Licht

Licht

In de donkere maanden November en December hebben we allemaal behoefte aan licht. Hier in het Hoge Noorden helemaal. Gelukkig is er veel licht in de vorm van weerkaatsing van de eerste sneeuw die is gevallen en steeds meer lichtjes die zijn aangebracht in en om de huizen. Er is echter meer….

Lichtweerkaatsing

Gelukkig is de eerste sneeuw blijven liggen. Het maakt alles een stuk vrolijker, LICHTER en meer om van te genieten. Echt dit heeft zo’n grote invloed op de mensen hier in Jämtland. In de supermarkt wordt hier dan ook flink over gesproken. Vorig jaar was er tot vlak voor kerst geen sneeuw gevallen en was het dus erg donker en somber. Zo ligt er aan de rand van het Hungesjön (meer) inmiddels een laagje ijs tussen het riet. Een LICHT laagje van ongeveer 2 cm dik. Te LICHT om op te lopen. Het Hungesjön is groot en de wind heeft nog te veel invloed op de ijsvorming. Er zijn ondiepe meren in onze omgeving waar al op wordt geschaatst.

Lichte bezigheidstherapie

Het winterse weer lokt ons naar buiten. Een winterse sneeuwschuif en -veeg moment is nu nog een redelijk LICHTE activiteit maar we hopen natuurlijk op veel meer sneeuw en dan wordt het te zwaar voor ons lichaam. Gelukkig komt dan een grote sneeuwschuiver het grove werk doen en mogen wij zelf de puntjes op de i zetten. Dat is gewoon leuk en super gezond in de frisse buitenlucht. En wanneer we het dan na elke sneeuwbui opnieuw moeten doen voelt het als bezigheidstherapie. Ik kan me niet voorstellen dat het sneeuwruimen mij gaat tegenstaan. We zullen het zien.

Licht in de duisternis

Kerst, het feest van licht, is in aantocht. Viering van de geboorte van het LICHT van de wereld: Jezus, de zoon van God, onze verlosser! Eerste Advent was afgelopen zondag. Dit hebben we mogen vieren in de kerk in Bracke. We hadden een gastzanger: Alf Lax. Ik had nog nooit van hem gehoord. Een oprecht christen die vertelt en zingt over zijn leven zonder en met Jezus. Die zich inzet voor (ex) verslaafden in Zweden. Ik typ zo even het woord ‘kerst’ in op Google en zie als eerste recepten voorbij komen, dan wat afbeeldingen van de kerstman, korte info over kerst als religieus feest, bol.com met kerstaanbiedingen, Wikipedia info en daarna alleen maar aanbiedingen van kerstproducten. Teleurgesteld nu ik dit constateer? Eigenlijk wel maar ik had het kunnen weten. Kerst is zo commercieel geworden en waarschijnlijk wordt dit in de toekomst nog erger. Ik wil van dit commerciële deel geen deelgenoot worden en wil me blijven focussen op de werkelijke boodschap van Kerst: geboorte van onze Verlosser, onze Vredevorst, onze Zaligmaker, het grote LICHT van de Wereld.

Lichte tegenzin

25 November vond het eerste julbuffé (kerstbuffet) hier in Hunge in het Folkert Hus plaats. In eerste instantie hadden we beiden niet veel behoefte aan dit grootschalige gebeuren. Lange tafels, veel rumoer, elkaar moeilijk te verstaan en al helemaal voor ons omdat we de Zweedse taal nog onvoldoende machtig zijn. In eerst instantie hoefden we ons niet op te geven. Dus tot het laatste moment konden we nog besluiten te gaan. We werden door vrienden uit het dorp gevraagd om mee te gaan. Eerst nog onze LICHTE twijfel, maar toen we wisten dat we samen konden gaan en we ons realiseerden dat het voor onze integratie en cultuurbeleving wel goed zou zijn om er te zijn, besloten we te gaan. Paar dagen later belde Hennie, Nederlandse vrijwilliger in Folkerts Hus, met de vraag of we naar het julbuffé gaan. Want we moesten ons dan nu wel opgeven. Nou de knoop doorgehakt en ons viertjes opgegeven. Maar goed ook want het was ‘fullbokat’. Zo’n 130 personen zaten aan het buffet. Druk, rumoerig? Nou dat viel dus heel erg mee. Je kon per familie, per opgegeven groep aan een gezamenlijke tafel. Zo zaten wij dus gezellig met z’n viertjes. We hebben genoten van elkaar, de bediening, en het eten. Veel vis, gekookte eieren, nou kijk zelf maar op onderstaande foto’s. Geen LICHTE maaltijd! Zeker voor herhaling vatbaar maar dan ook niet vaker dan een keer per jaar. Sommigen hebben voor kerst al 10 van zulke kerstmaaltijden gegeten. Nou aan die traditie doen we niet mee.

Licht in HHH

Nu het Adventstijd is kunnen de sterren voor de ramen ook VERLICHT worden. De kerstboom staat inmiddels in de ontmoetingsruimte te schitteren. Ik realiseerde mij dat onze kunstkerstboom, die we vanuit Nederland hebben meegenomen, in deze grote ruimte een beetje nietig is. Deze in een hoge, grote pot gezet waardoor deze wat meer ‘body en hoogte’ heeft gekregen. Hier en daar nog wat versieringen aangebracht. Volgende blog zal ik hier wat foto’s van delen. Buiten bij de ingang nog twee dennenbomen met verlichting, dan vind ik het ook wel goed zo.

Lichte daling

We dachten, toen we in januari in Zweden kwamen, en een auto gingen kopen, er goed aan deden een diesel auto te kopen. Niet wetende dat de dieselprijs zo snel zou stijgen tot 2,82 euro per liter. Veel duurder dan gewone benzine. We rijden hier best wat kilometers. Naar kerk 50 km, naar Zweedse les 50 km, een kleine bouwmarkt bezoeken 50 km. We hebben de prijzen hier behoorlijk zien schommelen maar nu geen LICHTE daling maar een aanzienlijke, nl. naar 2,38 euro. Hopelijk gaat deze verder naar beneden.

Lichte werkzaamheden

Nou die hebben we afgelopen maanden gehad. Nu tijd voor pittige klussen zoals pvc vloeren leggen, muren schuren, verven en behangen. Leuke klussen waar we de komende weken druk mee zijn. Voor kerst zullen we zeker één appartement geheel klaar hebben, mogelijk twee. Dan zal het winterseizoen van start gaan en zijn we druk met gasten en activiteiten als: sneeuwscootertochten, sledehondentochten, ijsvisexcursie, maaltijden verzorgen en nog veel meer. Mocht er tussendoor tijd zijn dan gaan we ons privé appartement renoveren. Kortom, genoeg te doen en veel om van de genieten.

Lichte heimwee

Heimwee naar sinterklaasfeest? Ja, naar het samenzijn met onze jongens. De gezelligheid, aandacht voor elkaar en plezier samen. We gaan het dit jaar vieren op 11 december. Waarom zo laat? Nou wij hebben lootjes getrokken en kopen het kadootje online en laten deze dus bezorgen. Om er voor te zorgen dat ook alle kadootjes bij ieder van ons aankomt hebben we de datum wat opgeschoven. Wel zo leuk. Wij hebben nog een zakje pepernoten liggen en de jongens komen bij elkaar en wie weet gaan ze samen nog pepernoten bakken. Via videobellen gaan we het met elkaar vieren. Hieronder nog een foto gevonden uit 2004 waar onze jongens even pietjes waren. Mooie goede oude tijd!

Lichte pieten

Hier in Zweden kennen ze geen sinterklaas feest. Voor jullie die in Zweden wonen even een korte uitleg over het Sinterklaas feest. Sinterklaas (ook Sint-Nicolaas, Sint of de Goedheiligman) is de hoofdpersoon van het sinterklaasfeest. De dag 6 december gaat door als zijn verjaardag. Het feest houdt in dat in plaats van cadeautjes te ontvangen, Sinterklaas cadeaus geeft aan ieder kind dat het afgelopen jaar braaf is geweest. Het wordt gevierd op 5 december (pakjesavond) in Nederland en op 6 december in België. Sinterklaas is gebaseerd op de bisschop Nicolaas van Myra, een Griekse heilige die in de derde/vierde eeuw na Christus in Lycië in Klein-Azië leefde.

Sinterklaas wordt voorgesteld als een statige oude man met een lange witte baard en lange haren, rode mijter en mantel. Hij rijdt op de daken van huizen op een schimmel (paard van Sinterklaas), en heeft als helpers (Zwarte Pieten). In werkelijkheid is 6 december de overlijdensdag van bisschop Nicolaas van Mira; zijn geboortedag is onbekend.

Zwarte Pieten discussie
De zwartepietendiscussie is een maatschappelijk debat over Zwarte Piet in Nederland. Tegenstanders van Zwarte Piet stellen dat de figuur stereotyperende en racistische eigenschappen heeft en daardoor ook opvoedkundig niet geschikt is. Voor wie meer wil weten zie deze link. Als alternatief wordt er in veel plaatsen gekozen voor roet-veeg-pieten, LICHT gekleurde pieten!

Een fijne sinterklaas!

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…