Onverwachte wending

Ja, onverwacht zagen de afgelopen weken er voor mij, voor ons totaal anders uit. Redelijk plotseling is onze bonusvader op 5 december overleden. Dit heeft mij doen beslissen om voor een week naar Nederland af te reizen om mijn moeder, onze jongens en familie bij te kunnen staan en voor mijn eigen afscheid van hem. De beslissing was snel genomen en dan komt alles in een stroomversnelling. Inmiddels is ook onze zoon Aron ook voor 10 dagen bij ons in Zweden.

Reis naar Nederland

Vele malen gevlogen maar nog nooit alleen. Dus best een beetje spannend maar de reis is voorspoedig gegaan. Rond 21.00 kwam ik aan op Schiphol en heb de trein naar Zwolle genomen. Daar stond Aron mij op te wachten en samen zijn we naar zijn appartement gelopen. Fijn elkaar te ontmoeten en dat ik daar een nachtje kon logeren. Heerlijk samen ontbeten en toen weer naar het station, waar Noah inmiddels vanuit Enschede, ook was aangekomen. Met z’n drietjes naar Hoogeveen voor de crematie. Gelukkig kon ik een week bij mijn moeder logeren en er voor haar zijn en samen nog even onze jongens bezoeken. Bij het verdriet en gemis dan toch ook de ontmoeting met familie, bekenden en collega’s. Ja ook nog even bij het de gemeente Hoogeveen een lunch met collega gehad. Effen gezellig bijkletsen. En als zich de mogelijkheid voordoet, nog een behoorlijke koffer vol met typisch of goedkope Nederlandse producten en spullen meegenomen. Donderdag 15 december vroeg in de ochtend weer afgereisd naar Zweden.

Een week zonder elkaar

Dat was best even wennen omdat we nu al bijna 11 maanden dag en nacht samen zijn. Voor mij minder eenzaam dan voor Willem. Ik had immers veel te doen, te zien, afleiding dus. Maar voor hem wat lastiger om alleen in Hus Hotell Hunge te zijn. Gelukkig had hij nog twee gasten, kwamen er vrienden langs, had hij een cursus dag en kon hij zondag de dienst bezoeken. Dan is videobellen een mooi alternatief voor contact. Zo hebben we 11 december sinterklaas gevierd met z’n vijfen. Drie in Zwolle, één in Hunge en mijn moeder deed ook gezellig mee.

Så kör vi snöskoter

Willem is, samen met twee bekenden naar de cursus ‘Hoe bestuur je een sneeuwscooter’ geweest op zaterdag 10 december. Dit betrof het theoretische deel en er volgt nog een 4 uur durende praktijk gedeel. Wanneer hij deze haalt mag hij als gids groepen begeleiden op de sneeuwscooter. Altijd goed om deze kennis te hebben! Dit winterseizoen zal hij onze gids assisteren en meer ervaring opgaan doen. Het is voor hem een hele uitdaging omdat het cursusmateriaal en de examenvragen in het zweeds is. Hennie mag tijdens het examen vertalen. Hij heeft nogal wat kennis van sneeuwscooters, spreekt goed Nederlands en wie weet heeft Willem hier voordeel van.

Minus 20

Tijdens mijn verblijf in Nederland was er sprake van een beginnende schaatskoorts. Nachttemperaturen van -10 zijn toch wel bijzonder geworden in Nederland. In die periode was het in Hunge -22. Zo koud heb ik het nog niet meegemaakt in Zweden, althans ik kan het mij niet herinneren. Maar wat mij opviel was dat ik het in Nederland echt koud had. Mijn verklaring hiervoor is de hoge luchtvochtigheid in Nederland met als gevolg dat ik veel meer last had van artrose en reumatische pijntjes in mijn handen. In Zweden heb ik hier nauwelijks last van. De lucht is daar erg droog waardoor je geen sneeuwballen of een sneeuwpop kunt maken. Willem liet me nog een filmpje en foto zien van de eerste sneeuwruimactie van onze plaatselijke sneeuwschuifman. Hij is inmiddels al twee keer wezen ruimen, wat betekent dat er al een behoorlijk laagje licht. Met zulke nachtelijke temperaturen groeit het ijs ook lekker snel aan. Zeker twee centimeter per nacht. We hopen na de kerst hier met sneeuwscooters over te kunnen rijden en prachtige tochten te kunnen maken. 20 December zijn Willem, Aron en Benny het Hungesjön opgeweest met de spark om de dikte van het ijs te meten. Er ligt 18 centimeter ijs en zo’n 20-25 centimeter sneeuw en leven we inmiddels al 5 weken in een witter wereld.

Kronhjort

Bijna is het appartement met de naam ‘kronhjort’ (edelhert) klaar. Voor mijn reis naar Nederland had ik al het verf-en behangwerk gereed en kon Willem in z’n uppie de vloer leggen. Voor hem geen straf hoor, maar alleen is dat toch anders. Deze is inmiddels ook al ingericht en klaar zodat onze eerste wintergasten hier een prettig verblijf kunnen hebben. Aron heeft aangegeven ook wel te willen helpen klussen. En ….. ergens in het eerste half jaar van 2023 zullen we ons eigen appartement gaan opknappen. Ik zie er naar uit om deze knus en gezellig te maken.

Zorgen

Ja, deze hebben we ook af en toe hoor. Niet alles gaat soepel. Maar de laatste twee maanden toch nog een ernstige onverwachte wending namelijk een aanzienlijke stijging van de energiekosten. Lastig om hierover te schrijven maar om toch een realistisch beeld te geven van ons leven hier, hoort dit er nu ook helaas voor ons bij. Willem heeft al een grote prestatie geleverd door een vermindering van 1/3 van het energieverbruik te realiseren in vergelijking met het gebruik van de vorige eigenaar. Maar daar merk je niet veel van wanneer de electriciteitsprijzen omhoog schieten. De winter moet nog komen. Hopelijk gaat Zweden ook zorgen voor een tegemoetkoming, zoals in Nederland. Moet haast wel anders komen, ook hier in Zweden, veel gezinnen en bedrijven in moeilijkheden. We blijven goede hoop houden!

Verjaardag

Aron is 17 december aangekomen in Hus Hotell Hunge, nadat hij de nachttrein van Stockholm naar Bräcke heeft genomen. Om 5.45 stonden we bij het station om hem in onze armen te nemen. Voor mij nu natuurlijk een ander gevoel omdat ik samen met hem, de week dat ik in Nederland was, nog verschillende momentjes samen heb gehad. Maar toch, om hem hier in Zweden bij ons te hebben is toch echt wel speciaal. En de 19 is hij 25 jaar geworden. Ik had vanuit Nederland een zak met 10 oliebollen meegenomen, met de bedoeling hem en Willem te verrassen. Ze zijn er dol op! Dus op zijn verjaardag wou ik hem twee oliebollen als ontbijt geven, maar ben dit gewoonweg vergeten. Nou hij heeft er ‘s avonds heerlijk van genoten. ‘s Middags kwamen Hennie en Benny nog even langs en hebben we natuurlijk princessentaart gegeten. Ja, ook al ben je 25 jaar jong een princessentaart hoort erbij hier in Zweden. En hij viel goed in de smaak. ‘s Avonds vuurtje aangemaakt bij de grillplek en met een heerlijk glas glühwein hebben we genoten van hamburger en worstjes. De avond samen naar een film gekeken. Nou ja samen, ik vind de films die Aron en Willem kijken meestal niet zo geweldig. Dus na een tijdje mij onttrokken en achter de laptop gekropen om deze blog verder te schrijven. Oh ja, Aron heeft mij ook nog verwend met twee zakken verse spercieboontje. Hij had in mijn blog gelezen dat ik deze niet vers kon krijgen. We hebben er samen van genoten.

Eerste kerst in Zweden

Er is maar één keer een eerste keer, zo ook de kerst dit jaar in Zweden. Fijn dat Aron bij ons is, toch een beetje een familiegevoel. Eerste kerstdag zullen we eerst samen de dienst bezoeken in de Elimkerk in Bräcke en om 15.00 staat de deur van Hus Hotell Hunge open voor mensen die alleen de kerstdagen zouden doorbrengen. Samen met Zweedse vrienden willen we deze mensen een gezellig samenzijn geven met een Zweedse fika, een korte kerstboodschap en de mogelijkheid om samen wat spellen te spelen of gewoon gezellig kletsen. Flyers zijn gemaakt, opgehangen op diverse plekken en bericht verspreid via verschillende facebook groepen. We hopen op een fijn moment samen. Tweede kerstdag hebben we niets op de planning en zullen we nog wat laatste voorbereidingen treffen voor de 10 gasten die we de 27 ste gaan ontvangen. Dat is eveneens de dag dat we afscheid gaan nemen van Aron, die we naar Sundvall zullen brengen. Hij neemt dan de hogesnelheidstrein naar Stockholm en daarna het vliegtuig naar Nederland. Maar we hebben nog een paar dagen samen. Ben nu druk bezig met de menu’s, boodschappen en dagplannen schrijven. Een hele puzzel en alles voor de eerste keer, dan kost het meestal veel meer tijd.

Try-out

Doordat wij toch nog veel tijd bezig zijn met ons werk, kunnen we niet elke dag uitstapjes of activiteiten ondernemen met Aron. Maar hij heeft toch het geluk gehad met buurman Benny de sneeuwscootertrail te inspecteren. Deze is goedgekeurd ook met de wetenschap dat het de komende 5 nachten nog flink gaat vriezen. Dus…. het avontuur met de gasten kan beginnen volgende week.

Tot volgend jaar

Deze maand zal ik geen tweede blog schrijven omdat we het na de kerst druk krijgen met gasten. Ergens half januari zal ik jullie weer een kijkje geven in ons leven. Namens ons beiden:

God jul och ett välsignat 2023

Fijne Kerstdagen en een gezegend 2023

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…