kleine stapjes, grote sprongen

herfst over in winter?

In het gebied ten zuiden van Östersund, Midden Zweden, is de eerste sneeuw al gevallen. De herfst is over het algemeen een kortere periode dan we in Nederland gewend zijn. De echte sneeuwval met overdag ook temperaturen onder nul laat nog even op zich wachten.

Wonderlijke wending

Mijn vorige blok eindigde ik met een plek voor Aron. Wij blij en dankbaar! Hij blij ook al was het zijn tweede keus. Inmiddels is er weer veel ten goede gekeerd. Hij heeft nog gereageerd op een appartement in Zwolle (zijn voorkeur stad). Is naar de bezichtiging geweest en ja hoor….. hij heeft hem gekregen. We zijn twee weken verder en hij woont er inmiddels al. Zaterdag 17 oktober geholpen met verhuizen. En wat voor plek……, in het centrum, vlak bij de Sassenpoort, vlak bij stageplek en station en zo’n 50m2. We hopen dat hij zich daar thuis zal gaan voelen. Super dankbaar dat dit zo’n 3 maanden voor ons vertrek is gerealiseerd. Het zal wel stil zijn in huis de nog resterende weken. Noah heeft tot nu toe ons huis ook nog als opslagruimte gebruikt en zal nu in Amsterdam ruimte moeten gaan maken voor zijn spullen. Een hele uitdaging in een 50m2 appartement die je met z’n tweeën bewoont. Dat wordt passen en meten. Zodra zijn spullen in Amsterdam liggen, zullen beide jongens nagenoeg niet meer komen logeren maar ons gaan bezoeken. Hun vertier en bezigheden die ze tot nu toe bij ons hadden hebben ze dan op hun eigen plek. Voor ons allemaal even zoeken naar een nieuwe balans en wennen.

vertrekdatum staat vast

Zoals ik net al aangaf….nog een kleine 3 maanden in Nederland. 5 januari 2022 staat de verhuiswagen op de oprit om al onze spullen in te laden. Op 6 januari de overdracht van onze woning en dan verblijven we nog 5 nachten in de B&B bij mijn broer en schoonzus. En dan op 10 januari staat onze vlucht naar Zweden gepland, 11 januari de overdracht van het gastenverblijf en 12 januari hopen we dat de verhuiswagen voorrijd in Zweden. Het is dan hartje winter. Geeft ons nu een echt een gevoel van aftellen.

flitsbezoek september 2021

Van 16-19 september hebben we samen met Aron en Noah een flitsbezoek afgelegd naar Zweden. Aangekomen op het vliegveld van Östersund stond de huurauto voor ons klaar. Eerst even de stad Östersund bekeken en gezellig een restaurantje ingedoken voor een maaltijd. We konden verblijven in de accommodatie die we willen gaan kopen. Reden voor dit bezoek was natuurlijk om het aan onze jongens te laten zien, te ervaren hoe de accommodatie aanvoelt en om onderzoek te doen: mogelijkheden, inventaris, staat van onderhoud etc.

Het voelde erg goed en de jongens waren enthousiast. Ieder kijkt weer op z’n eigen manier naar bepaalde zaken. Aron, die voor architect studeert, kijkt naar sfeer, uitstraling, bouwkundige staat, etc. en Noah die in de mediawereld video’s maakt heeft dronebeelden en foto’s gemaakt van de omgeving en het gebouw.

Samen hebben we de huskyfarm bezocht en kennis gemaakt met de eigenaar en zijn vrouw. We zien beiden uit naar een goede samenwerking. Ook wel weer even bijzonder om de husky’s te zien en vooral hun enthousiasme te horen in hun ‘janken’. Want blaffen kun je het nauwelijks noemen. Een teef leek precies op onze Bayla. Helaas hebben we al weer een jaar geleden afscheid van haar moeten nemen (foto hierboven van Bayla is genomen in februari 2020, winter in Zweden). Wat genoot ze van de sneeuw!

Ook hebben we kennis gemaakt met het voltallige bestuur van de accommodatie. Veel vragen kunnen stellen, boeken en tekeningen kunnen inzien, kortom een zeer nuttige ontmoeting. Evenals een gesprek met iemand van de gemeente die startende ondernemers begeleid. Ons verhaal kunnen doen, gegevens uitgewisseld en we kunnen met onze vragen bij hem terecht. Helaas was de dame die over het toerisme gaat afwezig. Maar er komt vast een herkansing.

We zijn door een in de buurt wonende Nederlander uitgenodigd om op vrijdagavond naar het Folkshuset te komen voor een gezamenlijke maaltijd. Dit is een wekelijks gebeuren voor alle dorpsgenoten en mensen in de omgeving. Je kunt je voorstellen dat de afstanden in Zweden niet te vergelijken zijn met die in Nederland. Dan is zo’n gezamenlijke maaltijd een belangrijk sociaal gebeuren. Echt in contact komen met de Zweden is nog niet gelukt, maar we hebben ons laten zien en heerlijk gegeten. Iedere volwassene betaald 10 euro excl. drinken. Want zoals bijna iedereen wel weet, alcoholische dranken zijn in Zweden erg duur. Het was voor ons een bijzondere ervaring, waar we zeker vaker zullen gaan aanschuiven.

Hoe ziet de accommodatie eruit?

Zo in de wandelgangen delen we natuurlijk al best wel wat over de accommodatie en velen vragen ook naar foto’s. Omdat we onze handtekening nog niet op het koopcontract hebben gezet, vinden wij het nog niet passend om uitgebreide foto’s te tonen. In de vorige blog zie je op afstand de accommodatie. De rest houden jullie dus nog van ons tegoed. Deze week heeft een bouwkundige onderzoek plaatsgevonden en we wachten op het rapport. Mocht de uitlag goed zijn dan zetten we onze handtekening op het koopcontract.

huis verkocht

Oh ja, was ik nog vergeten te melden: ons huis is verkocht. De handtekeningen zijn gezet. De stappen die wij nog gaan zetten, kunnen we in ons eigen tempo en tijdspad uitvoeren. De koper is flexibel wat voor ons erg prettig is. Dat noemen we nog eens een extra kadootje. Inmiddels raakt ons huis ook steeds verder leeg, wat natuurlijk ook de bedoeling is. We zullen nog wat zaken op marktplaats zetten en mijn autootje is ook te koop. Heb je belangstelling? Je weet me te vinden maar hij gaat niet eerder weg dan 8 januari 2022. Zonder auto de laatste dagen is echt geen optie.

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…

Wil je ons blijven volgen?
Meld je dan nu aan…