Let it snow!

Hej hej,

We hebben er ruim twee dagen van mogen genieten, de eerste sneeuw met een prachtige zon en blauwe hemel. Super! Stiekem verlangde ik dat het op mijn verjaardag ook wit zou zijn. Dat zou héél bijzonder zijn geweest. Ik kan mij niet herinneren dit eerder meegemaakt te hebben. Maar helaas alle sneeuw was verdwenen. Ik herinner mijn verjaardagen in Nederland als guur, winderig en soms stormachtig. Nu stond ik op met inderdaad een flinke bries maar ook het zonnetje die mij een mooie knipoog gaf.

Vraag

De vraag in mijn vorige blog is geraden door Wilma: foto van de autowasstraat. Nou dat was een complete metamorfose voor de auto na onze reis door Noorwegen. Toen we uit Ostersund thuis kwamen, kon ik bijna opnieuw beginnen. Kon het niet laten om de auto toen toch nog een beetje schoon te maken. Nou volgende keer niet weer door die peperdure wasstraat hoor! Heeft hier toch weinig zin.

Alle Helgons dag

De betekenis van Allerheiligen is in beide landen het zelfde. Op 5 November werd hier in Zweden bij stilgestaan. In Nederland had ik hier wel van gehoord maar niet vernomen welk ritueel hierbij wordt gebruikt. In Zweden liep ik met de taalgroep even een tuincentrum binnen en zag veel kerststukken met kleine lantaarnkaarsjes en tekstbordjes, die verband hielden met Allerheiligen, liggen. Ze zagen er uit als de kerststukken die in Nederland op tafel liggen. Velen gaan hier naar het graf van hun dierbaren en plaatsen er een bloemstuk en lichtje op. Ze worden even speciaal in herinnering gebracht.

Verjaardag

Ja, 12 November was het dan zover, mijn eerste verjaardag in het Hoge Noorden. Tijdje geleden dacht ik nog: Ga ik deze vieren? En zo ja, hoe doen ze dat in Zweden? We zijn hier een paar keer op een verjaardag geweest maar vernamen eveneens dat velen hun verjaardag niet vieren. Nou helemaal niets doen was voor mij geen optie. ‘s Morgens werd ik getrakteerd op een uitgebreid ontbijt met Willem en de jongens. De jongens zaten in hun eigen huisje in Nederland en via videobellen hebben we samen een uurtje ontbeten en gezellig bijgekletst. Op 11 November kwamen er nog twee reserveringen binnen voor 12-17 November. Dus ‘s morgens nog even flink de handen uit de mouwen. Inmiddels hebben we hier goede en fijne contacten kunnen leggen en vriendschappen kunnen opbouwen. Alle genodigden zijn geweest en het was een gezellige middag en avond. Vrijdag ben ik druk aan het bakken geweest. Ja, in Nederland weet je aardig, aan de hand van het aantal gasten, hoeveel gebakjes je nodig hebt. Namelijk één gebakje per persoon. Met de Zweedse fika (uitgebreid koffiemoment met diverse lekkernijen) in mijn gedachten, ben ik taarten gaan maken die in wat kleinere porties gepresenteerd konden worden. Zet je 4 soorten gebak op tafel dan worden ze dus ook alle vier geproefd. Dus ben ik maar aan de royale kant gaan zitten. De rest kan altijd nog in de vriezer. Tijdens de gesprekken op mijn verjaardag ben ik wat wijzer geworden over hoe de Zweed zijn verjaardag viert. Blijken er toch niet zoveel verschillen te zijn. Vanuit Nederland telefoontjes en berichtjes ontvangen van familie en vrienden. Allemaal heel erg bedankt. Ook de vele Zweedse felicitaties niet te vergeten: Tack, tack!

Glühwein

Ik heb aantal flessen glühwein kado gekregen met daarbij een zakje met rozijnen en amandelen. Ja, wat doe je daarmee? Schijnt typisch Zweeds te zijn. Glühwein warm maken, in glaasjes schenken en met een lepeltje een paar rozijnen en amandel toevoegen. Dit zakt naar de boden en nadat de wijn is opgedronken eet je de rozijnen en amandel op. We gaan het proeven met kerst en oud en nieuw.

Kaartjes

Drie dagen na mijn verjaardag nog een stapeltje kaarten uit Nederland gekregen. Post blijkt toch gauw een week onderweg te zijn. Best wel lang trouwens. Ik stuur zelf ook graag kaarten maar heb dan het voordeel om online kaarten (kaartje2go) te versturen. Deze kunnen dan de volgende dag bezorgd worden. Maar wel leuk om nog even na te genieten. Ze hangen mooi aan de wand bij de overige kaarten.

Buitenverlichting

Voordat de volgende sneeuw zich aandient en daarmee ook de kou, heb ik de pegelverlichting zowel voor als achter aan de veranda opgehangen. Staat erg mooi, al zeg ik het zelf. Binnen de kerststerren met verlichting in de gangen voor de ramen gehangen. Best lange gangen met veel ramen. Gelukkig lag er nog kerstversiering in onze rommelkast, van de vorige eigenaren. Eerst maar eens gekeken wat ik allemaal heb en eventueel nog bijkopen. Ik vernam op mijn verjaardag dat ze de kerststerren en kerstbomen hier rond de eerste advent ophangen en versieren. Nou ze hangen alvast en we doen ze begin december wel aan. Weer wat geleerd. Ze vieren hier in Zweden immers geen sinterklaas. Het hele gedoe rondom sinterklaas in Nederland gaat aan ons voorbij. Eerlijk, ik mis het niet. Natuurlijk wel de gezellige avond met onze jongens. Nog even kijken of we hier nog een beetje creatief in kunnen zijn.

PR

Tijdens de uitwerking van onze emigratiedroom hebben we beiden ontdekt dat PR en alles wat daar bij hoort niet zo ons dingetjes is. We hebben hiervoor een bedrijf ingeschakeld. Je kunt heel veel aan derden overlaten maar je kunt er ook heel veel geld aan uitgeven. Nu proberen we toch zoveel mogelijk zelf te doen maar …… leuk is anders. De afgelopen twee weken zijn we hier tijdens grijze grauwe dagen mee bezig geweest. Er zit schot in maar blijkt toch altijd meer tijd in beslag te nemen dan wij inschatten. Door het wat af te wissen met een leuk klusje, even een wandeling te maken, maken we het ons wat aangenamer. Ben begonnen met de renovatie van de laatste twee appartementen. Weer prachtig fotobehang van een edelhert en eekhoorn besteld. Dat worden dus de namen van deze twee appartementen : Kronhjort en Ekorre. Heerlijk fysiek bezig zijn. Oh ja, moet ook de Zweedse lessen niet vergeten. Ook zo’n dingetje die er vaak bij inschiet. Willem is tussendoor druk met de vloerverwarming. Er zijn wat kleppen die niet werken en vervangen moeten worden. Klus waar hij van genieten kan. Even weer fysiek bezig zijn.

Gasten

We hadden ons voorgenomen om in november het hotel te sluiten. Zelf even op vakantie en een periode om te renoveren en klussen. Vakantie hebben we in oktober al gehad en daarom besloten nu gewoon beschikbaar te zijn voor gasten. Storm zal het niet lopen. Nou dat doet het ook niet maar gasten hebben we wel af en toe. Meestal ingehuurde arbeiders die hier vanuit een ander europees land een klus te klaren hebben van een paar dagen. Zo hebben we al Spanjaarden, Tjechen en Polen als gasten mogen ontvangen. Ze zijn meestal erg vroeg op pad en komen laat terug. Overdag hebben we dan prima de gelegenheid om te renoveren. Twee vliegen in één klap en nog gezellig ook.

Novemberdip

Hebben jullie hier ook last van? Nou ik had de laatste jaren wel vaker dat ik me door de maand November heen moest slepen. Vooral als het weer grijs en guur is. Ik heb even gegoocheld naar de kernmerken van een winterdip, maar gelukkig weinig herkenning. Nu was het de afgelopen twee weken redelijk grijs buiten en dan ook nog bezig zijn met administratie en pr, plus dat de dagen al redelijk korter worden, dan ontstaat bij mij de behoefte om in een holletje te kruipen. Daarbij nog een flinke koortslip en het is genoeg om me lekker ellendig te voelen. Maar….. ik liep net even naar de grote keuken en zag……. dat de wereld weer wit is buiten. Het blijft de komende dagen overdag licht vriezen. Dat maakt een boel goed! Online vond ik onderstaande tips om een winterdip tegen te gaan.

Voorkom een winterdip tips:

  1. Breng tijd door in de buitenlucht, liefst zo vroeg mogelijk in het eerste daglicht. Het licht in de ochtend bevat relatief veel blauw. Blauw licht remt de productie van melatonine (het hormoon dat je slaperig maakt). Hierdoor word je écht wakker, en verminder je je winterdip.

  2. Beweeg, het liefst overdag in de buitenlucht. Door regelmatig te bewegen halveer je de kans op een winterdip, en maak je hem sowieso minder diep.

  3. Eet gezond met lekker veel groenten en weinig suiker. Eet dagelijks een paar walnoten, gebruik gebroken lijnzaad of slik (plantaardige) omega 3.

  4. Schrijf elke dag drie dingen op waarvoor je dankbaar bent. Door een positieve, dankbare stemming vast te houden geef je die winterdip geen kans.

  5. Ga gedurende de (werk)dag een paar keer naar buiten. Een paar minuten daglicht doet wonderen!

  6. Zorg dat je je ergens op kunt verheugen. Boek een paar nachten weg, plan een leuk uitstapje, kook een lekkere maaltijd of beloof jezelf iets cadeau te doen over een paar dagen.

  7. Zorg voor voldoende nachtrust en let erop dat je je slaap niet verstoort. Vermijd koffie, alcohol, cafeïne en gsm-gebruik twee uur voor je gaat slapen.

De grote uitdaging

Mooi die tips maar tegelijkertijd een enorme uitdaging.

Ik ben een avondmens, dus ‘s morgens vroeg opstaan en naar buiten? De keus aan verse groenten is hier in Midden Zweden een stuk minder dan in Nederland. Ik mis bijvoorbeeld de spercieboontjes heel erg. Nog niet vers gegeten hier! Walnoten, ik houd hier niet van. Ik moet niet klagen maar mij focussen op positiviteit en dankbaarheid. Ik kan gelukkig uitzien naar het moment dat één van onze jongens in december naar Zweden komt.

Wie gaat met mij de uitdaging aan!

Elke dag drie dingen opschrijven waar je dankbaar voor bent! Hoe? Wanneer? Zoek voor jezelf de beste manier en tijd. Voor mij zal dit tijdens mijn ochtend stille tijd zijn, denk ik. Of…… stilte wandeling vroeg in de ochtend 😜. Heb ik drie in één: tip 1, tip 4 en mijn tijd met God! Als je het leuk vindt om je ervaringen te delen of heb je nog meer voorkom-winterdip-tips, stuur me dan een mailtje. Ik zal ze delen in mijn volgende blog.

tills nästa gång

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…