Terug van weggeweest

Terug van weggeweest

We zijn er even een weekje tussenuit geweest. Even niets hoeven te doen. Maar ook net op tijd met……. Wat kwam de herfst laat en de winter snel! Oei, goed voorbereid? We hadden ons blijkbaar goed voorbereid voor de nationale proef Zweeds. Want… we hebben het gehaald. Nu is het niveau nog niet zo hoog hoor. Nog twee niveau’s te gaan en dan …. zouden we aan een opleiding kunnen beginnen of aan het werk kunnen. Althans werk waarvoor je de taal echt nodig hebt.

Even weg!

Na een heerlijke zomer zonder vakantie had, metname ik de behoefte om even afstand te nemen van het werk en het hotel. We hadden er ook voor kunnen kiezen om thuis te blijven maar omdat we in het hotel wonen zou dat voor mij toch teveel verbonden zijn met het werk. We zijn naar een stuga, zweeds zomerhuisje, geweest. Het lag 20 km bij ons vandaan, heerlijk rustig, prachtig gelegen aan het meer. Even niets doen.

Niets doen?

Heerlijk uitgeslapen, lang in de pyama rondgelopen, lekker hangen op de bank, wandelingen gemaakt en naar de dichtsbijzijnde supermarkt geweest. De dag- en nachttemperaturen lagen inmiddels al onder nul. Lekker gezond weer! Het heeft ons goed gedaan. Tijdens ons bezoek aan de dichtsbijzijnde supermarkt zag Willem midden in de winkel een piano staan. Die trok niet alleen zijn aandacht maar ook zijn verlangen om even te spelen. Inmiddels heeft hij hier in Zweden zijn spelen weer wat kunnen verfijnen, na zeker 25 jaar niet serieus te hebben gespeeld. Hij speelde het lied: God wijst mij de weg, 429 uit Opwekking. Ik had hier een klein filmpje van gemaakt en op FB gezet. Wat een reacties! Wel vreemd hoor zo in de supermarkt maar had ook wel iets heel knus. Terug van weggeweest heb ik een poging gedaan om te tekenen. Kaarten maken deed ik in Nederland al maar hier nog niet opgepakt. Op één of andere manier wilde het niet erg lukken. Misschien nog onvoldoende ontspannen om hier van te kunnen genieten. Wat niet is kan nog komen.

Bodsjöleden

Terug van weggeweest is ook hier van toepassing. Ik heb hier al vaker over geschreven. We zaten nu dicht bij een deel van deze 80 km lange wandelroute. Willem wilde mij een stukje laten zien waar hij al was geweest. Het was grauw, grijs weer en alles zag er ook donker en grijs uit. Sommige delen waren erg nat en zelfs sompig. Hier wordt volgend voorjaar een deel voorzien van loopplanken. Ook wel nodig want Willem kwam vast te zitten in de blubber. Met moeite kon hij zich bevrijden met als resultaat twee heerlijk besmeurde schoenen, natte sokken en tot halfverwege zijn kuiten een natte broek. We durfden het daarna niet meer aan om verder te gaan. We hebben een app waarop we bijhouden welke delen van deze route we gelopen hebben. Zo hopen we de hele route ooit eens te lopen.

Net op tijd!

Vorig jaar was ik te laat met het verzamelen van natuurlijk materiaal voor kerstversiering. Ik had toen niet in de gaten dat ik begin November hier al mee moest beginnen. 15 November was alles al bedekt met sneeuw. Ja en vindt dan nog maar eens ijslandsmos, andere mossen en dennenappels. Dennentakken zal nog lukken. Terug van onze vakantie dacht ik telkens: ik moet eropuit! Net voor de eerste sneeuw viel heb ik een klein voorraad aangelegd. De herfst was laat dit jaar maar ook bijzonder kort. Ik denk zo’n 4 weken. De sneeuw kwam erg vroeg, terug van weggeweest dus. Voelt wel  vreemd hoor: Nu al volop winter. Maar alles ziet er weer erg mooi en fris uit. Helemaal wanneer de sneeuw op de dennenbomen blijft liggen. We zijn weer in sprookjessferen. Voor het aangroeien van het ijs op de meren zou het goed zijn dat de sneeuw nog verdwijnt. Deze houdt nu de meren nog grotendeels open of stagneert dus de aangroei van ijs. We zullen het zien.

Afgeschreven

Na ruim 27 jaar trouwe dienst begon de boiler te lekken. Voordat we op vakantie gingen constateerde Willem dit en had hij er een emmer onder gesplaatst. Maar deze begon steeds sneller vol te raken. Tijdens onze vakantie is hij nog een paar keer wezen kijken. Terug van weggeweest liet hij weten dat het oude baasje zijn tijd heeft gehad. Een nieuwe besteld en deze is inmiddels geplaatst. Willem heeft wat voorwerk kunnen verrichten en het electrische deel voor zijn rekening genomen. De oude afgeschreven boiler hangt er nog. Wanneer op termijn een nieuwe verwarmingsketel wordt geplaatst zal de oude boiler worden verwijderd.

Winterkunst

Nu het vriest en sneeuwt zien we nieuwe creaties onstaan. Velen terug van weggeweest in een iets andere hoedanigheid. De dode bloemen kunnen nauwelijks nog de sneeuw dragen. Nog even en het wordt ze teveel. Een echte flinke nachtvorst kan hele velden afstervende bloemen in één nacht doen plat leggen. De ijspegels groeien aan en de sijpelende waterstroompjes tussen de rotsen worden ijsplakken. Bij temperaturen net boven nul glijden de dekens sneeuw van de daken of blijven halverwege hangen. Ze nodigen mij uit om dit vast te leggen op een foto. Geniet gerust mee. Ik kan hier erg van genieten. En dan te beseffen dat de winter nog maar net is begonnen en we nog zeker 5 winterse maanden voor de boeg hebben.

Voorbereid zijn

Ja dat is hier erg belangrijk. Terug van weggeweest, zitten ons eigen winterbanden met spikes weer onder de auto. Ze stonden opgeslagen in het bandenhotel, hier in Bräcke. Gelukkig allemaal net voor de hevige sneeuwval geregeld. Geeft toch een veilig gevoel hoor! Terug van weggeweest is de voederplaat voor de vogels en hopenlijk ook voor de eekhoorntjes. Ik heb ze zien lopen, klimmen en springen in de bomen maar ze hebben het nog niet aangedurfd om eten te komen halen. Ja en als de sneeuw er dan is, dan hebben we onze dagelijkse buiten beweging in de vorm van sneeuwschuiven of een mooie wandeling. Dus ook dat is terug van weggeweest. Niet erg hoor. We schuiven alleen de smalle paden. De rest doet een grote traktor met schuiver. Ik zal de komende maanden nog weer vele winterse tafereeltjes met jullie delen. De eerste outdoor kerstversiering hier en daar al gespot. Ik zal binnenkort ook eens aan de slag gaan.

Tip: Retraite Actief Reis Zweden

Voor wie alleengaand is, is een wintervakantie in midden Zweden misschien een hele uitdaging en best spannend. Nu biedt Retraite Actief Reizen jou de mogelijkheid om met een kleine groep te reizen en geweldige activiteiten en bezinningsmomenten te beleven. Je reist per trein, boot en trein naar Bräcke. De laatste 25 km word je met een busje naar Hus Hotell Hunge gebracht. Meer informatie over de activiteiten, het programma en de kosten zie onderstaande link:

https://www.retraiteactiefreizen.nl/reizen/zweden/

 Genoeg voor nu en tot de volgende blog!

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…