Nazomeren

Dagen vlogen voorbij in augustus

Het was voor mij even zoeken naar een passende titel voor deze blog. Nazomeren omdat ik nog even wil genieten van de zomer voordat deze echt voorbij is. Voordat ik het in de gaten had was het eind augustus. Goed teken? Misschien wel maar zelf ervaar ik het alsof ik nog iets gemist heb, nog niet wil dat deze zomer voorbij is!! Het weer was de afgelopen weken trouwens super goed: veel zon overdag, nauwelijks regen en af en toe al een beetje vorst aan de grond in de nachtelijke uurtjes. Nazomeren terwijl de bomen al geel en oranje beginnen te kleuren. De herfst is in aantocht en dat gaat hier een stuk sneller dan in Nederland. Foto hierboven en hieronder zijn gemaakt op 4 september en geven een mooi zicht op Bräcke, waar o.a. het station, het gezondheidscentrum, de kerk, twee grotere supermarkten en het gemeentehuis is gevestigd.

Terugkijkend op onze eerste zomermaanden

Nu de zomer bijna voorbij is en Hus Hotell Hunge zo’n 3,5 maand open is kunnen we een kleine balans opmaken. We hebben van te voren een inschatting gemaakt betreft aantal gasten, aantal nachten, verwachtte inkomsten etc. Dit op basis van een omgevingsonderzoek in 2021. Omdat we een startend bedrijf zijn neem je daar weer een percentage van, maar dat is in feite ook natte vingerwerk. We hebben een redelijk seizoen kunnen draaien maar veel belangrijker: we hebben het erg naar onze zin gehad met de gasten en in de vele rollen die we mochten uitoefenen. Het is nog niet helemaal zoals we het uiteindelijk zouden willen, maar het mag zo zijn en heeft ook gewoon tijd nodig. Flinke uitdagingen en minder leuke verrassingen zijn ook voorbij gekomen hoor. We zijn dan mogelijk niet boeiend genoeg voor de ‘ik vertrek’ serie! Je weg vinden in de burocratie van Zweden is echt een hele grote uitdaging. Onze focus ligt nu op het winterprogramma en we zijn zo langzamerhand ook bezig met voorbreidingen voor volgend zomer! Langs deze weg willen we iedereen bedanken die ons deze zomer heeft bezocht. Dit heeft voor veel gezelligheid, reuring en genieten gezorgd. Nagenoeg alle gasten waren zeer tevreden en hebben goede reviews in het gastenboek achtergelaten. Het was ook erg leuk om familie, vrienden, Beth-El broeders en zusters, collega, buren en oud dorpsgenoten een beetje deelgenoot te hebben mogen maken van ons Zweedse leven! Dat smaakt zeker naar meer. Wie volgt?

Schilderklus

In mijn vorige blog schreef ik over mijn schilderklus: de veranda. Inmiddels staat deze in de grondverf en de eerste laag licht grijze aflak. Deze kan de koude winter doorstaan. In het voorjaar zal er nog een tweede grijze laag aangebracht moeten worden. Wel een flinke klus hoor. Ik heb me hier qua tijd behoorlijk in vergist. Door al die kruizen werd het een zeer bewerkelijke klus! En zo hebben we nog 4 appartementen met een eigen kleine veranda met een soortgelijke afscheiding. Dus….. Gelukkig zijn deze in een iets betere staat en kunnen ze wachten tot volgend jaar. Wie weet hebben we volgend jaar vrijwilligers uit Nederland die ons willen helpen met een mega schilderklus.

Natuur creert zijn eigen Art

We hebben van juni tot in augustus kunnen genieten van de overvloedige wilgenroosjes. Ik heb menig boeketje geplaatst in de appartementen en ontmoetingsruimte. Nu zwerven miljoenen pluisvormige zaden als parachuutjes door de lucht en belanden o.a. in spinnewebben. Een tochtje met de camera door onze tuin levert dan ook mooie plaatsjes op van nieuw ontstane natuurlijke kunst. Ook de appels vallen van de boom en nodigen mij uit om ook hier een nieuwe creatie van de maken namelijk, appelmoes. Er gaat niets boven eigen gemaakt appelmoes. Nu ben ik heel erg blij met de zeef uit Willems familie. Hij ziet er oud uit maar werkt nog prima! Wel even een klusje maar dan heb je ook wat. Heerlijk en leuk om weg te geven! Nu ook rozenbortels ontdekt op ons terrein. Niet veel maar toch… dan jeuken mijn handen alweer om ook hier iets gezonds van te maken. Iemand tips?

Noorderlicht

Nog meer natuurlijke kunst de afgelopen nachten in Hunge. Meerdere avonden zijn intense noorderlicht-aurora’s waargenomen. We hebben een aurora-app en stonden op het punt om laat in de avond naar onze aurora-zicht-plek te gaan toen de kans op een aurora aanzienlijk afnam. Dus besloten niet te gaan. Achteraf zagen we prachtige aurorafoto’s gemaakt door mensen uit Hunge. We hebben recent iemand ontmoet die echt aurora-fan is en hij heeft ons een andere website laten zien, waarop we nog beter de juiste informatie kunnen vinden. Dus….. nu weer even wachten op het juiste moment en dan dus gewoon gaan! Om het noorderlicht te zien, hoef je niet te wachten tot het winter is. Het noorderlicht is niet gebonden aan temperatuur. Het moet donker genoeg zijn. Vanaf eind augustus zijn de nachten donker genoeg en laat het noorderlicht zich weer zien. Bovendien beleef je het dan intenser dankzij deze donkere nachten en de weerkaatsing op de meren die nog niet bevroren zijn. Door de heldere weersomstandigheden in september en oktober is de kans op noorderlicht extra hoog. Dat hebben we gemerkt. En tot mijn grote verrassing staat de kersenboom weer in bloei. Een paar bloemen laten zich weer van de mooie kant zien. Is dit bijzonder! We zullen het volgend jaar zien.

Zweedse les

Nu vier weken op Zweedse les, één dag per week, waarvan 3 dagen bijgewoond. Het lukt ons niet altijd om te gaan vanwege werkzaamheden in het Hotel. Maar inmiddels heeft de gemeente Bräcke besloten dat de flexgroep van 1 dag naar 1 dagdeel gaat. Op het andere dagdeel kunnen we wel zelfstandig aan het werk in school en is er ruimte voor vragen stellen aan een aanwezige docent, maar dat is toch anders dan samen aan de slag te gaan. Maar oké het ligt nu echt aan ons zelf hoe gemotiveerd we zijn en blijven. Inmiddels wel twee testen afgelegd en goed doorstaan. We beginnen ook meer lef te krijgen om Zweeds te spreken in bijvoorbeeld de supermarkt, met vrienden en in de kerk.

Geknipte Willem

Ons eerste bezoek aan de kapper in Zweden was een dure. We schrokken van de prijs, mede omdat we waarschijnlijk verwend waren in Nederland met onze kapster Diana. Toen we in juni voor een week in Nederland waren hebben we haar nog een keer bezocht en als van ouds gezellig en weer naar tevredenheid ons haar laten knippen. Ik heb toen een video gemaakt van de knipbeurt van Willem met de fantastische uitleg van Diana erbij. Het moment was daar dat Willem zich volledig aan mij toevertrouwde met het knippen van zijn haar. Hij voor de tv kijkend naar de video, met af en toe terugspoelen en opnieuw bekijken, hebben we het gefikst. En ik moet eerlijk zeggen het viel me reuze mee en ben trots op het resultaat. Weer een uitdaging aangegaan! Willem is trouwens ook tevreden hoor!

Tijd voor de jacht

Het is nu de periode van de elandenjacht. Hiervoor zijn een paar weken vastgesteld. Momenteel hebben we Duitse jagers in Hus Hotell Hunge en krijgen we veel nieuwe informatie over vanalles wat met deze jacht te maken heeft. De eerste jachtdag hebben ze met een team van ongeveer 20 personen 3 elanden geschoten. Nu hoor ik velen denken, is dat nu zo mooi en nodig? Mooi is misschien niet het goede woord maar er wordt van te voren vastgesteld hoeveel er in Jämtland en in de overige gebieden afgeschoten mogen worden om de populatie op een gezonde manier in stand te houden. Dit hoort bij de cultuur van Zweden! Alleen een dier doden voor de nodige vleesconsumptie. Zoals dat ook met de bessen en paddestoelen het geval is. Niet dagen gaan plukken en dan verkopen, maar alleen de hoeveelheid die je zelf nodig hebt voor een jaar! Dat mag dus ook op het terrein of in het bos van iemand anders. Een van de Duitse jagers heeft een eland geschoten en heeft zich aan de afgesproken regels gehouden waardoor hij de schedel met gewei als trofee mee mag nemen naar huis. Zodra een eland is geschoten dan dient deze gemeld te worden bij …? die controle houdt over de wildstand. Dit geldt ook voor het afschieten van beren. Het vlees is trouwens voor de jachtvereniging die dit Duitse team heeft uitgenodigd om in hun gebied te komen jagen. Leden van de Zweedse jachtvereniging gaan ook met hun Duitse vrienden in Duitsland jagen. Soort van uitwisseling. Nu hadden ‘onze’ jagers een lever van een eland meegenomen naar Hus Hotell Hunge om te bereiden. Wat een joekel. Ik ben niet gek op lever, dus het zei me verder niet veel. Maar toch…. We hebben nog vele kilo’s elandvlees in onze vriezer en zullen de komende weken eens wat stoofpot-recepten uitproberen. Sommige delen van een eland moet wel 6-8 uur stoven in bijvoorbeeld een crockpot. We willen dit ook gaan serveren aan onze wintergasten. Tijdens een fotowandeling, zoals ik wel vaker doe in onze tuin en omgeving, kwam ik een likpaal tegen. Deze is voor elanden. Wist niet dat deze grote dieren zo dicht bij ons huis komen. Met toestemming van de jagers en visser onderstaande foto’s mogen plaatsen.

Brandalarm

Het installeren en voldoen aan een volledig goed gecertificeerde brandbeveiligingssysteem heeft best wat voeten in aarde gehad. Maar dat ligt achter ons en nu horen wij maandelijks een controle/check te doen. Dat gaat prima en natuurlijk voor Willem een makkie. Nu hadden we gasten en midden in de nacht ging het brandalarm af. Wij schrokken beiden enorm en dachten in eerste instantie dat het de wekker was, maar al gauw realiseerden we ons dat het wel een heel luid alarm was. Willem was zo helder en zei al snel: “dat is het brandalarm”. Dus wij onze duster aan en beiden naar de brandmeldcentrale. Het ontruimingsalarm is in alle ruimtes te horen en moest als eerste uitgezet worden. Er kwamen al een paar gasten zich melden met de mededeling dat het oké was. Een van hen had de verkeerde elektrische kookplaat aangezet. Op deze kookplaat stond een plastic flesje en intussen was deze gast naar buiten gegaan om een sigaret te roken. Het flesje is gaan smelten en veroorzaakte een aanzienlijke hoeveelheid rook. Gelukkig bleef het hierbij en was de schade beperkt. Wel een mooie, nog ongevaarlijke oefening. Nadat alles was gereset en de rust was weergekeerd probeerden we de slaap te hervatten. De volgende ochtend heeft onze gast de kookplaat weer kunnen reinigen.

Berries in overvloed

Ja, je zou haast kunnen denken dat we alleen maar bessen aan het plukken zijn hier in het hoge noorden. Nou je kunt er inderdaad we een dagtaak aan hebben en geld mee verdienen. Het is een super bessen jaar. Op dit moment kun je nog blauwe bosbessen plukken, al hoewel ik gemerkt heb dat de beste tijd hiervoor is geweest. Kwaliteit gaat nu achteruit. Wat je nu wel volop kunt plukken, het is meer een gevoel van graaien zijn cranberries. Echt mega veel! Graaien omdat we met een soort kambakje door de struikjes bewegen en je soms een handvol tegelijk plukt met het bakje. Willem en ik zijn samen ruim een uurtje wezen plukken en hebben bijna 5 kilo mee naar huis genomen. Dan komt natuurlijk het meeste werk om ze te sorteren, blaadjes en kleine takjes verwijderen. Heerlijk relaxed werk tijdens een leuk tv programma. Inmiddels bijna een tafelformaat vriezer vol met bessen om later te verwerken. En natuurlijk niet te vergeten het is paddenstoelentijd! Van een goede kennis hebben we een zak trompetcantharellen gekregen. Laten drogen en in de winter bij een heerlijke stoofschoten serveren.

Bemoediging

De laaste dagen lees ik weer uit het boekje ‘gebed om rust’. Misschien ken je het. Het is een klein boekje wat prettig leest en me af en toe gewoon even bemoedigd. We hebben de afgelopen weken en ook nu met deadlines te maken wat best wel wat stress met zich meebrengt. Dan ontstaat er bij mij een verlangen naar rust voor mezelf en voor God. We kijken dagelijks het Nederlandse journaal en zien dat de wereld “in brand’ staat. Soms heb ik de neiging om geen journaal meer te kijken om me van al die ellende te willen onttrekken. Dan is het ‘gebed om rust’ voor mij een bemoediging en even weer een pas op de plaats. Misschien ook voor jou!

God, geef me de rust
om te accepteren wat ik niet kan veranderen,
de moed om te veranderen wat ik kán,
en de wijsheid om het verschil te zien,
om te leven bij de dag,
om te leven bij het moment,
om, net als Hij, de zondige wereld te accepteren zoals hij is,
niet zoals ik hem graag zou hebben,
erop vertrouwend dat Hij alles in orde zal maken
als ik me overgeeft aan Zijn wil
dat ik redelijk gelukkig mag zijn in dit leven
en voor eeuwig ultiem gelukkig met Hem.
(geschreven door Trevor Hudson, ISBN 90-239-1885-1)

Ik hoop dat jullie weer hebben genoten, ik wel met het maken van deze blog. Op naar de volgende in de herfst! De voorspellingen zijn dat we deze week al een beetje sneeuw kunnen verwachten. Toen ik dat las dacht ik: hè nu al! Het is maar 2 x 3 mm, maar toch. We zullen het zien en zal vast ook wel heel bijzonder zijn. Tot kijks!

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…