Het is weer zo ver

De tweede week van mei is begonnen en het is weer zo ver…  onze omgeving kleurt voor de tweede keer bruin. Eindelijk officieel bericht dat we in het Zweedse ziekenfonds zitten. We hebben onze eerste lente wandeltocht van dit jaar gemaakt. Veel vogels zijn op hun broedbestemming aangekomen en de zon schijnt volop. Het is zo ver.. de lente komt en we hebben een mooie zomeraanbieding!

Laatste sneeuwresten

Het spreekwoord ‘Als sneeuw voor de zon verdwijnen’ was hier in Hunge, twee weken na pasen, letterlijk van toepassing. De lente stond te springen maar de winter had nog wat in petto. Dus alles weer wit. Nu is nagenoeg de sneeuw weer verdwenen door de vele zonuren. Wij genieten hier natuurlijk enorm van. De omgeving is een paar weken bruin. Iets minder aantrekkelijk maar met een week verwacht ik de natuur explosie! De eerste bermbloemen laten zich zien, echter wel drie weken later dan vorig jaar. Op het terrein van Hus Hotell Hunge liggen nog een paar bulten sneeuw. Onder één van die bulten staat mijn droogmolenstandaard. Oké, dan maar met droogrekjes werken. Het weer is te heerlijk om de was binnen te drogen. Het is hier een drukte van je welste met vele soorten vogels. Ik kwam op FB onderstaande foto (gemaakt door Yaran Kurdi) tegen en moet zeggen dat de paringstijd best heftig kan zijn.

Zweeds ziekenfonds

Jaaaaa, het is zo ver! We zitten officieel, met terugwerkende kracht, in het Zweedse ziekenkostensysteem. Ook ons EU pasje ontvangen. Nu kunnen we in de overige EU landen gewoon naar arts of ziekenhuis.

Boodschappen uit nederland

Het is zo ver, onze bestelde boodschappen uit Nederland zijn persoonlijk bezorgd. Onze nieuwe Nederlandse ‘buren’ waren bereid om wat voor ons mee te nemen. Zo was ik natuurlijk heel erg blij met mijn wienermelange van de ‘Aldi’. Helaas is er geen Aldi in Zweden en ik heb geen alternatief kunnen vinden. Tot nu toe heb ik, via bekenden die bij ons kwamen, wat kunnen regelen. Maar een aanhanger, daar kan wat meer in. Zo ook oude kaas.. kijk maar op de foto. We kunnen even vooruit zou je denken. Nou ….. er komt vast nog een bestelling deze zomer.  Toen we naar Zweden gingen hadden we zo iets van … nou we passen ons wel aan hoor en kopen lokaal. Maar ja… onze vrienden en bekenden hier in Zweden versmaden de stroopwafels. We kunnen we een handeltje beginnen hier.

Schilderen

Het is zo ver dat ik binnenkort weer buiten kan verven. De oude verfpotten gecontroleerd. Nou deze zien er niet zo best uit. Dat wordt dus nieuwe kopen. We hadden zo wie zo niet genoeg. Inmiddels de steiger van onze nieuwe buren mogen lenen. Dus de klus kan snel beginnen. Nu gaan we deze zomer niet het hele huis schilderen hoor. Dat is een beetje te veel. Stap voor stap, een meerjaren plan dus. Wie mijn blog leest weet dat ik vorig jaar een begin heb gemaakt met de overkapping, erker aan de tuinzijde. We hopen dat het weer mee zal werken.

FB Zweeds

Ik was al een tijdje op zoek naar een FB pagina met Zweedse christelijke bemoedigende teksten. En het is zo ver …. gevonden. Zie foto.

Kullaleden en Kamrisdalen

Vorige week lag er op veel schaduwplekken nog sneeuw. Het begon bij mij al weer te kriebelen om de bossen in te gaan. Het gevoel van het is zo ver! Zo gezegd, zo gedaan. Na de kerkdienst reden we zo’n 10 km buiten Bräcke richting de Kullaleden. Een wandeltocht van 4 km. Maar helaas was de toegangsweg afgesloten. Oke dan een alternatief zoeken. In de buurt van Bräcke ligt ook de Kamrisdalen. Dat is een breukzone, waar twee rotsblokken in verschillende richtingen zijn verplaatst.  De kloof in de rots heeft verticale wanden van ongeveer 20 meter diep en is ongeveer 15 meter breed. Geowetenschappelijk interessant object en een interessante bestemming. In principe een gemakkelijke wandeling van iets minder dan 1 km. Maar ja, je voelt ‘m al aankomen: hier waren nogal wat plekken waar de zonnestralen de sneeuw nog niet had doen laten smelten. Het maakte de wandeling echter wel speciaal. Tot de knieën in de sneeuw. Lastig lopen hoor! Bij elke stap die ik deed was het spannend hoeveel cm ik zou zakken. Ik lag bijna op mijn snuffert in de sneeuw. En dan nog, hoe kom je er weer uit? Bij de volgende stap kon namelijk hetzelfde gebeuren. Met Wilem’s hulp is het gelukt. We hebben ons voorgenomen om volgend jaar te wachten met deze eerste lente boswandeling totdat de sneeuw geheel is verdwenen en beslist niet eerder. We hebben er trouwens wel heel erg van genoten. Op de terugweg nog even een ijsje gehaald bij de beste ijssalon van Zweden (2022) in Bräcke. Heerlijk.

IJsvrij

In Nederland zou dit betekenen dat je een dag of dagdeel vrij van school krijgt als het heftig vriest. Hier zien we dat de meeste meren ijsvrij zijn, dus geheel zonder ijs. Yes we zien het water weer! Maar deze is nog wel erg koud. Gisteren zag ik op FB een filmpje van een van onze buren met haar kleinkinderen. De kinderen in zwemkleding en ja hoor, het water in. Schijnt gezond te zijn. Wie weet gaan we dat binnenkort ook proberen. Althans ik weet niet of ik Willem zo ver zal krijgen. We zullen het zien. Op de eerste twee foto’s hieronder zie je een donker, bijna zwart meer. Er ligt nog een dunne laag op en dit ziet er heel vreemd en voor ons nieuw uit.

IJdeltuit

Al enkele dagen zit een pimpelmees zich te bewonderen voor de autospiegel. Druk dat ze het daar mee heeft. En niet genoeg aan één spiegel, nee ze heeft er zelfs twee ontdekt. Druk vliegend vindt zij  zich erg interesant. Ze wind zich zo op dat ze er van moet schijten. En niet een klein beetje, maar….  zie foto. Was nog een hele klus om dit goed schoon te krijgen. Nu hopen dat ze er genoeg van heeft gekregen en de spiegels met rust laat.

Lentegasten

Ja, ze komen binnendruppelen. Net een stel Nederlandse vriendinnen uitgezwaaid. Ze hebben in de omgeving verschillende prachtige wandeltochten gemaakt, Moos Garden bezocht en heerlijk genoten van onze mooie accomodatie met z’n prachtige appartementen. Ze hebben schitterend weer gehad. Toen ze contact hadden met hun familie en vrienden in Nederland waren deze toch wel een beetje jaloers. Nederland heeft nu te maken met één van de natste lente sinds lange tijd. We kijken dagelijk het Nederlandse nieuws  en zien inderdaad niets dan regen. Heeft ook een voordeel, Nederland is al helemaal groen. Wij moeten het nog met takjes doen met knoppen die op springen staan.

Zomeraanbieding

Binnenkort is het zo ver, dan zullen de eerste zomergasten verblijven in Hus Hotell Hunge. Wij bieden ze 5 nachten voor de prijs van 4 aan. 6 Dagen van rust, gezelligheid, heerlijk even helemaal niets. Nou ja, de rust en stilte ervaren in en om Hus Hotell Hunge is voor heel veel mensen speciaal. In Nederland kennen we deze rust en stilte niet en het is ook niet uit te leggen. Pas wanneer je het ervaart, realiseer je je wat echte stilte is. Gasten, die al op heel veel plekken in verschillende landen zijn geweest, laten ons ook weten dat ze hier de echte stilte ervaren en dat dit heel mooi en bijzonder is. Wil jij die stilte doorbreken, dan kun je een fiets, quad of supboard huren. Volgend jaar zomer is het zo ver…… de 80 km lange wandelroute, Bodsjöleden is dan in ere hersteld. Dit jaar wordt deze gerestaureerd. Laten wij nu binnen de cirkel van deze route wonen. Wandelen in combinatie met de haal- en brengservice van en overnachtingen in Hus Hotell Hunge, maakt dit tot een fantastische wandelvakantie. Houdt onze website goed in de gaten! Maar terug naar nu! Kom Jämtland deze zomer ervaren vanuit Hus Hotell Hunge!

Wie weet tot ziens!

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…