Kleurenpalet

Onze eerst herfst in Jämtland! De periode tussen zomer en winter met snel toenemende duisternis, de kou, de zuivere, frisse en droge lucht en een palet aan kleuren: van groen naar geel naar rood! Over enkele weken zal deze vervagen tot een bijna zwart-wit bestaan. Deprimerend denken sommigen. Anderen vinden het fantastisch. Wanneer de zomervakantie voorbij is, vergeten velen alle mogelijkheden van de herfst. In Jämtland is de herfst echt een bijzondere periode voor degenen die graag buiten wil zijn. Wandelend of fietsend erop uit. De herfst is muggenvrij, al hoewel wij hier in de zomer ook nagenoeg geen last van hebben gehad. Natuurlijk worden de dagen korter, maar dat biedt mooie lange gezellige avonden bij een kampvuur. We nemen het weer zoals het komt, kiezen een activiteit op basis van het weer en vinden nieuwe avonturen hier in midden Zweden. Veel vooroordelen over de lange koude, depressieve winters in het hoge noorden negeren we voorlopig. Eerst maar eens deze periode ervaren en doorleven! Ik heb net even alle foto’s geteld in deze blog en kom op 37. En dat is nog maar een heel klein deel van de foto’s die wij de afgelopen weken hebben gemaakt. Geniet lekker mee!

Verlichting

Ja nu de dagen korten, en dat gaat een stuk sneller dan in Nederland, is goede verlichting belangrijk. We hebben vier lantaarnpalen op ons terrein welke waren voorzien van oude gasontladingslampen, waarvan er drie buitenwerking. Daarnaast nog vier van het zelfde soort aan het gebouw. Al deze lampen heeft Willem omgebouwd naar ledlampen. Al eerder hadden we alle palen rechtgezet met een stuk touw en de auto, wat een stuk netter staat. Nu kunnen we weer voor licht in de duisternis zorgen. Trouwens 27/9 6 minuten, 28/9 nog maar 9 minuten minder licht hier in Hunge in vergelijking met Nederland. Nog even en hier wordt de kerstverlichting of zoals ze het hier noemen de winterverlichting opgehangen in en om de huizen en deze blijft vaak hangen tot eind maart. Dat maakt het allemaal minder somber! De meeste huizen in Zweden hebben kleine ramen, waardoor het in de huizen ook al snel donker wordt. Zo ook in ons appartement en hotel. We hebben de kaarsjes al weer aan maar ook de herfst halen we nog binnen hoor! Mooie herfststukken gemaakt voor in de ontmoetingsruimte en in ons appartement. Ook de buitenbloembakken hangen weer vol met herfstheide. Op de derde foto hieronder zie je een mooie bessenloze lijsterbesboom in prachtige kleuren voor het hotel. Oorzaak van geen bessen weet ik niet. Wel vernam ik van een buurvrouw dat de insekten die normaal gesproken op de lijsterbessen zitten zich dan te goed doen aan appels. En inderdaad bijna alle appels zijn aangetast.

Mee op jacht

Willem vertelt: Door onze buurman Benny ben ik uitgenodigd om een dag mee te gaan met de jacht op elanden. Om 6.30 moest ik klaar staan maar had me een beetje vergist in de voorbereidingstijd. Ik stond om 5.30 al op, even brood smeren, koffie zetten en thermoskannen vullen etc. Welliswaar geen geweer mee maar natuurlijk wel mijn fotospullen. Ook het aankleden kostte wat meer tijd omdat ik verschillende lagen over elkaar moest dragen: thermokleding, gewone spijkerbroek, skibroek, t-shirt, thermoshirt, blouse, trui en winterjas. Je zit lange tijd stil en het is vroeg in de ochtend nog aardig fris. Samen met Benny naar de verzamelplaats gereden waar eerst een briefing met 5 personen plaatsvond. Er werd gekeken naar de windrichting, goede jachtlocatie en jaagrichting. D.m.v. loting werden de zitplaatsen bepaald. Er mag alleen maar vanaf speciaal geplaatste houten jachtstoelen worden geschoten. Benny en ik hebben 3 x de eerste keus gehad om de beste plek te bepalen. Met de auto zijn we naar de aangegeven plek gereden en dan begint het al met zachtjes de deur van de auto sluiten en fluisteren. Alle bagage en natuurlijk het jachtgeweer mee! Wanneer iedereen op zijn positie zit wordt de jachthond vrijgelaten. De jachthond, waarvan er nu één meeging, ruikt het spoor van een eland en volgt deze. Wanneer de hond een eland ziet of in de buurt komt blaft hij aantal keren. Hét signaal voor de jagers. De hond is voorzien van een gps tracker en is zichtbaar in een app. De jagers weten dus precies waar de hond en de andere jagers zich bevinden. Er wordt gecommunicieerd via de jachtradio een soort portofoon. Jagen is eigenlijk heel veel geduld hebben en wachten op…. Op een bepaald moment stond er, zo uit het niets, een eland rechts van ons op een afstand van ongeveer 150 meter. Benny zag ‘m als eerste en stootte mij aan. Omdat de positie van Benny niet de juiste was om te kunnen schieten, moest ik ruimte maken. De wind was tijdens ons wachten een aantal keren van richting veranderd. De eland ziet niet heel erg goed maar ruikt des te beter. De wind kwam op dat moment uit een ongunstige richting waardoor de eland ons kon ruiken. Benny mocht niet schieten op de eland omdat in het verlengde van de eland, aan de andere kant, een jager op zijn post zat. Met natuurlijk het risico dat de jager werd geschoten in plaats van de eland. Helaas, we zaten er dus dichtbij. Wanneer er geen hoop of uitzicht meer is op het vinden van een eland, verplaatsen alle jagers naar een ander gebied. Zo hebben wij ons drie keer verplaatst. Tussen de middag, zoals gebruikelijk op Zweedse wijze, hebben we een worstje gegrill op een vuurtje in het bos. Helaas geen eland geschoten, of moet ik zeggen gelukkig. Ik kan moeilijk inschatten hoe ik het doden en slachten van een eland zou hebben ervaren. Het was een rustige dag en ik heb van mooie uitzichten genoten. Het was leuk, interressant en leerzaam. Mocht ik nog een keer worden uitgenodigd, dan ga ik zeker mee!

Nieuw vriendje

De laatste dagen krijgen we regelmatig bezoek van ons nieuwe vriendje. We weten niet of het een mannetje of vrouwtje is maar leuk en lenig is ze wel. Vanuit ons appartement rent ze naar boven, naar beneden en vliegt van de ene boom naar de andere. Ja het is ons eekhoorntje. Ik heb haar mooi vast kunnen leggen op beeld en haar de naam Sqeezie gegeven. Sqeezie is druk bezig haar wintervoorraad aan te leggen en om haar een beetje te helpen verwen ik haar met zonnebloempitten. Of Sqeezie deze heeft ontdekt weet ik nog niet, meestal zijn de zonnepitten de volgende dag verdwenen. Maar er zijn volgens mij meer kapers op de kust. Het geeft mij altijd een blij en vrolijk gevoel wanneer ik Sqeezie weer zie!

Wist je dat de wetenschappelijke naam van de eekhoorn “hij die zichzelf in de schaduw stelt met zijn staart” betekent.

Bezoek

Onze vriend Wim heeft zich op 15 september, na twee dagen reizen en vele kilometers, bij ons gevoegd. Voor het genieten van de rust, de herfst, om wat hand en spandiensten te verrichten en van het mooie Zweden. Heel gezellig en voor ons erg fijn wat extra handen om alles buiten winterklaar te krijgen. Willem en Wim hebben samen vele uurtjes doorgebracht op het dak om het mos te verwijderen en voor de afwisseling af en toe een potje tafeltennis gespeeld. Wim kwam met de auto dus voor mij een mooie gelegenheid om, tijdens zijn voorbereidingen, toch wat Nederlandse lekkernijen te bestellen. Ik heb hier in Zweden nog geen vervangende koffie kunnen vinden, dus daar een volle doos van besteld. Willem is gek op oude kaas, hier niet te koop, en als de kans zich voordoet deze nu ook besteld. En natuurlijk niet te vergeten de Hollandse stroopwafels, waar de Zweden zo gek op zijn. Dank je wel Wilma voor de goede zorgen. Ook werden we verrast met pepernoten. Hier hadden wij nog niet aan gedacht maar Wilma wel! Ik heb ze goed verstopt anders zijn ze zo op. Wim is aan het verven geweest en in de schuur hadden we voor elk appartement een metalen ‘kooi’, waarvan Wim er nu een aantal uit elkaar heeft gehaald. Er is een mooie grote openruimte ontstaan om te klussen en eventueel deze winter een sneeuwscooter te kunnen stallen.

Herfstwandelingen

Met vrienden en buren de forsaleden, een prachtige wandeltocht, gelopen in het voorjaar en nu met Wim in de herfst. Ik ben trouwens niet mee geweest maar Willem wel. Het is en blijft genieten! Ook bij onze vriend Hennie in Enbo, nadat we hem hadden geholpen met schoonmaken, samen een wandeling in zijn omgeving gemaakt. Echt prachtig!

Even geen woorden …..foto’s zeggen genoeg!

Toeristenbijeenkomst/netwerken

Vorige week zijn we naar een bijeenkomst geweest waar we kennis hebben kunnen maken met verschillende bedrijven die werkzaam zijn in de toeristenbranche in de gemeente Bräcke. Hennie was mee als tolk. Een goede en interessante bijeenkomst waar we vooral hebben kunnen netwerken en de samenwerkingsmogelijkheden ontdekt. Een aantal deelnemers zijn geinteresseerd in ons Hotel en komen binnenkort bij ons op bezoek.

Stand up paddling

Sinds begin augustus zijn we in het bezit van een supboard. Eigenlijk twee maar één is vanaf levering defect. Heel verhaal maar daar zal ik jullie niet mee belasten. SUP staat voor Stand Up Paddling, oftewel staand op een board jezelf voortbewegen met een peddel. De laagdrempeligheid en veelzijdigheid van SUP zorgen ervoor dat deze sport in korte tijd explosief gegroeid is. Nu is dit board voor mij een SP, oftewel een Sit Paddling. Het is een mooie manier om met lichte inspanning bijna over het water te glijden. Omdat ik niet op mijn knieen kan is zitten voor mij een mooie mogelijkheid. Afgelopen week, bij 10 graden celcius en nagenoeg windstil weer, heb ik het nog aangedrufd. Wat een rust, wat een prachtig uitzicht en wat een bijzondere ervaring. Heerlijk helemaal alleen! Alhoewel het me ook even een gevoel van angst gaf door de absolute stilte, wat toch nog onwennig voelde. Gewoon vaker doen!

Sneeuw??

In mijn vorige blog schreef ik dat we mogelijk al sneeuw konden verwachten. Nou geen vlokje gezien hoor! De voorspellingen waren veel regen, beetje sneeuw en grauw weer maar we hebben redelijk veel zon en af en toe regen gehad. Half oktober zullen we onze zomerbanden omwisselen voor winterbanden met spikes. Deze moeten er voor 1 november onder zitten. Trouwens we zien wel heel erg uit naar de winter. Om al een beetje in de stemming te komen hier wat foto’s van begin 2022. Nieuwsgierig geworden? Wil ook jij een echte winter met bucketlistwaardige activiteiten beleven? Neem dan contact met ons op via info@hushotellhunge.com

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…