Ik omarm de herfst!

Ik omarm de herfst! Nu het nog kan! Zeker hier in Zweden. Voor jou als trouwe lezer, heb ik aan het eind van deze blog een verrassing! Voor Nederlandse begrippen is de herfst hier al bijna voorbij en staat de winter voor de deur. De laatste berkenbomen verliezen hun blaadjes. Het gaat nu echt heel erg snel. Met -5 graden nachtvorst en wat harde wind regent het  bladeren over de weg. Prachtig schouwspel maar ook de realiteit van een kort seizoen. De heuvels bieden altijd een mooie aanblik met de groene, rode en gele bomen. Het is nu bijna overal weer groen en bruin. Nog even en de sneeuw zorgt weer voor wat kleur. De dagen zijn inmiddels al weer een stuk korter aan het worden. De zon komt op om 8 uur en gaat onder om 17.30 uur. Per dag zo’n 6 minuten korter. Het kleine beetje wat nog als herfst herkenbaar is mag ik nog even omarmen.

Laatste zomerglimp

Een paar weken geleden maakte ik nog wat foto’s van de laatste bloemen in onze tuin. De volgende dag was het een treurige bedoening. De vorst had de laatste kleuren weggenomen. Nu wachten op de rijp en de magische witte sneeuw. Er blijft voor mij gelukkig nog genoeg te fotograferen.

Dit najaar voor het eerst bloembollen gekocht. In Nederland had ik veel alliumbollen in onze voortuin. Hier nu ook zo’n 100 paarse en witte in de grond verstopt. Ik kon ze hier kopen, dus ga ik er vanuit dat deze ook tegen strenge vorst kunnen. Ik hoop op een mooie kleurenpracht. We zullen het zien volgend jaar.

Typisch

Op FB kwam ik een tijdje geleden onderstaande foto tegen van de oliebollenkraam in Hoogeveen. Nu al! Ik hou niet van oliebollen, maar zo’n kraam heeft ook iets knus en gezelligs. En bedrijfsmatig kan ik me het voorstellen. Hier in Zweden zie ik de berichten over de kerstmaaltijd ‘Julmarkanden’ genoemd. Ze beginnen hier eind november, begin december al mee en gaan door tot kerst. Verenigingen, buurthuizen, noem maar op organiseren een dergelijke kerstmaaltijd.

We hadden recent een groep Duitse jagers te gast in ons hotel. Ze hadden de centrale keuken erbij gehuurd en zijn flink aan het kokkerellen geweest. Zo stond op een avond wildzwijnvlees uit Duitsland op het menu. Ze verrasten ons met groot stuk. Moet zeggen het was heerlijk mals vlees. Wel een beetje aan de vette kant! Te veel voor één keer, dus de rest de vriezer in. Kunnen we nog een keer genieten.

Ruim een half jaar geleden lazen we dat een Nederlands stel, woonachtig in Zweden, ‘bruin fruit‘ verkoopt in Zweden. Zij bezorgen de bestellingen aan huis in een groot deel van Zweden. Dat leek voornamelijk Willem wel wat. Hij mist de Nederlandse kroketten. Zo gezegd zo gedaan en inmiddels is de bestelling binnen. Willem had Hennie uitgenodigd om meteen, op de dag van bezorging, te komen eten en kon dan meteen zijn bestelling meenemen. We hebben nog meer vrienden erbij uitgenodigd. Frikandellen, kroketten, satesaus, mayonaise, rauwe uitjes, ketchup, mosterd en een heerlijke salade. Als toetje warme custardvla met amandelkoekjes en amaretto. Het was een geslaagde maaltijd en een gezellig avond waarbij we ook nog oerhollands gesjoeld hebben.

Laatste oogst

De buitenboel is nu winterklaar. De stokken voor de sneeuwschuiver staan weer in de grond. Viel nog niet mee om ze de grond in te krijgen. Met een boormachine en een 20mm steenboor is het me uiteindelijk gelukt. Overal zitten hier kleine en grote keien in de grond. Alleen de bovenlaag is zand. De mini-kas is afgebroken en ligt in de schuur. Onkruid verwijderd uit de groente bakken en de laatste groente geoogst. Geen enkele tomaat is in het kasje roodgerijpt. Binnen lukt dit nu aardig. Ze liggen tussen appels en bananen, wat het rijpingsproces zou bevorderen. Een deel van de rode tomaten is al gekookt en ligt in de vriezer voor een heerlijke pastasaus.

Activiteiten

In Hoogeveen gingen we met veel plezier naar Baptistengemeente Beth-El. Een fijne gemeente met veel jonge gezinnen. Dus ook veel kinderen die naar de zondagschool gaan. De zondagsschool noemen we daar KingKids. Ik heb daar jaren als leiding met veel plezier en enthousiasme de kinderen mogen vertellen over het leven van Jezus! Als bedankje hebben we een keer een mooie beker met onze naam en het logo van KingKids erop gekregen. Deze beker kom ik dagelijks tegen omdat ik ‘m gebruik voor onze tandpasta en tandenborstels. Zie foto hieronder. Dit zorgt er ook voor dat ik nog regelmatig aan al die leive kinderen denk. Inmiddels zijn we hier, in de Elim-kerk te Bräcke, ook begonnen met zondagsschool. In 1975 was het aantal zondagsschoolkinderen enorm, zie foto hieronder. Het evangelie door kunnen geven aan ieder kind is belangrijk. Maar erg fijn om dit samen met nog twee zusters te mogen doen. Ik doe het voorlopig nog in het Engels en zij in het Zweeds.

We zijn samen naar een bijeenkomst geweest van JHT, Jämtland Härjedalen Turism. Allemaal in het Zweeds, wat best moeilijk was, maar ook hier veel van geleerd. Ons gezicht laten zien en netwerken was al de moeite waard. Ik keek op een gegeven moment wel vreemd op omdat iedereen ging staan. Ze gingen staan om rek- en strekoefeningen te doen. Even wat nieuwe energie opdoen. Bijzonder maar ook tegelijkertijd erg goed. Zelf voelde ik mij niet geheel comfortabel maar ja het was voor mij ongewoon.

Retraite Actief Reizen

We zijn een mooie samenwerking aangegaan met Retraite Actief Reizen. Deze reizen zijn een mooi avontuur en beleef je samen. In groepen van 8-16 personen.

Aan retraite is veel behoefte. Rust, afzondering en zelfonderzoek zijn in de laatste decennia schaars goed geworden. Het zou onderdeel kunnen of moeten zijn van je levensstijl. Je hebt het nodig en je hebt er zeker baat bij! Niemand uitgezonderd. Bezinnen richting God, jezelf en de ander is één.
Geprikkeld worden tot actie is twee. Hoe mooi en leuk is het woorden om te zetten in daden, helemaal als je hiertoe uitgedaagd wordt op een leuke, symbolische of praktische manier. De reis gaat per trein, boot, trein, bus.

Voor informatie en de mogelijkheid om je individueel in te schrijven: groepsreis.

Er is ook een groepsreis voor ondernemers en leidinggevenden.

Schrijf je individueel in op deze groepsreis.

Ken jij iemand, waarvan je denkt dat deze reis iets voor hem of haar kan zij, deel het!

Speciale korting voor jou!

Hunge Winter Experience

Alleen voor trouwe lezers van mijn blog

vroeg-boek-korting van 1000 SEK per persoon

Geldig van 3 januari tot 10 februari 2024 en van 9 tot 25 maart 2024

Vanaf 4 personen gaat het arrangement door!

Klik hier voor meer informatie en vul op het contactformulier deze code in: tlvOWNZ2024!

Belangrijke informatie voor abonnees!

Mijn volgende blogs zullen in het vervolg via het emailadres newsletter@hushotellhunge.com naar jou worden verstuurd. Ik wil jullie natuurlijk graag blijven informeren maar inmiddels ook onze gasten. We zijn hier nog mee bezig!

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…