan Hennie, onze Nederlandse vriend. Hij vond het onnodig dat wij het hotel, tijdens ons verblijf in Nederland, zouden sluiten. Erg lief van hem. Bijna dagelijks hebben we even contact en het gaat hem goed af.

We zijn op 4 april rond 12 uur vertrokken richting Nederland. Vanuit een witte wereld en hopen terug te komen in een bruine/groene wereld. Een extra lange lente dit jaar.

Twee avonden later waren we terug in Hunge. Hoe en waarom? Lees verder…..

Seizoens wisselingen

Zoals ik in de inleiding al aangaf, hebben we wat seizoenen ervaren op onze reis naar Nederland. We zijn gestart in Hunge in de winter met overal nog sneeuw. Het smelten was begonnen en in de tijd dat we in Nederland zijn gaat het smelten nu heel snel omdat de zon flink schijnt. Onderweg sneeuwbuien gehad, delen waar de sneeuw al grotendeels was verdwenen en nog iets zuidelijker was het weer helemaal winter-wonderland. In Gothenburg regende het pijpenstelen toen we na een hotelnachtje opstonden.

Vanuit Ghotenburg waren we gedwongen om terug te keren naar Hunge, ruim 800 km. Dus weer de winter met winterse sneeuwbuien, wegen die wat gladder werden (en we hadden net voor vertrek onze winterbanden laten verwisselen met zomerbanden) maar gelukkig ook de zon, die ons toe lachte. Na één nachtje thuis te hebben geslapen maar weer aan onze tweede poging om naar Nederland te reizen begonnen. En dus weer de verschillende seizoenen beleefd. Gelukkig waren deze twee reisdagen met heel veel zon.

In Nederland begon het met mooi en zonnig weer maar al gauw belandden we voor ons gevoel in de herfst. Stortregens, grijs, heel veel wind en gewoon koud, kil weer! Echte Hollandse kou die doordringt tot in je botten. Dit missen we echt niet in Zweden. De enorme luchtvochtigheid zorgt voor die intense kou.

De bijzonder lage luchtvochtigheid in Jämtland heeft een positieve uitwerking en maakt dat ik nagenoeg geen reumatische pijnen meer heb.

Dom, dom, dom

Paspoorten

Waarom terug naar huis? Waarom nog niet Zweden verlaten? Waarom zo veel seizoenen ervaren?

Ja, dom dom dom, zo voelde ik mij toen we in Ghotenburg bij de toegangscontrole van de ferry naar Frederikshaven stonden. Ze vroeg naar onze paspoorten en we gaven onze Zweedse ID kaarten. Op de achterkant blijkt zichtbaar te zijn dat we geen Zweeds staatsburgers zijn en dus niet met een ID kaart Denemarken in mogen, wat wij echt niet wisten. En laat ik de paspoorten nu ‘gewoon’ vergeten zijn. De ID kaart is in Zweden een geldig identificatie middel. Wanneer we 5 jaar in Zweden wonen kunnen we ons Zweeds staatsburgerschap aanvragen met een paspoort.

Zullen we de gok wagen?

Daar stonden we dus en mochten nog niet Zweden verlaten. Nog wel even gevraagd of we via de grote bruggen naar Denemarken ook een paspoort nodig hebben. Ze kon hier geen antwoord op geven. Wij wilden het risico niet nemen om in Malmö alsnog terug te moeten keren naar Hunge. Ik heb me een paar uur heel dom, schuldig en chagrijnig gevoeld. Gelukkig kon ik daarna de knop omzetten en genieten van een andere, prachtige route naar Hunge.

Terug in Hunge

Een nacht in ons eigen bed geslapen en de volgende morgen om 8.00, met paspoorten, weer op naar het zuiden. Om ongeveer 20.30 kwamen we aan in het hotel in Malmö, met zicht op de Öresundbrug. De volgende dag hebben we Zweden verlaten en hadden een voorspoedige reis naar Drenthe. Om 16.30 uur konden we ons settelen bij mijn moeder. En verwennen kan ze. Ze had witlof en spercieboontjes gekocht. Mijn favoriete groentes. Heerlijk.

Familie, vrienden en bekenden

Scandinavisch dorp

Vlak voor onze emigratie naar Zweden hebben we van mijn familie een waardebon gekregen voor scandinavisch dorp in Eelderwolde. Het werd tijd om deze te verzilveren. Samen met onze jongens verbleven we daar twee nachten. We hebben de omgeving wat verkend, gewandeld en zijn gezellig uit eten geweest. Heerlijk samen bijgekletst en genoten van elkaar.

Feest

Zondagochtend nog even terug naar Hoogeveen om vervolgens naar de Westerbergen in Echten te gaan voor het grote feest ter ere van mijn moeders 80-ste verjaardag. Voor ons een prachtige gelegenheid om heel veel familie te ontmoeten. Willem is bijna twee jaar niet in Nederland geweest. Ik ben tussendoor nog een weekje geweest vanwege het overlijden van een familielid.

Kleding kopen

Nu zijn we het plannen een beetje ontwend in Zweden. Toch ben ik , een week voor ons vertrek naar Nederland, begonnen vrienden een berichtje te sturen voor een bezoekje. De eerste week hebben we beiden kleren gekocht en onze vertrouwde kapster bezocht, zodat we goed voor de dag konden komen op mams feest. In Zweden hebben we nog niet de moeite genomen om kledingwinkels te zoeken waar wij onze kleding kunnen kopen. Zo wie zo hebben we beiden een hekel aan kleren kopen. Hoe mooi is het dan om hier de bekende winkel binnen te lopen en nagenoeg zeker weet dat je slaagt. En hierin zijn we weer bevestigd. Voelt wel raar hoor om zo’n 1800 km van je huis kleren te kopen.

Kapper en bezoekjes

En ja, ik heb mijn haar weer gekortwiekt. Een lekker pittig kapsel zodat ik er weer twee jaar tegen kan. Althans met tussendoor af en toe zelf de kappersschaar te gebruiken. Willems haar knip ik in Zweden zelf. De overige 16 bezoekjes stonden gepland. Lijkt veel maar velen hebben ons uitgenodigd om te komen lunchen of aan te schuiven bij de warme maaltijd. We laten ons heerlijk verwennen.

Hamsteren in de kou

Hamsteren

Ja als we dan toch in Nederland zijn en ruimte hebben in onze auto dan komt toch het verlangen om typisch Nederlandse produkten in te slaan. Onderweg naar Nederland zei Willem in eens: “Weet je waar ik zin in heb? In Chinees eten”. Hoe zo? Ja zo maar. Die wens kunnen we natuurlijk eenvoudig in vervulling laten gaan.

Bezorgservice

Vrienden van ons, die een vakantiewoning bij ons in Hunge hebben, komen met een aanhanger naar Zweden. Ze lieten ons weten dat ze nog ruimte over hebben. Ja,  dan neem ik even gebruik van de mogelijkheid om mijn koffie, ik drink nog steeds Wienermelange van de Aldi (niet in Zweden), groot in te slaan. Wanneer we terug in Hunge zijn, is de koffie ook bezorgd.

Hollandse lekkernijen

Hennie is helemaal gek van de echte rookworst van de Hema. Nou hij heeft deze echt wel verdient met alles wat hij voor ons doet in het hotel, tijdens onze afwezigheid. Satesaus, gilse geleisuiker speciaal, hagelslag, stroopwafels, bamikruiden en ….. er zal vast nog wel wat bijkomen.

Koud hè

We treffen het niet met het weer in Nederland. Het is koud, windering, guur met af en toe wat zon. Winterjas weer, maar dan niet in de sneeuw maar in de regen en wind. Wel jammer hoor! Ik had gehoopt toch wat fietstochtjes te kunnen maken, maar het is gebleven bij even op de fiets de stad in. De laatste dagen van ons verblijf in Nederland lijkt het iets beter te worden.

Ons stekkie

We verblijven in ‘Het Achterhuus’ in Alteveer. Dit is een B&B van mijn broer en schoonzus. Een heerlijke modern appartement, voorzien van alle gemakken, in een groene omgeving. Deze is ook te boeken via Booking.com, Bedandbreakfast.eu en Airbnb.nl Super fijn voor ons, dicht bij familie en vrienden.

Onze boys

Onze twee zonen, 24 en 26 jaar wonen zelfstandig in Enschede en Zwolle. Willem had het stekkie van onze jongste nog niet kunnen bewonderen, dus dat werd tijd. Na een bakkie koffie zijn we even rondgereden in de stad, langs Saxion Hoge School en te voet de binnenstad. Helaas was het weer een beetje guur. Hij woont samen met een goede vriend, die een super heerlijke maaltijd met asperges voor ons heeft bereid. Fijn om zo zijn leefomgeving te verkennen.

De oudste woont in Zwolle en ook hem hebben we bezocht. Eveneens even de stad in op zaterdag. Wat een drukte zeg! Nu zijn wij ook niets meer gewend. Het was gezellig en goed om er te zijn geweest. Beide jongens gaan met ons terug naar Zweden en zullen bij ons ruim een week vertoeven. Heerlijk vooruitzicht.

De oudste heeft zondag 21 april meegedaan aan de Cascade Run in Hoogeveen. 16,21 km in 1 uur en 25 minuten. Sneller gelopen dan hij had verwacht. Super en natuurlijk zijn we trots. Zelf zijn we beiden niet zo sportief en dan is het mooi om te zien dat zij wel sportief zijn.  Ook daar natuurlijk een drukte van jewelste. Temperatuur was prima, maar die regen en hagelbuien maakten het toch ook wel koud hoor.

Nu op naar de volgende run in juni in Zwolle. Zonder support van ons. Het was al bijzonder dat we hier bij konden zijn.

Beth-El en foto’s

Thuiskomen

Gelukkig hadden we nog de mogelijkheid om onze broeders en zuster in de Beth-El gemeente te Hoogeveen te ontmoeten en de prachtige doopdienst bij te wonen. Het was één groot feest. Bekenden ontmoet en twee jonge jongens getuigden van de vreugde van het kennen van Jezus Christus. Ze hebben Hem toegelaten en bewust de keuze gemaakt niet zonder Hem te kunnen leven. Het zijn in Beth-El voelde als thuiskomen, als een warme deken om ons heen. En de Heer loven en prijzen in het Nederlands was ook weer heerlijk!

Schade hersteld

Een tijd geleden schreef ik al over de waterschade in de kelder van het appartement van onze zoon. Helaas zijn de fotoboeken zo beschadigd dat ze vernieuwd moeten worden. De meeste foto’s zijn ongeschonden en voor mij een mooi klusje om ze weer in nieuwe fotoboeken te plaatsen en de teksten er weer bij te schrijven. Mooi klusje zo tussendoor. Wat het mooiste van dit alles is dat al die mooie herinneringen weer voorbij komen. Wat hebben we veel ondernomen en wat hebben we het goed gehad. Heel erg dankbaar hiervoor. En dit waren alleen maar de foto’s van zijn eerste 4 levensjaren. Daarna zijn we overgegaan op digitale foto’s. Maar klus is hopenlijk geklaard voor onze terugreis naar Zweden.

Toch nog een lange blog geworden. Het is inmiddels 22 april en ik zal het deze maand bij één blog houden. Aan het eind van de week reizen we weer naar het noorden en gaan we nog genieten van een week samen met onze jongens. De meivakantie komt er aan en voor wie op stap gaat: een fijne vakantie! Wij mogen en kunnen terugkijken op een zeer goed en fijn verblijf in Nederland. Dank aan iedereen bij wie we mochten aanschuiven aan de maaltijd (bijna zelf niet gekookt) of mochten bezoeken. Heerlijk bij kunnen kletsen en wie weet tot……..

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…